Στα 96 εκατ. ευρώ ανέρχεται η παρέμβαση «Μείωση αποτυπώματος άνθρακα σε αρόσιμες καλλιέργειες» (Π3-70-5.1), στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027.
Σύμφωνα με την προδημοσίευση της 1ης πρόσκλησης, η παρέμβαση αυτή έχει στόχο την ενίσχυση των ενεργών αγροτών με αρόσιμες καλλιέργειες και πιο συγκεκριμένα βαμβάκι, βιομηχανική τομάτα και κινόα προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Πρόκειται για μια πιλοτικού χαρακτήρα παρέμβαση, στην οποία η ενίσχυση σχετίζεται με τη διαχείριση των καλλιεργειών και το περιβαλλοντικό αποτέλεσμα.
Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε ετήσια βάση και ανά εκτάριο ενταγμένης στη παρέμβαση γεωργική έκταση με επιλέξιμη καλλιέργεια
Δικαιούχοι της δράσης θα είναι ενεργοί γεωργοί (φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, οι οποίοι πληρούν τον ορισμό του ενεργού γεωργού).
Η Παρέμβαση θα υλοποιηθεί σε όλη τη χώρα και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης – ΕΓΤΑΑ) και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Δείτε αναλυτικά την προδημοσίευση ΕΔΩ
Τιμή βάσης, έτος αναφοράς και έτη εφαρμογής
Για τον υπολογισμό του ποσοστού ετήσιας μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα απαιτείται να οριστεί ένα έτος, ως έτος αναφοράς προκειμένου να αποτελέσει την τιμή βάσης με την οποία θα συγκρίνονται τα επόμενα έτη εφαρμογής. Μονάδα τιμής βάσης του αποτυπώματος άνθρακα είναι το ένα (1) kg CO2 eq/ha ή το ένα (1) kg CO2 eq/tn παραγόμενου προϊόντος.
Οι δικαιούχοι θα έχουν τη ευχέρεια να επιλέξουν μια από τις δύο μονάδες. Ως έτος αναφοράς για τον υπολογισμό της τιμής βάσης ορίζεται το έτος 2025. Ως έτη εφαρμογής ορίζονται τα έτη 2026, 2027 και 2028.
Είδος και ύψος χορηγούμενης ενίσχυσης
Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε ετήσια βάση και ανά εκτάριο ενταγμένης στη παρέμβαση γεωργική έκταση με επιλέξιμη καλλιέργεια, προκειμένου να αποζημιώνει τους δικαιούχους για την απώλεια εισοδήματος (διαφυγόν εισόδημα), τις πρόσθετες δαπάνες και το κόστος συναλλαγής που συνεπάγεται η τήρηση των δεσμεύσεων.
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης αποτυπώματος άνθρακα κατά 20% και δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις ή/και υποχρεώσεις της παρέμβασης επιβάλλονται αναλογικές κυρώσεις/μειώσεις που θα εξειδικευτούν στην οικεία πρόσκληση.
Τα ύψη ενίσχυσης έχουν ως ακολούθως:

Στα παραπάνω ποσά συμπεριλαμβάνεται το κόστος συναλλαγής (αμοιβή τεχνικού συμβούλου), καθώς και το κόστος χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (λογισμικό).






































