Σνάμπελ (ΕΚΤ): Δηλώνει «μάλλον σύμφωνη» με όσους στοιχηματίζουν σε αύξηση επιτοκίων

Τόσο οι αγορές όσο και οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναμένουν ότι η επόμενη κίνηση των επιτοκίων θα είναι αύξηση, αν και όχι στο άμεσο μέλλον, δήλωσε η Σνάμπελ

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Δηλώνει «μάλλον σύμφωνη» με όσους στοιχηματίζουν σε αύξηση επιτοκίων

«Μάλλον σύμφωνη» με εκείνους τους επενδυτές που προβλέπουν ότι η επόμενη κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι ανοδική για τα επιτόκια δηλώνει η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της τράπεζας.

Ενώ το κόστος δανεισμού βρίσκεται σε επίπεδα που -εκτός απροοόπτου- θα είναι κατάλληλα για κάποιο χρονικό διάστημα, οι καταναλωτικές δαπάνες, οι επιχειρηματικές επενδύσεις και η αύξηση των κρατικών δαπανών για την άμυνα και τις υποδομές θα ενισχύσουν την οικονομία, είπε σε συνέντευξή της, προσθέτοντας ότι «τόσο οι αγορές όσο και οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναμένουν ότι η επόμενη κίνηση των επιτοκίων θα είναι αύξηση, αν και όχι στο άμεσο μέλλον» και δήλωσε πως σε ότι την αφορά είναι «αρκετά ικανοποιημένη με αυτές τις προσδοκίες».

Η Σνάμπελ, που θεωρείται από τα «γεράκια» της ΕΚΤ, περιέγραψε τους κινδύνους για την οικονομία και τον πληθωρισμό ως ανοδικούς. Υπογράμμισε ότι οι νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη ενδέχεται να αναθεωρηθούν προς τα πάνω στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, όπου οι αναλυτές εκτιμούν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα παραμείνει στο 2% για τέταρτη φορά.

Οπως σημειώνει, μάλιστα, το Bloomberg, είναι η πρώτη υπεύθυνη χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ που δηλώνει με βεβαιότητα ότι το κόστος δανεισμού δεν βρίσκεται απλώς σε «καλή θέση» -όπως έχουν επανειλημμένα δηλώσει η Κριστίν Λαγκάρντ και άλλα στελέχη της τράπεζας- αλλά έχει φτάσει στο κατώτατο όριο.

Η πεποίθηση της Σνάμπελ πηγάζει από το πόσο καλά έχει αντεπεξέλθει η Ευρώπη στην αναταραχή που προκάλεσε η δασμολογική πολιτική Τραμπ. Οι καταναλωτές έχουν επωφεληθεί από τις ραγδαίες αυξήσεις των μισθών και την ανεργία που βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης και η τάση υιοθέτησης της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης έχουν ενισχύσει τις επενδύσεις.

Η ανάπτυξη «ήταν πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι θα μπορούσε να αναμένεται ενόψει της μεγαλύτερης αναστάτωσης της διεθνούς εμπορικής τάξης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε, επισημαίνοντας τις έρευνες που δείχνουν «σταθερή επέκταση» μέχρι το τέλος του έτους. «Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο αντίκτυπος των δασμών ήταν πιο ήπιος από το αναμενόμενο είναι ότι η αβεβαιότητα μειώθηκε αρκετά γρήγορα».

Η τελευταία σειρά προβλέψεων της ΕΚΤ υποδείκνυε ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 1% το επόμενο έτος, πριν ανακάμψει ξανά το 2027. Από τότε, η Schnabel δήλωσε ότι «οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί». Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ήδη καλύτερες επιδόσεις για το τρίτο τρίμηνο από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Οι παρατηρητές της ΕΚΤ θα παρακολουθήσουν στενά τις προοπτικές της ΕΚΤ όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι οποίες θα περιλαμβάνουν για πρώτη φορά το 2028, προκειμένου να εκτιμήσουν εάν η πτώση κάτω από τον στόχο του 2% θα αποδειχθεί μεγαλύτερη από ό,τι προηγουμένως. Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η πιθανή καθυστέρηση στο σύστημα τιμολόγησης του άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως τροχοπέδη το 2027.

