Στα περίχωρα του Μιλάνο, φορτηγά πηγαινοέρχονται από ένα εργοτάξιο δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές, όπου ολοκληρώνονται οι τελευταίες πινελιές σε έξι κομψά κτίρια διαμερισμάτων σε αποχρώσεις του μπεζ και του κρεμ. Στα τέλη Ιανουαρίου, χιλιάδες αθλητές θα φτάσουν και το εργοτάξιο θα μετατραπεί σε Ολυμπιακό Χωριό. Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2026 θα ξεκινήσουν εδώ στις 6 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist.
Το Μιλάνο δεν είναι μια προφανής επιλογή για διοργανωτή. Βρίσκεται βόρεια του ποταμού Πάδου, στην μακρύτερη και ευρύτερη κοιλάδα της Ιταλίας. Το υψηλότερο σημείο της πόλης βρίσκεται μόλις 122 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Έτσι, θα φιλοξενήσει τα αγωνίσματα πατινάζ, συμπεριλαμβανομένου του χόκεϊ επί πάγου, σε δύο χώρους, ένας από τους οποίους έχει καθυστερήσει σημαντικά. Οι περισσότερες από τις Ολυμπιακές και Παραολυμπιακές διοργανώσεις θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες πόλεις των Άλπεων.
Ωστόσο, μόνο ένα από αυτά τα θέρετρα, η Κορτίνα ντ’ Αμπέτσο, που απέχει πέντε ώρες με το αυτοκίνητο, αναφέρεται στον επίσημο τίτλο των Αγώνων.
Το θέρετρο
Το χειμερινό θέρετρο των Ιταλών τραπεζιτών, βιομηχάνων και διασκεδαστών, έχει αναλάβει το κέρλινγκ, τα αγωνίσματα ολίσθησης (μπομπσλέι, σκελετόν και λουτζ) και μερικά από τα αγωνίσματα σκι. Η κατάβαση γυναικών και το σούπερ-G θα διεξαχθούν στην τρομακτική πίστα Olympia delle Tofane, όπου οι σκιέρ βουτούν ανάμεσα σε βράχους σε μια πλαγιά με κλίση 64% γνωστή ως Schuss.
Γιατί η προσοχή επικεντρώνεται στην Κορτίνα; Επειδή, όπως και το Μιλάνο, είναι συνώνυμο της πολυτέλειας. Στους χειμερινούς αγώνες του 1956 παρευρέθηκε η Σοφία Λόρεν, ενώ ο Τζορτζ Κλούνεϊ είναι τακτικός επισκέπτης.
Στην περιοχή Cianderies του θέρετρου, με την μαγευτική θέα στην οροσειρά Δολομίτες, ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων πωλήθηκε πριν από δύο χρόνια για 6,5 εκατομμύρια ευρώ (7,6 εκατομμύρια δολάρια). Σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων, όπως το Hotel Ancora, ένα δωμάτιο μπορεί να κοστίσει 1.500-2.000 ευρώ τη βραδιά.
Αυτό κάνει την Κορτίνα τον ιδανικό εταίρο για την πόλη του Μιλάνο, η οποία έχει διαμορφωθεί από το 2017, όταν μια φορολογική ελάφρυνση που επινόησε η κυβέρνηση του Matteo Renzi, ενός κεντροαριστερού πρωθυπουργού, άρχισε να προσελκύει τους πολύ πλούσιους στην Ιταλία. Όποιος ήταν διατεθειμένος να πληρώσει 100.000 ευρώ ετησίως για τα μη ιταλικά εισοδήματά του ήταν ευπρόσδεκτος. Το ποσό αυτό αυξήθηκε αργότερα σε 200.000 ευρώ και ο προϋπολογισμός του 2026 προτείνει την αύξηση του σε 300.000 ευρώ. Τα επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των ενδιαφερομένων είναι παλιά και ελλιπή. Ο Filippo Molinari της δικηγορικής εταιρείας Withers τον εκτιμά μεταξύ 5.000 και 10.000.
Η Geraldine Semeghini, που διευθύνει μια μεσιτική εταιρεία, εκτιμά ότι περίπου το 80% από αυτούς ήρθαν στο Μιλάνο και αμφιβάλλει ότι η προτεινόμενη αύξηση του φορολογικού συντελεστή θα ανακόψει τη ροή. Η άφιξη τόσων πολλών ατόμων με εξαιρετικά υψηλή καθαρή περιουσία (UHNWIs στην ορολογία) έχει βαθιά επίδραση. Το Μιλάνο απέκτησε νέα κλαμπ, η είσοδος στα οποία δεν εξαρτάται από την ιδιότητα μέλους της τοπικής αριστοκρατικής και οικονομικής ελίτ, αλλά από την ικανότητα να πληρώνει κανείς εξωφρενικά ακριβές συνδρομές. Αρκετά νέα ιδιωτικά σχολεία έχουν ανοίξει ή βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού.
«Θα έπρεπε να είμαι ενθουσιασμένος», λέει ο Nicolas Bellavance-Lecompte, η επιχείρηση του οποίου βασίζεται ακριβώς σε αυτό το είδος των πλούσιων που κάνουν το Μιλάνο τη νέα τους πατρίδα. Ίδρυσε και διαχειρίζεται το Nomad, μια περιοδεύουσα έκθεση που παρουσιάζει συλλεκτικά αντικείμενα design και σύγχρονης τέχνης. «Παλιά μπορούσα να πάω στο αγαπημένο μου εστιατόριο χωρίς κράτηση, ενώ τώρα πρέπει να τηλεφωνώ μέρες, αν όχι εβδομάδες, πριν».
Εκτόξευση στις τιμές ακινήτων
Δεν είναι ο μόνος που έχει επιφυλάξεις. Οι τιμές των ακινήτων έχουν εκτοξευθεί, ωθούμενες από τη ζήτηση στην κορυφή της αγοράς και, πρόσφατα, από τις επιπτώσεις ενός σκανδάλου στον τομέα των ακινήτων. Τον Οκτώβριο, οι εισαγγελείς ζήτησαν να δικαστούν 36 άτομα σε σχέση με φερόμενες παρατυπίες στην χορήγηση άδειας για την κατασκευή ενός τεράστιου οικιστικού συγκροτήματος.
Οι έρευνες έχουν προκαλέσει τη διακοπή των εργασιών σε διάφορα έργα που αποσκοπούσαν στην αύξηση του αποθέματος κατοικιών της πόλης και στον μετριασμό της αύξησης των τιμών. Οι κατασκευαστές παραπονούνται ότι άλλα έργα έχουν παραλύσει επειδή οι δημοτικοί υπάλληλοι, φοβούμενοι μελλοντικές διώξεις, διστάζουν να υπογράψουν επιπλέον οικοδομικές άδειες.
Όχι ότι όλα αυτά είναι ιδιαίτερα πιθανό να αποτρέψουν τους UHNWIs. «Λαμβάνουμε κάθε εβδομάδα τηλεφωνήματα για ακίνητα στην κλίμακα των 5 έως 30 εκατομμυρίων ευρώ», λέει η κα Semeghini, συμπληρώνοντας: «Και πρόσφατα έχουμε λάβει ερωτήσεις από ιδιωτικά γραφεία εκτός Ευρώπης».














![Airbnb: Πρόταση για σύσταση ταμείου για τη στεγαστική κρίση [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/11/airbnb.jpg)


















