Ένα νέο κεφάλαιο, και καθόλου ανώδυνο για τους μετόχους της ΕΧΑΕ, ανοίγει πλέον για το ελληνικό χρηματιστήριο μετά την έκτακτη γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2025.
Το κλίμα ήταν ελαφρώς συγκινητικό, ειδικά για τον απερχόμενο πρόεδρο Γιώργο Χαντζηνικολάου, ενώ ο CEO, Γιάννος Κοντόπουλος, επανέλαβε τις επιδόσεις της αγοράς ειδικά τον τελευταίο χρόνο.
Ωστόσο, πίσω από τις επίσημες τοποθετήσεις, πλέον αυτό που είναι ξεκάθαρο, είναι ότι αρχίζει τεχνολογικός μετασχηματισμός του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πληρωθεί από τα ταμεία της ίδιας της ΕΧΑΕ.
Γεγονός που οδηγεί αναπόφευκτα σε αναθεώρηση της μερισματικής πολιτικής προς τα κάτω.

Λιγότερα μέλη στο ΔΣ, περισσότερος έλεγχος
Στο μεταξύ, η γενική συνέλευση ενέκρινε τον ορισμό νέου 9μελούς διοικητικού συμβουλίου, από 11 μέλη προηγουμένως. Μια κίνηση που μπορεί να διαβαστεί και ως οργανωτική «εναρμόνιση» με το μοντέλο του Euronext.
Και στη μείωση του λειτουργικού κόστους, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος.
Ο έλεγχος, ουσιαστικά, περνά πλέον στο ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό μπλοκ, με τον Γιάννο Κοντόπουλο να παραμένει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Συγκινημένος ο Χαντζηνικολάου
Σε έντονα φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΧΑΕ, κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, έκανε έναν εκτενή απολογισμό της διαδρομής του από τη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία του ομίλου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορώ να πω πως η δουλειά έγινε».
Ανατρέχοντας στην προσωπική του πορεία, μίλησε για μια καριέρα τριών δεκαετιών μεταξύ Νέας Υόρκης και Λονδίνου και για τη σταθερή του επιδίωξη να συμβάλει στη θωράκιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε ένα περιβάλλον περιορισμένων κεφαλαίων και διαδοχικών κρίσεων.
Ο κ. Χαντζηνικολάου στάθηκε ιδιαίτερα στη στρατηγική επιλογή της ένταξης στο Euronext, σημειώνοντας ότι αποτέλεσε τον κεντρικό στόχο της θητείας του και δικαιώθηκε από τη συντριπτική έγκριση των μετόχων.
Εξήρε τον ρόλο των προηγούμενων και της σημερινής διοίκησης, υπογραμμίζοντας την αναδιάρθρωση της στρατηγικής, την βελτίωση των τεχνολογικών πλατφορμών και τη θεαματική αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας.
Επίσης, ανέφερε ότι αποχωρεί με αίσθημα πληρότητας και περηφάνειας, εκτιμώντας ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών περνά πλέον σε μια νέα φάση, υπό διοίκηση με τεχνογνωσία, διεθνή εμπειρία και σαφές όραμα.
——–
Τρίμηνο αβεβαιότητας
Σε ένα δύσκολο τρίμηνο από ότι μαθαίνω μπαίνει και η μετοχή του ΟΤΕ θα παραμείνει στο επίκεντρο.
Και αυτό διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να προωθήσει το Digital Networks Act (DNA) στις 20 Ιανουαρίου, με στόχο την αναβάθμιση των δικτύων και την ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
Η βιομηχανία ήδη έχει μιλήσει για την ανάγκη αλλαγών, καθώς οι περιοριστικοί κανονισμοί και η κατακερματισμένη αγορά καθιστούν δύσκολη την ανάπτυξή της στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα την πτώση της ποιότητας των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου.
Αν και οι μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες πιέζουν για την άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η πρόταση προκαλεί έντονες αντιδράσεις από μικρότερους παρόχους, οι οποίοι θεωρούν ότι η χαλάρωση των ρυθμίσεων μπορεί να οδηγήσει σε επαναφορά μονοπωλίων και μείωση του ανταγωνισμού.