Η Σνάμπελ φάνηκε να υποβαθμίζει αυτούς τους φόβους, υποστηρίζοντας ότι η ΕΚΤ μπορεί να ανεχθεί «μέτριες αποκλίσεις από τον στόχο», εφόσον δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα είναι διαρκείς.

«Είναι σημαντικό να μην περιοριζόμαστε σε κάποιον συγκεκριμένο αριθμό», είπε. «Αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι η συνολική μακροοικονομική εικόνα, η οποία δίνει μια ιδέα για το πώς θα εξελιχθούν η οικονομία και ο πληθωρισμός με την πάροδο του χρόνου».

Ενώ ο πληθωρισμός «βρίσκεται σε καλή θέση» προς το παρόν, οι τιμές των υπηρεσιών παραμένουν η «σημαντικότερη» πρόκληση, σε μεγάλο βαθμό λόγω των αυξήσεων των μισθών, σύμφωνα με την ίδια.

Ταυτόχρονα, η πτωτική πίεση στις τιμές λόγω του ισχυρότερου ευρώ, της φθηνότερης ενέργειας και της πιθανής ανακατεύθυνσης του εμπορίου από την Κίνα ήταν πιο ήπια από ό,τι φοβόταν.

«Αυτό σημαίνει ότι η μείωση του βασικού πληθωρισμού έχει σταματήσει σε μια περίοδο που η οικονομία ανακάμπτει, το παραγωγικό κενό μειώνεται και η δημοσιονομική πολιτική επεκτείνεται, όλα στοιχεία που τείνουν να είναι πληθωριστικά», δήλωσε η Σνάμπελ. «Αυτό πρέπει να παρακολουθείται πολύ προσεκτικά».

Η Σνάμπελ αρνήθηκε να σχολιάσει τις προβλέψεις των αναλυτών για το χρονοδιάγραμμα της επόμενης μεταβολής των επιτοκίων, με ορισμένους να στοιχηματίζουν σε αύξηση ήδη από τον Ιούνιο. «Αυτό δεν μας απασχολεί προς το παρόν», δήλωσε. «Θα το εξετάσουμε όταν έρθει η ώρα».

Προοπτικά, τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να παρακολουθεί στενά εάν μακροπρόθεσμα φαινόμενα, όπως οι μεταβολές στο δυναμικό της οικονομίας και ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης, καθιστούν τις νομισματικές ρυθμίσεις, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ορθές, υπερβολικά χαλαρές.

«Πρέπει να παρακολουθούμε εάν η πολιτική μας γίνεται πιο διαλλακτική με την πάροδο του χρόνου, και ενδεχομένως υπερβολικά διαλλακτική, οπότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτούμε μια άλλη μεταβολή των επιτοκίων», δήλωσε.

Όσον αφορά τον ισολογισμό της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η διαδικασία αποπληρωμής των ομολόγων που λήγουν προχωρά «ομαλά», με τα σταθερά επιτόκια της χρηματαγοράς να υποδηλώνουν ότι η υπερβάλλουσα ρευστότητα παραμένει «άφθονη».

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σταμάτησε τη μείωση των αγορών ομολόγων αυτόν το μήνα. Ενώ η Bloomberg Economics έχει υποδείξει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ακολουθήσει το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, η Schnabel δήλωσε ότι τέτοιες προβλέψεις είναι δύσκολο να γίνουν.
«Αυτό αντιστοιχεί σε μεγάλο βαθμό στο ένα άκρο του εύρους μας», είπε. «Το άλλο άκρο του εύρους είναι πολύ αργότερα. Αν και η επανεξέταση του μελλοντικού λειτουργικού πλαισίου της ΕΚΤ θα ξεκινήσει το επόμενο έτος, ενδέχεται να μην ολοκληρωθεί πριν από το 2027, δήλωσε.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο