Την επαναγορά μέρους των εκκρεμών διεθνών ομολόγων της ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Κολομβίας, η δεύτερη τέτοια ενέργεια φέτος, καθώς προχωρά σε διαφοροποίηση του δημόσιου χρέους και μείωση του κόστους χρηματοδότησης.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να επαναγοράσει διεθνή ομόλογα με λήξεις που κυμαίνονται από το 2026 έως το 2054, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων σε ευρώ που λήγουν το 2026 και των παγκόσμιων χαρτονομισμάτων πέσο με λήξη το 2027, σύμφωνα με δήλωση.
Η κυβέρνηση αναμένει να αποσύρει περισσότερα από 4 δισ. δολάρια σε ομόλογα σε παγκόσμιο επίπεδο με κουπόνια άνω του 7% «ως στρατηγικό μέτρο για τη μείωση του κόστους χρέους και τη βελτίωση της ρευστότητας σε διαφορετικά σημεία της νέας καμπύλης αποδόσεων του ευρώ», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιου χρέους Javier Cuellar.
Το σχέδιο της κυβέρνησης
Η επαναγορά αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της Κολομβίας να μειώσει το κόστος δανεισμού και να βελτιώσει τα οικονομικά της εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Η κυβέρνηση νωρίτερα φέτος ανέστειλε τα όρια δανεισμού της αφού προέβλεψε το μεγαλύτερο δημοσιονομικό της έλλειμμα από την πανδημία και ενέκρινε αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος του 2026 στο 2% του ΑΕΠ από 1,4% προηγουμένως.
Το αμφιλεγόμενο σχέδιο του Cuellar, το οποίο αποσκοπεί στην αλλαγή του προφίλ του χρέους της Κολομβίας, περιλαμβάνει μέχρι στιγμής, μεταξύ άλλων, μια πράξη ανταλλαγής συνολικής απόδοσης ύψους 9,3 δισ. δολαρίων σε ελβετικά φράγκα, μια συμφωνία με διεθνείς τράπεζες για την αγορά μέρους των εκκρεμών ομολόγων της χώρας, μια προσφορά μετρητών για την αγορά διεθνών ομολόγων και την πρώτη έκδοση τίτλων σε ευρώ σε σχεδόν μια δεκαετία.
Τα θεμελιώδη μεγέθη της Κολομβίας «δεν δικαιολογούν» το κόστος δανεισμού της να είναι υψηλότερο από αυτό της Βραζιλίας, ανέφερε ο Cuellar στη δήλωση.










![Χρυσές λίρες: Μια ανάσα από τα 1.000 ευρώ – Πόσες κατέχουν οι Έλληνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/11/ot_checking_lires2.png)




![Ακίνητα: Χτίζεται ένα σπίτι ανά 1.000 κατοίκους [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/11/city-1093866_1280.jpg)

![Έκπτωση φόρου για δαπάνες που αφορούν λήψη υπηρεσιών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων [Μέρος Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/01/exoikonomo-600x374-1.jpg)





















