Με την καθοριστική συμβολή των ξενοδοχείων της Αθήνας, ο όμιλος Λάμψα αναμένεται να κλείσει το 2025 με έσοδα σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2024, με τη διοίκησή του να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2026, ενώ για το 2027 οι πρώτες κρατήσεις από ομαδικά ταξίδια (groups) δείχνουν ιδιαίτερη δυναμική.
Η εκτελεστική πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου, κα Χλόη Λασκαρίδη, μιλώντας χθες με δημοσιογράφους στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης του Ομίλου στο ξενοδοχείο King George, ανέφερε ότι τα ξενοδοχεία της Αθήνας –Μεγάλη Βρεταννία, King George, Athens Capital MGallery και Athens Capital Suites–MGallery– παρουσίασαν θετική εικόνα.
Ωστόσο, η μέση τιμή δωματίου στα δύο πρώτα ήταν ελαφρώς χαμηλότερη, επηρεάζοντας αναλόγως τα έσοδα, τα οποία, σε κάθε περίπτωση, θα είναι αυξημένα και αναμένεται να κινηθούν σε επίπεδα άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Ο Όμιλος Λάμψα
Η κα Λασκαρίδη αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις επιδόσεις του Athens Capital–MGallery και του MGallery Suites στην οδό Ζαλοκώστα, τα οποία «έπιασαν» τους στόχους που είχαν τεθεί.
Οι βασικές αγορές προέλευσης των ξενοδοχείων της Αθήνας παραμένουν οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία
Ωστόσο, πτωτικά κινούνται τα μεγέθη στα ξενοδοχεία της Σερβίας, καθώς επηρεάστηκαν άμεσα από το πολιτικό κλίμα στη χώρα και τις μεγάλες διαδηλώσεις που συνεχίζονται ακόμη, με αποτέλεσμα τη μείωση των αφίξεων και των κρατήσεων στον ξενοδοχειακό τομέα της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, η χρονιά για τον Όμιλο θα κλείσει λίγο καλύτερα από το 2024, έτος κατά το οποίο οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν, σε ενοποιημένο επίπεδο, στο ποσό των 122,893 εκατ. ευρώ, έναντι 112,318 εκατ. ευρώ το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 9,42%. Οι πωλήσεις της μητρικής εταιρείας (ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρετανία» και «King George») ανήλθαν σε 81,527 εκατ. ευρώ, από 77,292 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 5,48%.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι για το 2026
Για το 2026, η κα Λασκαρίδη σημείωσε ότι «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και θέτουμε αντίστοιχα υψηλότερους στόχους, εστιάζοντας κυρίως στην αύξηση της μέσης τιμής. Θεωρούμε ότι και η αγορά της Σερβίας θα ανακάμψει σημαντικά». Πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την περίοδο του 2027, ως προς τις κρατήσεις groups, ο ρυθμός των οποίων ήδη δείχνει σημαντική δυναμική, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη κατηγορία αποτελεί σημαντικό μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Οι βασικές αγορές προέλευσης των ξενοδοχείων της Αθήνας παραμένουν οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, με τους Αμερικανούς επισκέπτες να αντιπροσωπεύουν ποσοστό της τάξης του 60%-65%, ενώ η διοίκηση επισημαίνει ότι παραμένει στρατηγικός στόχος το άνοιγμα σε νέες αγορές και πελατειακές ομάδες.
Οι νέες επενδύσεις
Η εκτελεστική πρόεδρος του Ομίλου αναφέρθηκε και στις νέες επενδυτικές κινήσεις. Αναλυτικότερα, όπως είπε, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επένδυση ριζικού εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του Elatos Resort & Spa, ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ, στον Παρνασσό. Το έργο υλοποιείται βάσει του σχεδιασμού, με ορίζοντα ολοκλήρωσης και λειτουργίας πριν από τα τέλη του 2026. «Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός πολυτελούς wellness mountain resort, 12μηνης λειτουργίας, με ξεχωριστές ποιοτικές προδιαγραφές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για το συγκρότημα Voria στο Μαρούσι, οι πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες έχουν ξεκινήσει και υλοποιούνται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Οι συζητήσεις για την επιλογή του hotel operator βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις, με στόχο το ξενοδοχείο να λειτουργήσει υπό την ομπρέλα διεθνούς ονόματος υψηλού κύρους.
Ο διαγωνισμός για το ακίνητο του ΕΦΚΑ
Για το ακίνητο στην οδό Κριεζώτου, ο όμιλος βάσει του σχετικού διαγωνισμού του ΕΦΚΑ, έχει ασκήσει το δικαίωμα προτίμησης, όπως προβλεπόταν από τους όρους του διαγωνισμού, για τη δημιουργία υπερσύγχρονου σταθμού αυτοκινήτων, προϋπολογισμού τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ και 780.000 ευρώ σε ετήσια μισθώματα.
Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση του OT, η κα Λασκαρίδη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω επενδύσεων στον ξενοδοχειακό τομέα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, εφόσον προκύψει κάποια ενδιαφέρουσα πρόταση.
















![Χρυσές λίρες: Πλησιάζει τα 1.000 ευρώ – Πού πωλούνται στην Ελλάδα [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/07/ot_lires25.png)






















