Χρυσός: Σε νέα ύψη ρεκόρ η τιμή του – Εφτασε τα 4.600 δολ.

Ο χρυσός εκτοξεύτηκε μετά τη δήλωση του Πάουελ ότι βρίσκεται σε εξέλιξη δίωξη εναντίον του

Χρυσός: Σε νέα ύψη ρεκόρ η τιμή του – Εφτασε τα 4.600 δολ.

Σε νέα ύψη εκτοξεύτηκε η τιμή για τον χρυσό και για το ασήμι, αφότου έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απειλεί με ποινική δίωξη των πρόεδρο της Fed, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζες, ενώ οι διαμαρτυρίες στο Ιράν που κλιμακώνονται συνεχίζουν να ενισχύουν την αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων.

Ο χρυσός έφτασε τα 4.600 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι πλησίασε τα 85 δολάρια, όταν ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η πιθανή δίωξη «πρέπει να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο των απειλών της κυβέρνησης και της συνεχιζόμενης πίεσης» για να επηρεαστούν οι αποφάσεις της τράπεζας σχετικά με τα επιτόκια. Υπενθυμίζεται ότι οι αλλεπάλληλες επιθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ κατά της Fed πέρυσι ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που έπληξε το δολάριο.

Στο μεταξύ, οι αιματηρές διαμαρτυρίες στο Ιράν ενίσχυσαν την ελκυστικότητα των πολύτιμων μετάλλων ως ασφαλούς καταφυγίου. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι εξετάζει πιθανές επιλογές για το Ιράν. Παράλληλα επανέλαβε τις απειλές για την κατάληψη της Γροιλανδίας, αμφισβητώντας τη σημασία της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, μόλις μία εβδομάδα μετά την αρπαγή του ηγέτη της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τουλάχιστον 12 διαχειριστές κεφαλαίων δήλωσαν ότι έχουν επιλέξει να μην αποσύρουν πάρα πολλά χρήματα από το χρυσό, διατηρώντας την πεποίθησή τους για τη μακροπρόθεσμη ελκυστικότητά του. «Αυτό μας υπενθυμίζει πόσες αβεβαιότητες αντιμετωπίζουν οι αγορές – γεωπολιτικές εξελίξεις, συζήτηση για την ανάπτυξη/τα επιτόκια και τώρα μια νέα υπενθύμιση, που προκάλεσαν τα πρωτοσέλιδα, για το θεσμικό ασφάλιστρο κινδύνου», δήλωσε ο Charu Chanana, επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός της Saxo Markets στη Σιγκαπούρη.

Ασήμι

Η τιμή του αργύρου σημείωσε άνοδο κατά σχεδόν 6% και έφτασε στο ρεκόρ των 84,5898 δολαρίων ανά ουγγιά. Το λευκό μέταλλο σημείωσε άνοδο σχεδόν 150% πέρυσι, καθώς τον Οκτώβριο η αγορά βίωσε μια ιστορική σύνθλιψη των ανοικτών θέσεων (short squeeze), ενώ η κυρίαρχη αγορά spot στο Λονδίνο συνέχισε να αντιμετωπίζει στενότητα, καθώς οι φόβοι για την επιβολή δασμών εμπόδισαν τη ροή μετάλλων από τις γεμάτες αποθήκες στις ΗΠΑ.

«Προβλέπουμε ότι το έλλειμμα στην αγορά του αργύρου θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2026, κυρίως λόγω της αυξημένης επενδυτικής ζήτησης», ανέφερε η BMI, θυγατρική της Fitch Solutions Inc., σε σημείωμα που δημοσίευσε τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι η βιομηχανική ζήτηση επίσης έσφιξε την αγορά φυσικών προϊόντων σε πρωτοφανή βαθμό.

Επιτόκια και δασμοί

Παράλληλα, «τα πιο ήπια στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Fed θα προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων νωρίτερα και πιο επιθετικά από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως», έγραψε σε σημείωμά της η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλύτρια αγοράς της χρηματιστηριακής εταιρείας Phillip Nova Pte στη Σιγκαπούρη. Η αλλαγή αυτή «διαβρώνει τις πραγματικές αποδόσεις και αυξάνει το κόστος ευκαιρίας της διακράτησης μη αποδοτικών περιουσιακών στοιχείων όπως ο χρυσός», πρόσθεσε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, όρισε την Τετάρτη ως ημερομηνία για την επόμενη γνωμοδότηση σχετικά με τους δασμούς του Τραμπ. Μια απόφαση κατά των δασμών θα υπονομεύσει την χαρακτηριστική οικονομική πολιτική του και θα του επιφέρει τη μεγαλύτερη νομική ήττα από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.

Οι traders περιμένουν επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας του Άρθρου 232, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε δασμούς για το ασήμι, το πλατίνα και το παλλάδιο. Η έκθεση αναμένεται τον Ιανουάριο.

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο έως και 2% και διαπραγματευόταν 1,6% υψηλότερα στα 4.579,44 δολάρια ανά ουγγιά στις 2:01 μ.μ. στη Σιγκαπούρη. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index υποχώρησε 0,1%. Τόσο το παλλάδιο όσο και η πλατίνα σημείωσαν άνοδο άνω του 3%.

OT Originals
Περισσότερα από Commodities

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο