Τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελαιοκομικός τομέας συζήτησαν, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς στις 26 Νοεμβρίου, 28 χώρες παραγωγής και εξαγωγής ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, καθώς και δύο διεθνείς οργανισμοί.
Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, οι αντιπροσωπείες ενέκριναν επίσης τη Διακήρυξη της Κόρδοβα, ένα έγγραφο που προωθήθηκε από το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC), το οποίο καθορίζει τις κοινές αρχές και προτεραιότητες στους τομείς της βιωσιμότητας, της υγείας, του εμπορίου και της διεθνούς συνεργασίας.
Περισσότερες από 1.000 επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών, μεταβολικών και νευροεκφυλιστικών ασθενειών
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Palacio de la Merced με την υποστήριξη του Επαρχιακού Συμβουλίου της Κόρδοβα, προήδρευσαν ο υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Luis Planas, ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, Jaime Lillo, και ο πρόεδρος του Επαρχιακού Συμβουλίου της Κόρδοβα, Salvador Fuentes. Συμμετείχαν υπουργοί Γεωργίας και Εμπορίου, διπλωματικοί εκπρόσωποι και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Κέντρο Προηγμένων Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών (CIHEAM).
Ο υπουργός Luis Planas τόνισε ότι ο τομέας του ελαιολάδου αποτελεί σήμερα παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας που βασίζεται σε πολυμερείς σχέσεις, φιλία και εμπιστοσύνη, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας των ελαιολάδων και τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου ενός προϊόντος που είναι απαραίτητο για τη μεσογειακή διατροφή. Τόνισε την ανάγκη εντατικοποίησης της τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών, προκειμένου να προχωρήσουμε με συντονισμένο και διαφανή τρόπο, με εγγυήσεις που να ανταποκρίνονται τόσο στις προσδοκίες του τομέα όσο και στις απαιτήσεις των καταναλωτών.
Η ελιά ως παγκόσμιο σύμφωνο
Ο Jaime Lillo, εκτελεστικός διευθυντής του IOC, τόνισε ότι η ποιότητα και η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί για τη συνεχή επέκταση της ελαιοκαλλιέργειας στις πέντε ηπείρους. «Η προώθηση ενός κοινού κανονιστικού πλαισίου όχι μόνο διευκολύνει το διεθνές εμπόριο αλλά και προστατεύει τα δικαιώματα των καταναλωτών. Αυτό είναι ένα έργο που εμείς στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου θα συνεχίσουμε να εκτελούμε με επιστημονική αυστηρότητα, προωθώντας τον διάλογο, την τεχνική συνεργασία και την καινοτομία».
Η Διακήρυξη αναγνωρίζει επίσης τον περιβαλλοντικό ρόλο των ελαιώνων και υποστηρίζει επιστημονικές μελέτες και πρακτικές που μεγιστοποιούν την ικανότητά τους να απορροφούν και να αποθηκεύουν CO₂ και τη συμβολή τους στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Επί του παρόντος, οι ελαιώνες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από έντεκα εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργημένου εδάφους, ικανά να απορροφήσουν περίπου 4,5 τόνους CO₂ ανά εκτάριο ετησίως.
Επιπλέον, περισσότερες από 1.000 επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών, μεταβολικών και νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Μελέτες όπως η PREDIMED επιβεβαιώνουν ότι μια μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με αυτό το λάδι μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων κατά 30%. Επομένως, η ενσωμάτωση του ελαιολάδου στις στρατηγικές δημόσιας υγείας είναι ένα άλλο σημείο της Διακήρυξης.
Οι συνεργασίες
Τέλος, οι υπουργοί και οι εκπρόσωποι συμφώνησαν για τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας με σεφ, εστιάτορες και σχολές φιλοξενίας για την προώθηση της εκπαίδευσης των καταναλωτών σχετικά με το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές. Οι μελλοντικές δράσεις θα επικεντρωθούν στη διάδοση των προτύπων ποιότητας, στην ποικιλομορφία των ποικιλιών και την προέλευσή τους, καθώς και στις διατροφικές τους ιδιότητες, τα γευστικά τους προφίλ και τις γαστρονομικές εφαρμογές, προωθώντας μια γαστρονομική κουλτούρα βασισμένη στη γνώση και την αριστεία.
Ο πρόεδρος του επαρχιακού ιδρύματος, Σαλβαδόρ Φουέντες, καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες και επεσήμανε ότι «η περιοχή του γίνεται το επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης, εδραιώνοντας τη στρατηγική της θέση παγκοσμίως μέσω της Διακήρυξης της Κόρδοβα».
«Με αυτήν την εκδήλωση, αναγνωρίζουμε την προσπάθεια, το έργο, την κληρονομιά και τη ζωντανή μνήμη των ελαιοπαραγωγικών κοινοτήτων του κόσμου, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των εδαφών και εγγυώνται τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της βιωσιμότητας παγκοσμίως», πρόσθεσε ο Fuentes.
Κόρδοβα: παγκόσμιο επίκεντρο της ελαιοκαλλιέργειας
Με μια παράδοση στην ελαιοκαλλιέργεια που διαρκεί αιώνες, η Κόρδοβα έχει καθιερωθεί ως το παγκόσμιο επίκεντρο της ελαιοκαλλιέργειας, φιλοξενώντας την 122η ολομέλεια του Συμβουλίου Μελών του IOC.
Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος καλλιεργητικού έτους, τα 187 ελαιοτριβεία στην Κόρδοβα — τη δεύτερη μεγαλύτερη επαρχία παραγωγής στην Ισπανία μετά τη Χαέν — παρήγαγαν 291.032 τόνους ελαιολάδου. Αυτά τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν όχι μόνο την οικονομική σημασία του τομέα στην περιοχή, αλλά και τη στρατηγική του συμβολή στην αλυσίδα αξίας της ελιάς.












![Ξενοδοχεία: Υψηλότερες τιμές, χαμηλότερες πληρότητες για το 2025 [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/10/Athens-hotels-1024x682-1.jpg)








![ΚΑΠ: Ποιοι αγρότες χρειάζονται περισσότερη στήριξη; Οι «ευάλωτες ομάδες» [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/11/ot_georg_PROIONTA_money.jpg)












![DBRS: «Ουδέτερη» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες το 2026 – Τι βλέπει για τις ελληνικές [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/11/ot_banking37-1024x600-1.png)




