Ρούμπιο: Ασκήσεις διπλωματικής ισορροπίας στη διαμάχη Κίνας- Ιαπωνίας

Τι δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο

Ρούμπιο: Ασκήσεις διπλωματικής ισορροπίας στη διαμάχη Κίνας- Ιαπωνίας

Οι ΗΠΑ μπορούν να διατηρήσουν στενούς δεσμούς με την Ιαπωνία επιδιώκοντας παράλληλα παραγωγική συνεργασία με την Κίνα, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ασίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορούμε να συνεχίσουμε την ισχυρή, σταθερή συνεργασία και συμμαχία μας με την Ιαπωνία, και να το κάνουμε αυτό με τρόπο που να μας επιτρέπει να βρίσκουμε παραγωγικούς τρόπους συνεργασίας με τους Κινέζους» τόνισε ο Ρούμπιο σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον.

Οι σχέσεις Ιαπωνίας – Κίνας

Οι σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας έχουν τεταθεί από τότε που η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σανάε Τακαΐτσι εξόργισε το Πεκίνο υπονοώντας ότι τα στρατεύματα του έθνους της θα μπορούσαν να εμπλακούν σε μια κρίση στην Ταϊβάν.

Καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων επιδεινώθηκαν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρενέβη για να προσπαθήσει να αποκλιμακώσει τη διαμάχη και να διατηρήσει την εμπορική του εκεχειρία με το Πεκίνο.

«Θα υπάρξουν σημεία έντασης», είπε ο Ρούμπιο. «Το αναγνωρίζουμε αυτό πολύ καλά και η δουλειά μας είναι να εξισορροπήσουμε αυτά τα δύο πράγματα. Νομίζω ότι και οι δύο πλευρές το καταλαβαίνουν αυτό».

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος για πρώτη φορά έστρεψε το ραντάρ ελέγχου πυρός του σε ιαπωνικά στρατιωτικά αεροσκάφη, κλιμακώνοντας τη διπλωματική αντιπαράθεση. Το Πεκίνο κατηγόρησε την Ιαπωνία ότι διατάραξε την αεροπορική του εκπαίδευση.

Το Πεκίνο κατηγόρησε επίσης την Τακαΐτσι ότι παρενέβη στις εσωτερικές του υποθέσεις και εξέδωσε οικονομικά και διπλωματικά αντίποινα, απαιτώντας να ανακαλέσει το σχόλιο. Η Ιάπωνα πρωθυπουργός αρνήθηκε να αποσύρει τα σχόλια υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει αλλαγή στη θέση της Ιαπωνίας.

Η Κίνα θα «συνεχίσει να είναι μια πλούσια και ισχυρή χώρα και ένας παράγοντας στη γεωπολιτική» υπογράμμισε ο Ρούμπιο. «Πρέπει να έχουμε σχέσεις μαζί τους».

Οι ΗΠΑ μπορούν να εξισορροπήσουν την ανάγκη αντιμετώπισης των εντάσεων που σχετίζονται με την Κίνα και την ανάγκη συνεργασίας, είπε. «Μπορούμε να το κάνουμε αυτό χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο ή να υπονομεύσουμε με οποιονδήποτε τρόπο την πολύ σταθερή μας δέσμευσή προς τους εταίρους μας στον Ινδο-Ειρηνικό», πρόσθεσε.

OT Originals
Περισσότερα από Κόσμος

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο