Σε ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της πορείας της το 1980 βρίσκεται η China Vanke Co, ένας από τους ιστορικότερους και ισχυρότερους κατασκευαστές ακινήτων της Κίνας.
Η μεγαλύτερη κάποτε εταιρεία ανάπτυξης κατοικιών της χώρας, έχει πλέον εγκλωβιστεί στη βαθιά και παρατεταμένη κρίση του κινεζικού κλάδου ακινήτων, η οποία έχει οδηγήσει σε μαζικές αθετήσεις πληρωμών, αναδιαρθρώσεις και εκκαθαρίσεις εταιρειών.
Η Vanke διαθέτει περίπου 160 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία
Η Vanke σε σταυροδρόμι
Το άμεσο διακύβευμα αφορά την ψηφοφορία των κατόχων ενός εγχώριου ομολόγου ύψους 2 δισ. γιουάν. Οι πιστωτές καλούνται να αποφασίσουν αν θα δώσουν στην εταιρεία παράταση 12 μηνών για την αποπληρωμή του κεφαλαίου ή αν θα της επιτρέψουν μόνο μια σύντομη προθεσμία για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Η Vanke δεν εξόφλησε το ομόλογο κατά τη λήξη του στις 15 Δεκεμβρίου και βρίσκεται σε περίοδο χάριτος, η οποία αν λήξει χωρίς συμφωνία, μπορεί να οδηγήσει την εταιρεία σε επίσημη αθέτηση πληρωμών, σημειώνει το Bloomberg.
Μια τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε τη Vanke τον πιο πρόσφατο μεγάλο «παίκτη» του κινεζικού real estate που καταρρέει, μετά την Evergrande και την Country Garden. Η κρίση στον κλάδο ξεκίνησε το 2020, όταν οι κινεζικές αρχές επέβαλαν τις λεγόμενες «τρεις κόκκινες γραμμές», περιορίζοντας δραστικά τη μόχλευση των κατασκευαστών. Έκτοτε, οι επενδυτές παρακολουθούν μια μακρά διαδικασία αποτυχημένων προσπαθειών εξυπηρέτησης χρέους, που σταδιακά μετατρέπεται σε έναν αγώνα περιορισμού των απωλειών μέσω πολύπλοκων αναδιαρθρώσεων.

Περισσότερο χρέος
Η Vanke διαθέτει περίπου 160 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, απασχολεί πάνω από 125.000 εργαζομένους και φέρει τοκοφόρο χρέος περίπου 50 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων σχεδόν το 45% είναι μη εξασφαλισμένο. Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, η εταιρεία είχε συνεχίσει να αυξάνει τον δανεισμό της ακόμη και μετά το ξέσπασμα της κρίσης, επιβαρύνοντας περαιτέρω τη χρηματοοικονομική της θέση.
Ιστορικά, η Vanke είχε τη φήμη ενός αξιόπιστου κατασκευαστή μαζικής κατοικίας και είχε επωφεληθεί από τη στήριξη του βασικού κρατικού της μετόχου, της Shenzhen Metro Group. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες η κρατική αυτή στήριξη φάνηκε να εξασθενεί, όταν η Shenzhen Metro άρχισε να μιλά για αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης. Η μεταστροφή αυτή αιφνιδίασε τις αγορές και προκάλεσε απότομη πτώση των ομολόγων και των μετοχών της Vanke, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τη σταθερότητα και τη διαφάνεια της κρατικής παρέμβασης.
Η εταιρεία αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα ρευστότητας εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, καθώς η πτώση των τιμών των κατοικιών έχει πλήξει την εμπιστοσύνη των αγοραστών και των επενδυτών. Για τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, κατέγραψε ζημίες 28 δισ. γιουάν, μετά από ιστορικό ρεκόρ ζημιών 49,5 δισ. γιουάν το προηγούμενο έτος. Προβλέψεις της Bloomberg δείχνουν ότι οι πωλήσεις της ενδέχεται να μειωθούν πάνω από 40% το 2025, δημιουργώντας σημαντικό χρηματοδοτικό κενό.
Η Fitch Ratings έχει υποβαθμίσει τη Vanke σε βαθμίδα C, μόλις ένα σκαλοπάτι πάνω από την περιορισμένη αθέτηση, ενώ η εταιρεία δεν έχει πρόσβαση στις αγορές ομολόγων από το 2022. Σε περίπτωση αθέτησης, υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης ρητρών διασταυρούμενης χρεοκοπίας, με ευρύτερες επιπτώσεις τόσο για τη Vanke όσο και για άλλους ευάλωτους κατασκευαστές.
Τέλος, η υπόθεση της Vanke αναδεικνύει τις δυσκολίες της κινεζικής κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη σε έναν κλάδο που υπήρξε για χρόνια βασικός μοχλός ανάπτυξης, αλλά σήμερα αποτελεί πηγή συστημικού κινδύνου.




































