Η Δανία αντιμετωπίζει έναν από τους μεγαλύτερους νομικούς λογαριασμούς στην αγγλική νομική ιστορία, που ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες, αφού η χώρα έχασε μια υπόθεση φορολογικής απάτης υψηλού ρίσκου στο Λονδίνο.
Η φορολογική αρχή της σκανδιναβικής χώρας καλείται να πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των νομικών εξόδων που προκύπτουν από την αποτυχημένη αγωγή «cum-ex», δηλαδή μαζικής απάτης με χρηματιστηριακές συναλλαγές, και αυτά εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 400 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα στα οποία αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times.
Το ποσό περιλαμβάνει δεκάδες εκατομμύρια λίρες για την κάλυψη των νομικών εξόδων του Βρετανού trader hedge fund Σαντζάι Σαχ, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης στη Δανία, και εταιρικών οντοτήτων που ελέγχονται από αυτόν, γνωστών στα δικόγραφα ως «κατηγορούμενοι στην υπόθεση Σαχ».
Η δανική φορολογική αρχή δήλωσε ότι επιδιώκει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και ότι εάν κερδίσει «θα ανακτήσουμε τα δικαστικά έξοδα». Το Εφετείο δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα εκδικάσει την έφεση.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε τον περασμένο μήνα ότι η δανική φορολογική αρχή δεν είχε αποδείξει την υπόθεσή της ότι οι κατηγορούμενοι, συμπεριλαμβανομένου του Σαχ και του hedge fund του, Solo Capital, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, εξαπάτησαν τη Δανία κατά περίπου 1,4 δισεκατομμύρια λίρες σε ένα πρόγραμμα επιστροφής φόρου μερισμάτων.

Σαντζάι Σαχ
Απάτη με επιστροφή φόρων μερισμάτων
Η Δανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που επλήγησαν περισσότερο από το σκάνδαλο «cum-ex», στο οποίο οι κυβερνήσεις φέρονται να εξαπατήθηκαν ώστε να επιστρέψουν δισεκατομμύρια ευρώ φόρων μερισμάτων που δεν είχαν ποτέ καταβληθεί.
Η υπόθεση στο Λονδίνο ήταν από τις πιο περίπλοκες και με την υψηλότερη αξία που έχουν εκδικαστεί ποτέ από τα αγγλικά δικαστήρια. Η κύρια δίκη, η οποία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο, περιελάμβανε 26 δικηγόρους και διήρκεσε 138 ημέρες. Μόνο τα τελικά γραπτά έγγραφα ανήλθαν σε περίπου 5.350 σελίδες.
Η υπηρεσία κατηγόρησε τον Σαχ και ανώτερα στελέχη που εργάζονταν για το hedge fund του ότι την ξεγέλασαν ώστε να πραγματοποιήσει τις πληρωμές μέσω της χρήσης συναλλαγών «cum-ex».
Ωστόσο, ο δικαστής Άντριου Μπέικερ διαπίστωσε ότι ενώ ορισμένοι κατηγορούμενοι, συμπεριλαμβανομένου του Σαχ, ήταν ανέντιμοι με διάφορους τρόπους, η αρχή τελικά απέτυχε να αποδείξει την υπόθεσή της.
Οι έλεγχοι της δανικής αρχής για την αξιολόγηση και την καταβολή των αιτήσεων επιστροφής φόρου μερισμάτων ήταν «τόσο αδύναμοι που ήταν σχεδόν ανύπαρκτοι», διαπίστωσε ο δικαστής.
Τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι η αρχή έχει διαταχθεί να πληρώσει ένα σημαντικό μέρος των νομικών εξόδων των κατηγορουμένων, τα οποία υπόκεινται σε λεπτομερή αξιολόγηση.
Οι «κατηγορούμενοι στην υπόθεση Σαχ» δικαιούνται να ανακτήσουν το 85% των εξόδων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου 2023 και 30ής Απριλίου 2025, καθώς και το 100% εκτός αυτής της περιόδου, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.
Τον Σαχ εκπροσώπησε η δικηγορική εταιρεία Meaby & Co, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ζητήθηκε από τους FT.

Κιμ Τόλστρουπ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της δανικής αρχής για την καταπολέμηση της απάτης
Οι κατηγορούμενοι… κατήγοροι
Άλλοι κατηγορούμενοι που δικαιούνται να ανακτήσουν τα έξοδά τους περιλαμβάνουν τον Τζας Μπέινς, πρώην νομικό επικεφαλής της Solo. Ο δικαστής Μπέικερ απέρριψε τους ισχυρισμούς της αρχής εναντίον του Μπέινς.
Ο Μπέινς δήλωσε στους FT ότι τα έξοδα της υπόθεσης ήταν «ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ζημιάς που προκαλείται όταν οι γραφειοκράτες… επιτρέπεται να ασκούν κακοσχεδιασμένες νομικές ενέργειες».
Πρόσθεσε: «Δεν υπήρχε εμπορικότητα ή αναλογικότητα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων [της αρχής]».
Σε ακρόαση τον περασμένο μήνα, ο δικαστής δήλωσε ότι «με βάση τα στοιχεία που μου έχουν εκτεθεί… το συνολικό κόστος αυτής της υπόθεσης και στις δύο πλευρές της αίθουσας του δικαστηρίου ακούγεται σαν να ήταν περίπου 400 εκατομμύρια λίρες».
Η δανική φορολογική αρχή εκπροσωπήθηκε από 13 δικηγόρους, καθώς και από την δικηγορική εταιρεία Pinsent Masons.
Μιλώντας στους FT, ο Κιμ Τόλστρουπ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της αρχής για την καταπολέμηση της απάτης, δήλωσε ότι η υπηρεσία «έχει ανατεθεί να ανακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα εκτιμώμενα 12,7 δισεκατομμύρια δανικές κορώνες [2 δισεκατομμύρια δολάρια] που χάθηκαν λόγω φερόμενης απάτης κατά της δανικής κυβέρνησης».
«Μέχρι στιγμής, έχουμε ανακτήσει σχεδόν 4,1 δισεκατομμύρια δανικές κορώνες» μέσω νομικών ενεργειών σε όλο τον κόσμο.
Πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να σχολιάσω τη δήλωση του δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά εκτιμούμε ότι τα συνολικά δικαστικά μας έξοδα στην Αγγλία θα ανέλθουν σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δανικές κορώνες σε μια περίοδο 10 ετών».
Στην ποινική υπόθεση στη Δανία, ο Σαχ κρίθηκε ότι ήταν ο εγκέφαλος πίσω από ένα σχέδιο εξαπάτησης της χώρας ύψους 9 δισεκατομμυρίων δανικών κορωνών. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 ετών τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο Σαχ αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία, υποστηρίζοντας ότι απλώς εκμεταλλεύτηκε τα κενά της δανικής νομοθεσίας. Η έφεσή του κατά της ποινής αναμένεται να εκδικαστεί τον Νοέμβριο του επόμενου έτους.


