Εντός ευρωπαϊκού ομίλου
Θυμίζω εδώ ότι ο ΟΤΕ βρίσκεται υπό την ομπρέλα της της γερμανικής Telekom, με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, όμως, να αντιτίθενται στην πρόταση της Επιτροπής, ζητώντας πιο ευέλικτες λύσεις που να λαμβάνουν υπόψη τις εθνικές ανάγκες.
Η απουσία συμφωνίας και η αβεβαιότητα γύρω από τις μεταρρυθμίσεις ρίχνουν σκιά στο μέλλον της ψηφιακής Ευρώπης, με τους ηγέτες του τομέα να ανησυχούν για τις συνέπειες καθυστερήσεων που μπορεί να αποδυναμώσουν τη στρατηγική ανάπτυξης των δικτύων και των επενδύσεων.
——-
Kάλαντα και deals… στο ΥΠΕΝ
Παιδικά κάλαντα, εορταστική ατμόσφαιρα, πολλά χαμόγελα και… ενεργειακές συμφωνίες… απ΄όλα είχε η επίσκεψη, που πραγματοποίησε χθες η Αμερικανίδα Πρέσβης, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Εκεί την υποδέχθηκε, ο Υπουργός κ. Σταύρος Παπασταύρου και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τη νέα σελίδα που έχει ανοίξει για τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις με αιχμή την ενέργεια.
Το κλίμα ήταν πολύ ζεστό και πολύ χαρούμενο, με τους δυο τους να εστιάζουν τόσο στις ενεργειακές συμφωνίες που υπεγράφησαν πρόσφατα, όσο και σε αυτές που αναμένεται να ακολουθήσουν.
Κοινή διαπίστωση κατά τη διάρκεια της παραμονής της κ. Γκίλφοϊλ στο υπουργείο, η οποία κράτησε πάνω από μία ώρα, ήταν τα πεδία ενεργειακής συνεργασίας που διανοίγονται μεταξύ των δύο χώρων στο πλαίσιο των προσπαθειών για απογαλακτισμό από το ρωσικό αέριο.
Αίσθηση τέλος, προκάλεσε το γεγονός ότι στις δηλώσεις που ακολούθησαν, η Αμερικανίδα Πρέσβης εξήρε την «θαρραλέα (bold) ηγεσία» και το όραμα του Σταύρου Παπασταύρου.

——-
Η πρωτεύουσα των… πλειστηριασμών
Η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται – και μάλιστα με διαφορά – σε «πρωτεύουσα» των πλειστηριασμών ακινήτων για το 2025, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ReDataset καταγράφει 2.292 διαδικασίες μέσα στη χρονιά.
Πρόκειται για μια εικόνα που, όπως μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς, αποτυπώνει όχι μόνο το βάθος των ιδιωτικών χρεών στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και την ισχυρή κινητικότητα που εμφανίζει η πόλη στον τομέα των real estate επενδύσεων, όπου κυνηγιούνται ευκαιρίες σε τιμές που θεωρούνται ακόμη συμπιεσμένες.
Συνολικά, το 2025 εμφανίζει αύξηση 3,65% στους πλειστηριασμούς σε σχέση με το 2024.
Ωστόσο, πίσω από τους αριθμούς διαφαίνεται ένα διαφορετικό αφήγημα: το ποσοστό επιτυχίας υποχωρεί και ολοένα περισσότερα ακίνητα είτε αναστέλλονται είτε μένουν στον «αέρα» χωρίς καμία προσφορά, στοιχείο που – όπως επισημαίνουν πρόσωπα που γνωρίζουν το πεδίο – δείχνει ότι η πλευρά των αγοραστών κρατά στάση αναμονής.

