Η μετοχή της Nvidia έχει φτάσει να υποχωρεί κατά 4,16% σήμερα, μετά από δημοσίευμα που αναφέρει ότι η Meta Platforms εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης επεξεργαστών προερχόμενων από την Google. Αντίστοιχα, η μετοχή της Alphabet, μητρικής της Google, κατέγραψε ένα αρχικό μίνι ράλι έως και 4,2% και ενώ χθες Δευτέρα κινήθηκε ανοδικά κατά 6% (αργότερα η άνοδος περιορίστηκε στα επίπεδα του 0,42%).
Τη Δευτέρα, η ιστοσελίδα The Information ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι η Meta εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης των μονάδων επεξεργασίας Tensor (TPU) της Google στα κέντρα δεδομένων της από το 2027. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Meta ενδέχεται επίσης να ενοικιάσει TPU από τη μονάδα cloud της Google τον επόμενο χρόνο.
«Το Google Cloud αντιμετωπίζει αυξανόμενη ζήτηση τόσο για τις προσαρμοσμένες TPU όσο και για τις GPU της Nvidia. Έχουμε δεσμευτεί να υποστηρίζουμε και τις δύο, όπως κάνουμε εδώ και χρόνια», δήλωσε εκπρόσωπος της Google στο CNBC.
Η Google λάνσαρε την πρώτης γενιάς TPU το 2018 και αρχικά σχεδιάστηκε για εσωτερική χρήση για την επιχείρηση cloud computing. Έκτοτε, η Google έχει κυκλοφορήσει πιο προηγμένες εκδόσεις του τσιπ της που έχουν σχεδιαστεί για να χειρίζονται φόρτους εργασίας τεχνητής νοημοσύνης.
Οι TPU είναι ένα προσαρμοσμένο τσιπ και οι ειδικοί λένε ότι αυτό δίνει στην Google ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, καθώς μπορεί να προσφέρει στους πελάτες ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό προϊόν για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Αν τελικά η Meta χρησιμοποιήσει τις TPU θα πρόκειται για μία «νίκη» της Google καθώς θα λαμβάνει μία σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης η τεχνολογία της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Broadcom, η οποία συμμετείχε στον σχεδιασμό των TPU της Google, γνώρισε επίσης άνοδο άνω του 2% στις προσυνεδριακές συναλλαγές την Τρίτη, μετά από άνοδο 11% την προηγούμενη ημέρα.
Προφανώς, η Nvidia παραμένει ο ηγέτης της αγοράς με τις μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) που έχουν γίνει το κύριο κομμάτι υλικού που υποστηρίζει την τεράστια ανάπτυξη υποδομής τεχνητής νοημοσύνης και βέβαια από αυτή την ηγετική θέση είναι απίθανό να εκτοπισθεί βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, οι TPU της Google προσθέτουν περαιτέρω ανταγωνισμό στην αγορά ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης.
Σημειώνεται ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη υποδομών AI αναζητούν διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας τους με τσιπ, για να μειώσουν την εξάρτηση από την Nvidia. Η Meta είναι από τις εταιρείες που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης, με την εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να προβλέπει ότι οι κεφαλαιουχικές της δαπάνες θα κυμανθούν μεταξύ 70 και 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος.
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για το αν η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει την επόμενη χρηματιστηριακή «φούσκα».
Κόντρα Nvidia-Μάικλ Μπάρι
Παράλληλα με τα παραπάνω, η Nvidia έχει τις τελευταίες ημέρες να αντιμετωπίσει και τον επενδυτή Μάικλ Μπάρι, ένα πρόσωπο που έγινε ευρύτερα γνωστό μέσα από την κινηματογραφική ταινία The Big Short σχετικά με τη «φούσκα» των στεγαστικών δανείων στη Wall Street.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Barron’s, η Nvidia έστειλε σημείωμα στους αναλυτές της Wall Street, διαψεύδοντας βασικά σημεία των πρόσφατων επιχειρημάτων του Μπάρι κατά της εταιρείας, σε θέματα που κυμαίνονται από τη χρήση αποζημιώσεων με μετοχές έως πρακτικές «δημιουργικής» λογιστικής. Ειδικότερα το τελευταίο σημείο φαίνεται να ενόχλησε περισσότερο την Nvidia αφού ουσιαστικά δημιουργείται η εντύπωση ότι η εταιρεία εμπλέκεται σε χρηματοδότηση προμηθευτών ώστε να εμφανίζει τεχνητή ισχυρή ζήτηση.
Σύμφωνα με το Barron’s στην επιστολή της η Nvidia υποστηρίζει ότι διαθέτει οικονομικά υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα, πλήρεις και δαφανείς αναφορές ενώ επιπρόσθετα ενδειαφέρεται για την φήμη της. «Σε αντίθεση με την Enron, η Nvidia δεν χρησιμοποιεί Special Purpose Entities για να αποκρύψει χρέος και να διογκώσει έσοδα», φέρεται να υποστηρίζει η Nvidia.
Παρόλα αυτά ο Μάικλ Μπάρι, με ανάρτηση στην πλατφόρμα Substack, εμμένει στις θέσεις του θεωρώντας ότι αυτές στηρίζονται σε ανάλυση. «Δεν ισχυρίζομαι ότι η Nvidia είναι η Enron. Είναι σαφώς η Cisco», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι η Cisco υπήρξε κατά το παρελθόν η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο κατά τη διάρκεια της φούσκας του dot-com. Η Cisco, που όπως και η Nvidia παρείχε τη βάση μιας νέας τεχνολογίας, εξακολουθεί να υπάρχει αλλά ως η 28η μεγαλύτερη εταιρεία στον δείκτη S&P 500.



![Ακίνητα: Νέα άνοδος 7,7% στις τιμές το τρίτο τρίμηνο [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/11/house-crisis-2.jpg)































