Νίκος Τσάφος: «Ευκαιρία η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο για την Ελλάδα»

Ο νέος σταθμός συμπίεσης του ΔΕΣΦΑ στην Κομοτηνή ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – Η χώρα  εξελίσσεται σε διαμετακομιστικό κόμβο ενέργειας για Ιταλία και Βαλκάνια 

Νίκος Τσάφος: «Ευκαιρία η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο για την Ελλάδα»

Στο επίκεντρο του ενεργειακού χάρτη της Ελλάδας βρίσκεται πλέον η  Κομοτηνή. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο  υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.  Νίκος Τσάφος, κατά την τελετή εγκαινίων του νέου  σταθμού συμπίεσης του ΔΕΣΦΑ, χαρακτήρισε  το έργο «κομβικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη».

Όπως επεσήμανε, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη εξελίσσεται σε  σταυροδρόμι ενεργειακών ροών, καθώς φιλοξενεί πια κρίσιμες υποδομές που συνδέουν την Ευρώπη με νέες πηγές φυσικού αερίου (αζέρικο έρχεται  μέσω του TAP, αμερικανικό  μέσω του FSRU Αλεξανδρούπολης και αέριο από άλλες αγορές, μεσω των αγωγών που φτάνουν πια εως την Ουγγαρία και την Ουκρανία.

Ο Νίκος Τσάφος και η ενεργειακή επάρκεια

Ο νέος σταθμός, όπως τόνισε  ο υφυπουργός, θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, οι οποίες θα στηρίζουν την ευστάθεια του συστήματος όταν η παραγωγή από ΑΠΕ είναι χαμηλή. «Δεν εξασφαλίζουν μόνο την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας, αλλά ενισχύουν και τις γειτονικές αγορές. Ο ρόλος τους είναι κρίσιμος για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», υπογράμμισε. Ο κ. Τσάφος χαρακτήρισε θεαματική τη μεταμόρφωση της χώρας στον τομέα του φυσικού αερίου. «Μέσα σε λίγα χρόνια, η Ελλάδα πέρασε από τον ρόλο του καθαρού εισαγωγέα σε αυτόν του διαμετακομιστικού κόμβου».

Μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών ανέφερε ότι το 2023, από τα 17 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που εισήλθαν στο ελληνικό σύστημα, τα 11 bcm επανεξήχθησαν σε γειτονικές αγορές – κυρίως προς Ιταλία και Βαλκάνια.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη , σύμφωνα με τον υφυπουργό δημιουργεί νέες δυνατότητες σε μια περίοδο που η Ευρώπη επιδιώκει την πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Η απόφαση των Βρυξελλών να μηδενίσουν τις ρωσικές εισαγωγές δημιουργεί ένα μεγάλο κενό, αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας. Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε βασική πύλη τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής αγοράς με νέες πηγές ενέργειας».

Το έργο του ΔΕΣΦΑ

Το έργο του ΔΕΣΦΑ στην Κομοτηνή ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η τελική επενδυτική απόφαση ελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2022 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε σε περίπου  τρία χρόνια.

«Στις αρχές του 2022, αυτό το έργο δεν υπήρχε καν στα σχέδια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτάχυνε τον σχεδιασμό και κινητοποίησε τη συνεργασία μεταξύ των Διαχειριστών των γειτονικών χωρών. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύγχρονο, κρίσιμο έργο που ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής», τόνισε ο κ. Τσαφος.

Μαζί με τον σταθμό συμπίεσης στην Αμπελιά, η νέα υποδομή θα επιτρέψει την τροφοδοσία των νέων μονάδων φυσικού αερίου σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία και θα υποστηρίξει τον «Κάθετο Διάδρομο» μεταφοράς φυσικού αερίου, επιτρέποντας την εξαγωγή έως 8,5 δισ. κυβικών μέτρων από το ελληνικό δίκτυο.

Ενεργειακό αποτύπωμα πέρα από το φυσικό αέριο

Ο Νίκος Τσάφος έκανε αναφορά και   στη σημασία της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για την πράσινη μετάβαση. «Πρόκειται για μία από τις πιο πλούσιες περιοχές της χώρας σε αιολικό δυναμικό και επενδύσεις ΑΠΕ, ενώ εδώ σχεδιάζεται και μία από τις πρώτες μεγάλες μονάδες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στην Ελλάδα», υποστήριξε.

Και προσθεσε: «Το ενεργειακό αποτύπωμα της περιοχής ξεπερνά το φυσικό αέριο. Με τέτοια έργα και υποδομές, η Ελλάδα αποκτά ρόλο πρωταγωνιστή στη νέα ενεργειακή εποχή»

OT FORUM - Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

6 και 7 Νοεμβρίου 2025 | Μικρό Χρηματιστήριο

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΜΙΛΗΤΕΣ
OT Originals
Περισσότερα από Φυσικό αέριο

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο