Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι αλήθεια ότι διένυσε έναν πυκνό χρόνο. Από τον Μάρτιο του 2025 όταν ανέλαβαν τα καθήκοντα ο υπουργός Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός Νίκος Τσάφος και έπιασαν δουλειά μαζί με τον έτερο υφυπουργό Νίκο Ταγαρά είχαν να αντιμετωπίσουν πολλά γεγονότα: Οι υδρογονάνθρακες με τις εξελίξεις που έφεραν οι Chevron και ExxonMobil, ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός με τις αντιδράσεις της Τουρκίας, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου και πολλές πολεδομικές εκκρεμότητες.
Η συνάντηση με τους δημοσιογράφους
Η πολιτική ηγεσία δεν κατάφερε να προχωρήσει σε μία συνέντευξη Τύπου, λόγω των προαναφερόμενων εξελίξεων αλλά και σε μία συνάντηση γνωριμίας με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα ρεπορτάζ ενέργειας και περιβάλλοντος.
Ο Παπασταύρου και οι υφυπουργοί του δέκα μήνες μετά και με αφορμή την έλευση του νέου έτους πραγματοποίησαν τη συνάντηση με τον υπουργό να δίνει εξηγήσεις.
Οι προτεραιότητες
Όμως έδωσε ένα πλαίσιο των προτεραιοτήτων που θέτει στην πολιτική που θα ξεδιπλωθεί από δω και πέρα. Αυτές είναι η «οργάνωση του χώρου» και «οι ενεργειακές συμφωνίες».
Και όταν λέει ο υπουργός «οργάνωση του χώρου», εξήγησε ότι είναι έτοιμα να βγουν τα ειδικά χωροταξικά σχέδια για τον τουρισμό, τις ΑΠΕ και τη βιομηχανία.
Στόχος είναι να υπάρχει σαφήνεια στο πλαίσιο των επενδύσεων αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως τόνισε. Σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές συμφωνίες, κατά τον ίδιο αυτές αφορούν τις συμβάσεις παραχώρησης της Chevron που πρέπει να τρέξουν ώστε να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του μήνα αλλά και η έκδοση των αναγκαίων αδειών για την πρώτη γεώτρηση στο θαλάσσιο block 2 στο Ιόνιο Πέλαγος.
Ιδίως για τους υδρογονάνθρακες ο Παπασταύρου τόνισε ότι η στρατηγική αξιοποίησης τους δεν χωρά μικροκομματισμούς αλλά πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο…

——-
Άπαξ…
Επί τετραμήνου ο γενικός δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν άφησε τους πωλητές να του στερήσουν τις 2.100 μονάδες.
Δοκιμάστηκε αρκετά βέβαια το επίπεδο, αλλά ακόμη και αν χανόταν, η απώλειες ήταν για λίγες ημέρες.
Χτες μας έδειξε ότι έχει υψώσει άμυνες πλέον στις 2.200 μονάδες. Και μην ψέγετε για την αισιοδοξία της στήλης, διότι μόλις δοκιμαζόταν το επίπεδο, ξεπεταγόταν και ένας αγοραστής σε τίτλο – κλειδί και ανέβαζε την αγορά.
Φυσικά, χωρίς καμία διάθεση αμφισβήτησης των νόμων της αγοράς, θα δούμε και την ερχόμενη εβδομάδα τι είδους βάσεις τέθηκαν στις πρώτες συνεδριάσεις του έτους.
——-
Διόλου αμελητέες
Οι ενδείξεις πάντως είναι προς το θετικό σενάριο, συνυπολογίζοντας και τον τζίρο που είδαμε.
Δικαίως θα πάει βέβαια το μυαλό σας στα πακέτα της Alpha Bank, αλλά όπως είδε η στήλη, υπήρχε μια… βιασύνη, για να το πω κομψά, από τη UniCredit να μην της “φύγει” η τιμή της τραπεζικής μετοχής μέχρι να ασκήσει τα παράγωγα.
Έδωσε λοιπόν την εντολή να ασκηθούν, αλλά άνοιξε και Option μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.
Για ένα άλλο 2,27%. Τόσο, όσο να πλησιάσει κοντά, αλλά όχι πάνω από το 33,3%, και υποχρεωθεί να κάνει δημόσια πρόταση.
Πάντως η μετοχή, από το ενδοσυνεδριακό -2,5% έκανε ρελάνς και έκλεισε στο +0,52% και στα 3,86%.

——–
«Στήνεται» το δίκτυο
Είδε και τα 55,10 ευρώ η μετοχή του Τιτάνα, αν και έκλεισε χαμηλότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση ιστορικά υψηλά.
Αν και το επίπεδο δεν φαίνεται να πτοεί τους αγοραστές που βλέπουν ότι ο όμιλος συνεχίζει να διαμορφώνει ένα δίκτυο μονάδων σε στρατηγικά σημεία ανά την υφήλιο.
Η Titan America SA, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και θυγατρική του ομίλου Titan, υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά της Keystone Cement Company, εταιρείας παραγωγής τσιμέντου και αδρανών με έδρα την Πενσιλβάνια.
Το τίμημα ανέρχεται στα 310 εκατ. δολάρια (με τις συνήθεις προσαρμογές μετά το closing), δηλαδή περίπου 313 δολάρια ανά τόνο υφιστάμενης παραγωγικής δυναμικότητας κλίνκερ.
Συνέργειες με… χάρτη
Η επιλογή της Keystone δεν ήρθε τυχαία. «Κουμπώνει» λειτουργικά με τις υπάρχουσες δραστηριότητες της Titan America μέσω της Essex Cement στο Νιού Τζέρσεϊ και της Roanoke Cement στη Βιρτζίνια, ενώ προσθέτει αξία και μέσω της Separation Technologies, θυγατρικής της Titan στην Πενσιλβάνια και το Οχάιο, που δραστηριοποιείται στην επεξεργασία και διάθεση ιπτάμενης τέφρας.
Με απλά λόγια, οι συνέργειες είναι έτοιμες για τον όμιλο και η Keystone είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ.
Μαζί με την εξαγορά στην Τουρκία και στη Γαλλία, οι τελευταίες κινήσεις του ομίλου ανέρχονται στα επίπεδα των 600–700 εκατ. δολαρίων.
Σημειώνω εδώ ότι στην Τουρκία, η παρουσία αφορά τη δυτική πλευρά της χώρας, με πρόσβαση τόσο στη Μαύρη Θάλασσα (και την Ουκρανία) όσο και προς τον νότο.
Στις ΗΠΑ, το βάρος πέφτει στις περιοχές όπου «τρέχουν» μεγάλα έργα υποδομών, όπως δρόμοι, γέφυρες, logistics, αλλά και data centers, με τις συνέργειες με το εργοστάσιο της Βιρτζίνια να αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.
Εκεί που χτίζεται το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Titan θέλει να είναι παρούσα.
Εμπροσθοβαρείς κινήσεις
Οι τελευταίες συναλλαγές τελούν υπό εξέλιξη βέβαια, όμως το πρόγραμμα «τρέχει» εμπροσθοβαρώς και, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, «δεν κλείνουμε τα μάτια σε άλλη ευκαιρία που περνά από το ραντάρ».
Άλλωστε, ο όμιλος βρίσκεται on track για πωλήσεις 4 δισ. ευρώ και EBITDA 1 δισ. ευρώ έως το 2029.
Για να το πετύχει, χαρτογραφεί την επόμενη φάση ανάπτυξης μέσα από ένα μίγμα επεκτάσεων, στοχευμένων εξαγορών, επενδύσεων και τεχνολογικών καινοτομιών που αλλάζουν σταδιακά το επιχειρηματικό του μοντέλο.
——–
Κρατά τα σκήπτρα η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ
Πάντως, καθώς βρισκόμαστε στη μεταβατική περίοδο για την εποχή της Euronext, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία τα μερίδια των χρηματιστηριακών στην ελληνική αγορά, καθώς θα κρίνουν και τον “χάρτη” της επόμενης ημέρας.