Το πρόβλημα των διαμερισμάτων
Τα διαμερίσματα αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα του συνόλου των πλειστηριασμών, ενώ λιγότερα εμφανίζονται τα σπίτια και οι μεζονέτες.
Αθήνα και Θεσσαλονίκη εμφανίζουν ποσοστό επιτυχίας κοντά στο 26,3%, μια επίδοση που κρίνεται σχετικά χαμηλή για μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά σαφώς υψηλότερη από απομακρυσμένες περιοχές.
Στη Σάμο, για παράδειγμα, οκτώ στα δέκα ακίνητα οδηγούνται σε πλειστηριασμό… χωρίς ούτε ένας ενδιαφερόμενος να σηκώνει χέρι.
Αντίστοιχη εικόνα – χαμηλή ζήτηση και υψηλή «παγωμάρα» στις τιμές – έρχεται και από άλλα νησιά και αγορές εκτός κεντρικών δρόμων, όπου η επενδυτική όρεξη παραμένει υποτονική.
——–
Τι ετοιμάζει η ΑΑΔΕ
Όλα αυτά εξελίσσονται ενώ η ΑΑΔΕ προετοιμάζει νέο κύμα ενεργοποίησης αναγκαστικών μέτρων. Από τώρα έως και τις αρχές Φεβρουαρίου 2026 πάνω από 30 ακίνητα κάθε κατηγορίας.
Από διαμερίσματα και οικόπεδα έως βιομηχανικούς χώρους, όλα οδηγούνται στο ηλεκτρονικό σφυρί, σηματοδοτώντας ότι η πίεση στην αγορά όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά κλιμακώνεται.
——-
Τι ρωτάνε οι νέοι…
Ποια είναι η ερώτηση–έκπληξη που κάνει σήμερα η γενιά των 24 έως 30 ετών στις συνεντεύξεις εργασίας και «παγώνει» αυτόματα τα HR τμήματα;
Όχι, δεν είναι ο μισθός. Είναι το ωράριο. Η ακριβής ώρα αποχώρησης από το γραφείο.
Το πρώτο πράγμα που θέλουν να μάθουν οι υποψήφιοι –και το θέτουν από τα πρώτα λεπτά της συνέντευξης– είναι το πότε τελειώνει η ημέρα στο γραφείο.
«Το ζούμε όλο και πιο συχνά τους τελευταίους μήνες, από νέους με εξαιρετικά βιογραφικά και σπουδές, κάτι που παλιότερα δεν υπήρχε ως κουλτούρα», εξηγεί στη στήλη κορυφαίο στέλεχος του χρηματοοικονομικού κλάδου.
Και εξηγεί ότι η κλασική έννοια της επαγγελματικής ανέλιξης –που κάποτε ταυτιζόταν με ‘περισσότερη δουλειά, περισσότερες ώρες, μεγαλύτερη ευθύνη’– μοιάζει πλέον να έχει χάσει την αξία της.
Νέα πραγματικότητα
Οι επιχειρήσεις, όπως παρατηρούν στελέχη αγοράς, βρίσκονται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα.
Εργαζόμενοι υψηλών δεξιοτήτων ζητούν ευέλικτα ωράρια, ισορροπία ζωής–δουλειάς και ξεκάθαρους κανόνες.
Η ερώτηση για τον μισθό έρχεται δεύτερη. Και η διαπραγμάτευση δεν θυμίζει τις πρακτικές του παρελθόντος.
———-
Προσαρμογή
Το ερώτημα είναι αν η αγορά μπορεί να προσαρμοστεί.
Γιατί, αν και όλοι αναγνωρίζουν ότι τα ταλέντα πρέπει να αμείβονται καλύτερα, η μισθολογική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργήσει στο κενό.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επιμένει πως «αύξηση μισθών χωρίς αντίστοιχη αύξηση παραγωγικότητας οδηγεί σε εκτροχιασμό». «Τα δύο πάνε μαζί», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Το επόμενο διάστημα θα δείξει αν η νέα γενιά θα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της αγοράς ή αν τελικά η αγορά θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί σε εκείνη. Για την ώρα, όμως, η πρώτη ερώτηση στις συνεντεύξεις λέει σχεδόν τα πάντα για το πώς αλλάζει ο κόσμος της εργασίας.




![Ψηφιακά στοιχεία διακίνησης αποθεμάτων [19ο Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/09/tax-468440_1280-300x300.jpg)





![Ψηφιακά στοιχεία διακίνησης αποθεμάτων [19ο Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/09/tax-468440_1280.jpg)





















