Στην ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή της Αργεντινής, όπου καλλιεργείται το φιστίκι, σειρές δέντρων φιστικιάς με ώριμους κίτρινους καρπούς διανθίζουν το ξηρό τοπίο, σημάδι του πώς αυτή η αγροτική περιοχή προσπαθεί να αξιοποιήσει το ευνοϊκό κλίμα της για να επωφεληθεί από την παγκόσμια ζήτηση για τον καρπό, η οποία έχει αυξηθεί λόγω της δημοτικότητας της σοκολάτας του Ντουμπάι με γέμιση φιστικιού.
Η Αργεντινή είναι ο μόνος σημαντικός παραγωγός στην Λατινική Αμερική και οι παραγωγοί λένε ότι έχει το δυναμικό να γίνει σημαντικός εξαγωγέας, ειδικά όταν το βόρειο ημισφαίριο είναι εκτός εποχής.
Η έκταση των καλλιεργειών φιστικιών της χώρας έχει πενταπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, φτάνοντας τα 25.000 στρέμματα, σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Μελέτης Φιστικιών στην Αργεντινή, που ιδρύθηκε από επιστήμονες το 2023. Τα περισσότερα δέντρα βρίσκονται στο Σαν Χουάν, μια επαρχία με ορυχεία και αγροτικές εκτάσεις που βρίσκεται κοντά στην οροσειρά των Άνδεων.
Οι καλλιεργητές λένε ότι υπάρχει περιθώριο για πολύ μεγαλύτερη επέκταση. Το δίκτυο έχει εντοπίσει 65.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα – 16 εκατομμύρια στρέμματα – στις επαρχίες Σαν Χουάν, Μεντόζα, Σαν Λουίς και Λα Πάμπα με ευνοϊκές θερμοκρασίες για τα φιστίκια, τα οποία χρειάζονται περίπου επτά χρόνια από τη φύτευση μέχρι να αποδώσουν σημαντικούς καρπούς και χρειάζονται ξηρά, ζεστά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες.
Ενώ οι κορυφαίοι παραγωγοί φιστικιών στον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ιράν και η Τουρκία, ξεπερνούν κατά πολύ την Αργεντινή, η νοτιοαμερικανική χώρα είναι ο μόνος σημαντικός παραγωγός στην ήπειρο και οι παραγωγοί λένε ότι έχει το δυναμικό να γίνει σημαντικός εξαγωγέας, ειδικά όταν το βόρειο ημισφαίριο είναι εκτός εποχής.
Οι προοπτικές της Αργεντινής
«Χωρίς αμφιβολία, η Αργεντινή μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο παραγωγό», δήλωσε ο Alberto Aguilera, ο οποίος διαχειρίζεται τους φιστικώνες στην επαρχία San Juan για λογαριασμό της SolFrut, η οποία με έκταση σχεδόν 3.000 στρεμμάτων θα είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μόλις αρχίσει να συγκομίζει σοβαρά το 2027. «Έχετε γη, νερό και τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες».
Οι καλλιεργητές φιστικιών στην Αργεντινή χρησιμοποιούν κυρίως σπόρους από την Καλιφόρνια, η οποία διαθέτει περίπου 500.000 στρέμματα με φιστικιές. Σύμφωνα με την The Wonderful Company, η οποία καλλιεργεί μεταξύ 15% και 20% της αμερικανικής παραγωγής, υπάρχει περιορισμένη προσφορά φιστικιών ως συστατικό και σνακ.
«Οι άνθρωποι δεν χορταίνουν», δήλωσε ο Stephen Vasquez, εκτελεστικός διευθυντής της Διοικητικής Επιτροπής Φιστικιών, η οποία ρυθμίζει την ποιότητα σχεδόν όλων των φιστικιών που παράγονται στις ΗΠΑ.
Αυτό περιλαμβάνει και τους Αργεντινούς. Με την αυξημένη δημοτικότητα που προκάλεσε η κρεμώδης «σοκολάτα Ντουμπάι» με γέμιση φιστικιού, η οποία έγινε viral στο TikTok, το 2023, οι εταιρείες έχουν επεκταθεί στην παραγωγή dulce de leche φιστικιού και αρτοσκευασμάτων φιστικιού. Ακόμη και η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, YPF, εμπορεύεται το δικό της alfajor φιστικιού, ένα παραδοσιακό αργεντίνικο μπισκότο.
Ο «πυρετός» του φιστικιού
Στην επαρχία Σαν Χουάν, που έχει πληθυσμό περίπου 800.000 κατοίκους, οι φιστικιές καταλαμβάνουν την τρίτη θέση σε έκταση καλλιέργειας, μετά τους αμπελώνες και τους ελαιώνες.
«Το φιστίκι θα έχει πολύ ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομία του Σαν Χουάν», δήλωσε ο Μιγκέλ Μορένο, υπουργός Γεωργίας της επαρχίας. «Αυτή η σταθερή ζήτηση έχει εκπλήξει όλους και πιστεύω ότι αποτελεί κίνητρο για μακροπρόθεσμες επενδύσεις».




