Στην κορυφή της κατάταξης των χρηματιστηριακών εταιρειών ως προς τον τζίρο στο Χρηματιστήριο Αθηνών για το 2025 βρέθηκε η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ, συγκεντρώνοντας μερίδιο 23,63% των συναλλαγών.
Ακολουθούν η Eurobank Equities με 17,26% και η Euroxx Χρηματιστηριακή με 12,42%, ενώ στις επόμενες θέσεις βρίσκονται οι Alpha Finance και Εθνική Χρηματιστηριακή (αμφότερες με 8,18%), UBS Europe (6,38%), Optima Bank (5,60%), BofA Securities (4,28%), Citigroup Global Markets Europe (3,42%) και Παντελάκης Χρηματιστηριακή (2,65%).
Κρατήστε τα διψήφια ποσοστά… τα υπόλοιπα ενδεχομένως θα “χαθούν” στο σύμπαν της Euronext.
———
Κλειστά τα χαρτιά του Βακάκη
Κάτι παραπάνω από έκτακτο μέρισμα φαίνεται ότι κρύβει η προσεχής γενική συνέλευση της Jumbo την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026.
Το έτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι και η τροποποίηση του άρθρου 4 του καταστατικού, δηλαδή του «Σκοπού» της εταιρείας, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται τι ακριβώς αλλάζει.
Δηλαδή οι μέτοχοι θα μάθουν τι αλλάζει στη Γενική Συνέλευση!
Και, μέχρι στιγμής, ο Απόστολος Βακάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αφήνοντας χώρο για ερμηνείες.
Δεδομένου και του ότι ο υφιστάμενος σκοπός της Jumbo είναι ήδη εξαιρετικά διευρυμένος, καλύπτοντας από παιχνίδια, είδη σπιτιού και ένδυση, μέχρι τρόφιμα, είδη για κατοικίδια, καπνικά προϊόντα, εστίαση εντός καταστημάτων, ακίνητα, franchising, εισαγωγές-εξαγωγές και συμμετοχές σε κάθε είδους επιχειρήσεις.
Με άλλα λόγια, το καταστατικό της εταιρείας αφήνει ήδη πολλά παράθυρα ανοιχτά, γεγονός που κάνει την επικείμενη τροποποίηση ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

———
Γράφτηκε η συμφωνία
Η αλήθεια είναι ότι άργησε λίγο… αλλά ήρθε.
Μια επιχειρηματική συζήτηση που κράτησε σχεδόν όλο το 2025 κατέληξε στην υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού – προσυμφώνου για την εξαγορά του 100% της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός από την Μασούτης.
Μια συμφωνία που ήταν γνωστή μεν και «θέμα χρόνου» και από τις δύο πλευρές, αλλά στην πράξη η στήλη πληροφορείται ότι θα δούμε σύντομα αλλαγή ισορροπιών στην αγορά των σούπερ μάρκετ.
Άλλωστε, με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, ο όμιλος υπό τον Γιάννη Μασούτη αναμένεται να αλλάξει επίπεδο στον εγχώριο χάρτη των σούπερ μάρκετ, ανεβαίνοντας, βάσει των εκτιμήσεων του 2025, από την πέμπτη στην τρίτη θέση του κλάδου.
Ο ενοποιημένος τζίρος θα πλησιάζει τα 2,2 δισ. ευρώ, συνυπολογίζοντας τις επιδόσεις της Κρητικός και του ΣΥΝΚΑ, ενώ το νέο σχήμα θα αριθμεί περίπου 1.200 καταστήματα.
Και η στήλη σημειώνει εδώ… καταστήματα σε κάθε χωριό σχεδόν της Ελλάδας.

![Σούπερ μάρκετ: Στο +14,42% το κρέας τον Δεκέμβριο – Στο 1,84% ο πληθωρισμός [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/01/ot_kalathi_noikokyras1-768x450-1.png)



































