Κακάο: Διακυμάνσεις στις τιμές με το βλέμμα στον καιρό της Δ. Αφρικής

Οι επενδυτές του κακάο παρακολουθούν την επίδραση της περιόδου Harmattan στη Δυτική Αφρική

Κακάο: Διακυμάνσεις στις τιμές με το βλέμμα στον καιρό της Δ. Αφρικής

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο παρουσίασαν διακυμάνσεις, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν την επίδραση της περιόδου Harmattan στη Δυτική Αφρική στην παραγωγή των κορυφαίων παραγωγών.

Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών στην Ακτή του Ελεφαντοστού αναμένεται να ενισχύσει τη συγκομιδή Φεβρουαρίου-Μαρτίου

Οι τιμές του κακάου στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο έπεσαν έως και 4% την Παρασκευή, πριν ανακτήσουν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών τους. Ωστόσο, η κίνηση αυτή προστίθεται σε ένα σκληρό 2025, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Νέας Υόρκης να σημειώνουν πτώση 48% και τα συμβόλαια του Λονδίνου να σημειώνουν πτώση άνω του 50%, λόγω των προσδοκιών για βελτίωση των συγκομιδών και της υποτονικής ζήτησης.

Η επίδραση των ξηρών ανέμων Harmattan στην περιοχή μέχρι στιγμής είναι μέτρια.

Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών στην Ακτή του Ελεφαντοστού αναμένεται να ενισχύσει τη συγκομιδή Φεβρουαρίου-Μαρτίου, καθώς οι αγρότες αναφέρουν μεγαλύτερους και υγιέστερους καρπούς σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, δήλωσε η Nisha Kumari, αναλύτρια της Tropical General Investments Group. «Αυτό ενισχύει τις προσδοκίες για μερική ανάκαμψη της παγκόσμιας προσφοράς κακάου», είπε.

Η παραγωγή κακάου στη Γκάνα αναμένεται να αυξηθεί το 2025-26 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, δήλωσε ο Kumari, προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη αντανακλά τις βελτιωμένες συνθήκες των αγροκτημάτων και την καλύτερη διαχείριση των καλλιεργειών.

Σποραδικές και διάσπαρτες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν την Τρίτη στη νοτιοανατολική Ακτή Ελεφαντοστού και τη νότια Γκάνα, δήλωσε ο μετεωρολόγος Vaisala στις 31 Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι αναμένεται παρόμοιος καιρός και στο μέλλον.

Οι τιμές του κακάο

Το κακάο που διαπραγματεύεται στη Νέα Υόρκη έπεσε 0,8% στα 6.016 δολάρια ανά μετρικό τόνο στις 8:02 π.μ. τοπική ώρα

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Λονδίνο έπεσαν 0,7% στα 4.346 λίρες ανά τόνο

Η ακατέργαστη ζάχαρη και ο καφές αραβικής ποικιλίας επίσης υποχώρησαν στη Νέα Υόρκη.

OT Originals
Περισσότερα από Commodities

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο