Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος (TEMES): Βραβεύτηκε με το «2025 Capital Link Hellenic Leadership Award»

Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος βραβεύτηκε στο κλείσιμο των εργασιών του 27ου Capital Link Invest in Greece Forum με τίτλο «Building on Success: Unlocking Greece’s Investment Potential»

Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος (TEMES): Βραβεύτηκε με το «2025 Capital Link Hellenic Leadership Award»

Με το «2025 Capital Link Hellenic Leadership Award» τιμήθηκε ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος του δ.σ. της TEMES, ως αναγνώριση της εξαιρετικής συνεισφοράς του στην οικονομία της Ελλάδας.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο κλείσιμο των εργασιών του 27ου Capital Link Invest in Greece Forum με τίτλο «Building on Success: Unlocking Greece’s Investment Potential», τιμώντας τους στενούς επιχειρηματικούς και πολιτικούς δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

O Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, μέσω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας σε διάφορους βασικούς τομείς, έχει συμβάλει καθοριστικά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, ενισχύοντας το προφίλ της Ελλάδας ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού και συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, μέσω της ηγετικής του συμμετοχής σε διάφορους οργανισμούς, έχει συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση του προφίλ του Ελληνισμού και στη συνεισφορά σε διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Κατά το επίσημο δείπνο, με το οποίο έκλεισε τις εργασίες του το Forum, o πρόεδρος της Capital Link Νικόλας Μπορνόζης ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους. Το δείπνο άνοιξε με σύντομη ομιλία της η πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ, Αικατερίνη Νασίκα, ενώ τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, προλόγισε ο Dean Dakolias, Co-Chairman and Managing Partner – Fortress Investment Group.

«Ό,τι ξεκίνησε στην Μεσσηνία, οδηγεί το έργο μας»

«Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα ανάμεσα στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως και είμαστε υπερήφανοι που και ο Όμιλός μας συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Η Costa Navarino απέδειξε ότι ένας βιώσιμος, υψηλής ποιότητας προορισμός μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη αξία, προστατεύοντας και αναδεικνύοντας τον χαρακτήρα μιας περιοχής. Με την ίδια φιλοσοφία, οι επενδύσεις μας στην Αττική, από το The Ilisian έως τις αναπτύξεις μας στο παραλιακό μέτωπο του The Ellinikon, έχουν στόχο να εμπλουτίσουν την Αθήνα με προορισμούς που αναβαθμίζουν τον αστικό ιστό, αναδεικνύουν τον χαρακτήρα της και δημιουργούν ουσιαστική αξία για κατοίκους και επισκέπτες. Ό,τι ξεκίνησε στην Μεσσηνία, οδηγεί το έργο μας και σήμερα: υπεύθυνη ανάπτυξη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, των επισκεπτών και των ευρύτερων προοπτικών της χώρας», ανέφερε ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος του δ.σ. της TEMES παραλαμβάνοντας το βραβείο «2025 HELLENIC CAPITAL LINK LEADERSHIP AWARD»

«Δεν είμασταν ποτέ αμφίσημοι στην εξωτερική μας πολιτική»

«Είναι πραγματική τιμή να στέκομαι ενώπιον ενός τόσο διακεκριμένου ακροατηρίου. Ειδικά ο Νίκος και η Όλγα Μπορνόζη, που για μία ακόμα φορά έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, αναδεικνύοντας την επενδυτική δυναμική της Ελλάδας και συνδέοντας τη χώρα μας με ένα πραγματικά παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο, όπως η Νέα Υόρκη», άνοιξε την ομιλία της η Αικατερίνη Νασίκα.

«Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω τους ομιλητές που μας ξενάγησαν στο σημαντικό ταξίδι ανθεκτικότητας και μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας – ένα ταξίδι που επέτρεψε στην οικονομία μας να αναδυθεί πιο ισχυρή, πιο ανταγωνιστική και πιο ελκυστική.

» Γνωρίζετε πλέον τα οικονομικά δεδομένα. Επιτρέψτε μου να μιλήσω για τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας. Η εταιρική μας σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξε πάντα ισχυρή. Αυτό που τώρα μετράει, είναι ότι αποκτά αυξανόμενη σημασία.

» Η θέση της Ελλάδας – θεωρούμενη ως το μακρινό νότιο άκρο της Ευρώπης – έχει μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά πλεονεκτήματά μας.

» Ποιο είναι το πρώτο ευρωπαϊκό λιμάνι που φτάνει ένα μεγάλο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αφού διασχίσει τη Διώρυγα του Σουέζ; Είναι το λιμάνι του Πειραιά.

» Ποιος είναι ο πιο κοντινός και πιο εύκολα προσβάσιμος προορισμός για ταξιδιώτες από την Ανατολική Μεσόγειο, που αναζητούν μία εμπειρία διακοπών παγκόσμιας εμβέλειας; Είναι τα νησιά της Ρόδου και της Κρήτης.

» Ποια είναι η πιο κοντινή πύλη εισόδου LNG, που είναι σε θέση να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Κεντρική Ευρώπη; Είναι ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας και η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) της Αλεξανδρούπολης.

» Που βρίσκουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ένα ασφαλές και αξιόπιστο πέρασμα για τη μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού προς την Ουκρανία; Στην Αλεξανδρούπολη.

» Ποιο είναι το πιο ασφαλές λιμάνι βαθέων υδάτων στη Μεσόγειο, που μπορεί να φιλοξενήσει αεροπλανοφόρα; Είναι ο Κόλπος της Σούδας στην Κρήτη.

