Εντός των αυστηρών ευρωπαϊκών ορίων ήταν τα υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων που εντοπίστηκαν σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, σύμφωνα με τους ελέγχους, που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2025. Την ίδια στιγμή πάνω από 97% ήταν η συμμόρφωση για το δεκάμηνο του 2025.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Οκτώβριο αναλύθηκαν 316 δείγματα τροφίμων φυτικής προέλευσης.
Περισσότερο από 97% των δειγμάτων στο δεκάμηνο βρέθηκαν εντός των ανώτατων νομίμων ορίων υπολειμμάτων
Από αυτά τα 54 δείγματα προήλθαν από ελέγχους σε Συνοριακούς Σταθμούς Ελέγχου, τα 262 δείγματα αφορούσαν την εσωτερική αγορά και 3 δείγματα (επιτραπέζιο σταφύλι σε σούπερ μάρκετ, αγγούρι στη λαϊκή αγορά και λεμόνι σε κατάστημα χονδρικής) βρέθηκαν με μη εγκεκριμένες δραστικές ουσίες.

Επίσης, σε 4 δείγματα διαπιστώθηκαν υπερβάσεις των ανώτατων νομίμων ορίων υπολειμμάτων (MRLs), εκ των οποίων 2 δείγματα αξιολογήθηκαν ως με πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές, κατόπιν εκτίμησης κινδύνου. Τα δείγματα αυτά αφορούσαν επιτραπέζιο σταφύλι ελληνικής προέλευσης, το οποίο εντοπίστηκε σε σούπερ μάρκετ καθώς και λωτός, ισπανικής προέλευσης, το οποίο εντοπίστηκε στη λαχαναγορά.
Το ποσοστό των δειγμάτων με υπέρβαση των MRLs ανέρχεται περίπου στο 1,3%, ενώ τα δείγματα που κρίθηκαν με πιθανή επικινδυνότητα αντιστοιχούν σε περίπου 0,6% του συνόλου των ελέγχων του μήνα.

Έλεγχοι σε τρόφιμα δεκαμήνου (Ιανουάριος–Οκτώβριος)
Με την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων Οκτωβρίου, για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2025 έχουν αναλυθεί συνολικά 2.463 δείγματα τροφίμων φυτικής προέλευσης.
Τα 418 δείγματα προήλθαν από Συνοριακούς Σταθμούς Ελέγχου(ΣΣΕ), στο πλαίσιο της αυξημένης επιτήρησης για εισαγόμενα προϊόντα, τα 773 δείγματα αφορούσαν εισαγόμενα προϊόντα (περιλαμβανομένων των δειγμάτων από ΣΣΕ), ενώ 1.783 δείγματα προέρχονται από την εσωτερική αγορά και τα 30 δείγματα βρέθηκαν με μη εγκεκριμένες δραστικές ουσίες.
Σε 71 δείγματα διαπιστώθηκαν υπερβάσεις των MRLs, ενώ 34 δείγματα αξιολογήθηκαν ως με πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, περισσότερο από 97% των δειγμάτων στο δεκάμηνο βρέθηκαν εντός των ανώτατων νομίμων ορίων υπολειμμάτων, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο ασφάλειας των τροφίμων στην ελληνική αγορά.
Πού γίνονται οι αναλύσεις στα τρόφιμα
Οι αναλύσεις πραγματοποιούνται στα δύο επίσημα εργαστήρια ελέγχου υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων του ΥπΑΑΤ, στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και στο εργαστήριο του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης (ΠΚΠΦΠ&ΦΕ), υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής.
Η συμμόρφωση ή μη συμμόρφωση ορίζεται βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) 396/2005 για τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων, ενώ η εκτίμηση του κινδύνου για τον καταναλωτή γίνεται με τη χρήση του μοντέλου EFSA PRIMo, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).
Σε όλες τις περιπτώσεις όπου εντοπίζονται υπερβάσεις ή μη εγκεκριμένες δραστικές ουσίες, εφαρμόζονται άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα: δέσμευση ή απόσυρση παρτίδων, πρόσθετοι έλεγχοι (follow–up) στην παραγωγική αλυσίδα και, όπου απαιτείται, κοινοποιήσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF).
«Τα στοιχεία του Οκτωβρίου και του δεκαμήνου επιβεβαιώνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των προϊόντων που φτάνουν στο τραπέζι του καταναλωτή είναι εντός των αυστηρών ευρωπαϊκών ορίων. Με συστηματικούς ελέγχους στην εσωτερική αγορά και στα σύνορα, με αξιοποίηση σύγχρονων εργαστηριακών μεθόδων και με άμεσες παρεμβάσεις όπου εντοπίζονται παραβάσεις, θωρακίζουμε την ασφάλεια των τροφίμων και προστατεύουμε τόσο τη δημόσια υγεία όσο και τον υγιή ανταγωνισμό για τους παραγωγούς μας», επισημαίνει σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπύρος Πρωτοψάλτης.








































