Σημαντικά περιορίστηκαν τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η Wall Street έδειξε σημάδια αδυναμίας σήμερα παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της Nvidia, που αρχικά έκαμψαν κάποιες ανησυχίες για τη φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και το ενδεχόμενο να «σκάσει» σύντομα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,40% στις 563 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 9.527 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,50% στις 23.278 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,34% στις 7.981 μονάδες.
Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές σχετικές με την τεχνητή νοημοσύνη κατέγραψαν κέρδη, με τις ολλανδικές εταιρείες ημιαγωγών BESI και ASMI να καταγράφουν άνοδο 1,6% και 1,7% αντίστοιχα. Η ολλανδική εταιρεία ASML, η οποία κατασκευάζει κρίσιμα εξαρτήματα για ημιαγωγούς, σημείωσε κέρδη 1,9%.
Επίσης, η BNP Paribas σημείωσε άνοδο 4,9%, καθώς η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε ότι αύξησε τον στόχο του δείκτη CET1 στο 13% μέχρι το 2027 και παρουσίασε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 1,15 δισ. ευρώ.
Από την άλλη, η βρετανική Greggs υποχώρησε κατά 0,9%, μετά την αποχώρηση του πρώην οικονομικού διευθυντή της WH Smith, Robert Moorhead. Η απόφαση αυτή ακολούθησε έρευνα για λογιστικά θέματα στην WH Smith, που οδήγησε στην παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου Carl Cowling αργά την Τετάρτη.
Στο επίκεντρο όμως ήταν ότι η Nvidia δημοσίευσε τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου μετά το κλείσιμο της αγοράς την Τετάρτη, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για τα έσοδα και την καθοδήγηση πωλήσεων για το τέταρτο τρίμηνο. «Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για μια φούσκα στην τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, στους επενδυτές κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα. «Από τη δική μας οπτική, βλέπουμε κάτι πολύ διαφορετικό», είπε, δίνοντας ώθηση στις αγορές.
Στα οικονομικά δεδομένα, ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών παραγωγού στη Γερμανία διαμορφώθηκε -1,8% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία Destatis της χώρας. Σε μηνιαία βάση, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,1%.
Στην Ευρωζώνη, η εποχικά προσαρμοσμένη παραγωγή κατασκευών στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,5% το Σεπτέμβριο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Επιπλέον, η παραγωγή παρέμεινε σταθερή σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας μείωση 0,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,3% στην Ευρωζώνη και αυξήθηκε κατά 0,5% στην ΕΕ.





