» Επιτρέψτε μου, όμως, να τονίσω ένα σημείο: η γεωγραφική θέση από μόνη της δεν είναι αρκετή. Τα καταφέραμε επειδή δημιουργήσαμε τις σωστές συνθήκες.

» Αναδυθήκαμε ανθεκτικοί από μία δεκαετή οικονομική κρίση. Υλοποιήσαμε εκατοντάδες μεταρρυθμίσεις. Και σήμερα μιλάμε με αυτοπεποίθηση – και αξιοπιστία – για επενδύσεις στην Ελλάδα.

» Δεν είμασταν ποτέ αμφίσημοι στην εξωτερική μας πολιτική. Καταδικάσαμε χωρίς δισταγμό τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όταν η Ευρώπη μίλησε για ενεργειακή διαφοροποίηση πριν 10-15 χρόνια, σε μία περίοδο που πολλοί συνέχιζαν να κατασκευάζουν νέους αγωγούς προς τη Ρωσία, η Ελλάδα έκανε μία διαφορετική στρατηγική επιλογή. Κατασκευάσαμε τις υποδομές νωρίς.

» Τα τελευταία 15 χρόνια, η Ελλάδα έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη τερματικών σταθμών LNG και του Κάθετου Διαδρόμου, συμμετέχοντας ουσιαστικά σε κάθε στάδιο.

» Χάρις σε αυτή τη διαρκή προσπάθεια, τα έργα αυτά έχουν πλέον ξεκινήσει την εμπορική λειτουργία τους. Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν το δικό τους μερίδιο. Κατασκεύασαν εγκαίρως τους στόλους τους και σήμερα ηγούνται της παγκόσμιας αγοράς.

» Τα ναυπηγεία μας, με την στήριξη αμερικανικών επενδύσεων, βιώνουν μία αναγέννηση με ισχυρές προοπτικές.

» Υιοθετήσαμε νέα διπλωματικά και οικονομικά εργαλεία: τον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, το πλαίσιο 3+1, τον IMEC – τον νέο εμπορικό και ενεργειακό διάδρομο που συνδέει την Ινδία με τη Μέση Ανατολή, την Ελλάδα και την Ευρώπη.

» Το Partnership for Transatlantic Energy Cooperation, μία σημαντική ενεργειακή διάσκεψη που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο μήνα, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει μετατραπεί σε πλατφόρμα επιχειρηματικών συμφωνιών και απτών ευκαιριών.

» Η στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες διαμορφώνει μακροπρόθεσμη αμοιβαία επωφελή ανάπτυξη, ευημερία και ασφάλεια για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή μας.

» Αυτά είναι τα στοιχεία που κάνουν την Ελλάδα αξιόπιστο επιχειρηματικό εταίρο και πολιτικό σύμμαχο. Και αυτοί είναι, επίσης, οι λόγοι που μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με εμπιστοσύνη.

» Κλείνοντας, σε λίγο διαφορετικό τόνο, επιτρέψτε μου να πω ότι η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου διαθέτει μία μακρά παράδοση φιλανθρωπίας και προσήλωσης στο κοινό καλό – μία παράδοση που έχουν περάσει και στον γιό τους, τον Αχιλλέα, σημερινού τιμώμενου από το Capital Link. Και το γνωρίζω από προσωπική εμπειρία.

» Έχω ξεκινήσει τη σταδιοδρομία μου στην Ουάσιγκτον και ένα από σχέδια που με συγκίνηση προώθησα ήταν η αποκατάσταση και ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου της Ελληνικής Πρεσβείας. Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος είχε ήδη ασχοληθεί, χρηματοδοτώντας μία εκτεταμένη μελέτη βιωσιμότητας. Η δέσμευσή του αποτέλεσε έμπνευση και έθεσε σε κίνηση μία αλυσίδα γεγονότων, που έδωσαν ζωή σε αυτό το όραμα. Είμαι υπερήφανη που μοιράζομαι μαζί σας ότι η ανακαίνιση έχει πλέον ξεκινήσει.

» Άξιος κ. Κωνσταντακόπουλε», κατέληξε η πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ, Αικατερίνη Νασίκα.

Οι κάτοχοι του «Capital Link Hellenic Leadership Award»

Το «Capital Link Hellenic Leadership Award» δίδεται ετησίως σε ένα άτομο ή οργανισμό για την εξαιρετική συμβολή του στην προώθηση των στενότερων επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και της παγκόσμιας επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας. Το Capital Link Leadership Award το 2012 είχε απονεμηθεί στον κ. Ανδρέα Ν. Λιβέρη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Dow Chemical Company, το 2013 στον κ. John Calamos, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Calamos Investments, το 2014 στον κ. Γιώργο Λογοθέτη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Libra, το 2015 στον Δρ. Αντώνη Παπαδημητρίου, Πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση & Διευθύνοντα Εταίρο της Δικηγορικής Εταιρείας Α.Σ. Παπαδημητρίου & Συνεργάτες, το 2016 στον κ.Wilbur L. Ross, Chairman & Chief Strategy Officer of WL Ross & Co., το 2017 στον Andre Calantzopoulos, CEO – Philip Morris International, το 2018, στον κ. Evangelos Mytilineos, Chairman & CEO of Mytilineos, το 2019 στον κ. John Paulson, President & Portfolio Manager – Paulson & Co. Inc., το 2021 στον κ. Alex Fotakidis, Partner & Head of Greece – CVC Capital Partners, το 2022 στον κ. Πάνο Παπάζογλου, Managing Partner – EY Greece, το 2023 στον κ. Νίκο Σταθόπουλο, Chairman of Europe & Member of the Management Committee – BC Partners, και το 2024 στον Δρ. Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

OT Originals
Περισσότερα από Business

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο