Μακρόν: Δυσκολεύει τη θέση του στο εσωτερικό η αδυναμία του να μπλοκάρει η Mercosur

Πώς μετράται το κόστος για τον Μακρόν από την αποτυχία του να μπλοκάρει τη Mercosur

Μακρόν: Δυσκολεύει τη θέση του στο εσωτερικό η αδυναμία του να μπλοκάρει η Mercosur

Ως ένα ακόμη πλήγμα που επιδεινώνει την ήδη δύσκολη θέση του Εμανουέλ Μακρόν όσον αφορά τη δημοτικότητά του στηνη εσωτερική πολιτική σκηνή της Γαλλίας ερμηνεύεται η αποτυχία του να μπλοκάρει την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur την Παρασκευή, που εγκρόθηκε με πλειοψηφία στις Βρυξέλλες.

Η αντίθεση στην ιστορική συμφωνία που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης μετά από 25 χρόνια ενώνει τους Γάλλους πολιτικούς όλων των πολιτικών αποχρώσεων, οι οποίοι τώρα χρειάζονται κάποιον να κατηγορήσουν, γράφει χαρακτηριστικά το Politico.

Η αποτυχία του προέδρου της Γαλλίας να εμποδίσει τη συμφωνία είναι μια ταπεινωτική αντανάκλαση της φθίνουσας δύναμης του Παρισιού στην ΕΕ.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο Ζορντάν Μπαρντελά, επικεφαλής του ακροδεξιού National Rally και υποψήφιος για την προεδρία το 2027, κατηγόρησε τον Μακρόν ότι είναι υποκριτής, καθώς προσποιείται ότι αντιτίθεται στη συμφωνία και «προδίδει τους γάλλους αγρότες», επειδή, όπως υποστήριξε, δεν κάνει αρκετά για να την σταματήσει.

Ο Μπαρντελά δήλωσε ότι το National Rally θα υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Το αριστερό κόμμα France Unbowed υπέβαλε τη δική του πρόταση την Παρασκευή το πρωί, μετά την «ταπείνωση» της Γαλλίας στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Ματίλντ Πανό.

Αν και είναι απίθανο να επιτύχουν αυτές οι προσπάθειες, οι κοινοβουλευτικές συζητήσεις για τη συμφωνία θα υπενθυμίσουν ξανά στο γαλλικό κοινό ότι ο Μακρόν δεν μπόρεσε να αντισταθεί στις Βρυξέλλες, εκτιμούν οι αναλυτές.

Οι πιο κεντρώες πολιτικές δυνάμεις καλούν τις γαλλικές αρχές να κάνουν περισσότερα τις επόμενες ημέρες για να σταματήσουν τη συμφωνία, αντί να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Οι ηγέτες του συντηρητικού κόμματος Les Républicains και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, προέτρεψαν την κυβέρνηση Μακρόν να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καταπολεμήσει τη συμφωνία.

«Έχουμε παραιτηθεί, έχουμε εγκαταλείψει την επισιτιστική μας κυριαρχία», δήλωσε την Πέμπτη ο ηγέτης του Les Republicains Μπρουνό Ρεταγιό, ένας άλλος πιθανός υποψήφιος για την προεδρία το 2027.

Οι γάλλοι αγρότες που κατέβηκαν την Πέμπτη στο Παρίσι για να εκφράσουν την οργή τους, οδήγησαν τα τρακτέρ τους έξω από την Αψίδα του Θριάμβου και την Εθνοσυνέλευση, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με την πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Yaël Braun-Pivet και την υπουργό Γεωργίας Annie Genevard.

Αμυντικός Μακρόν

Με τη βαθιά αντιδημοτικότητα της συμφωνίας στη χώρα του, ο Μακρόν βρέθηκε στην άβολη θέση να αναγκαστεί να αντιταχθεί στην «ευρωπαϊκή γραμμή» για συμφωνία, ενώ παράλληλα προσπαθεί να υπερασπιστεί τις παραχωρήσεις που πέτυχε.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη ότι αγωνίζεται για την «αγροτική κυριαρχία» και χαιρέτισε τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξήσει τον προϋπολογισμό για την Κοινή Γεωργική Πολιτική στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο γάλλος πρόεδρος έγραψε ακόμη ότι «η υπογραφή της συμφωνίας δεν είναι το τέλος της ιστορίας», μια διατύπωση που από ορισμένους κρίνεται ως προκλητική πολιτικά υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ένας αξιωματούχος του Ελιζέ δήλωσε επίσης την Πέμπτη στους δημοσιογράφους ότι έχουν σημειωθεί «αρκετές πρόοδοι» στην εμπορική συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων ρητρών που θα προστατεύουν τους ευρωπαίους αγρότες και καταναλωτές από την ξαφνική εισροή προϊόντων από τη Λατινική Αμερική.

Ωστόσο, για τον Μακρόν, η πικρία αυτής της ήττας είναι πιθανό να διαρκέσει.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι είναι βέβαιο ότι θα εκμεταλλευτούν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ως δημόσια ταπείνωση για τη Γαλλία ενόψει των τοπικών εκλογών του Μαρτίου και των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο