Wall Street: Άλμα 1% στον S&P 500 και 600 μονάδες στον Dow μετά την υπαναχώρηση Τραμπ στους δασμούς για την Ευρώπη

Οι αμερικανικές αγορές εκτινάχθηκαν καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε τους ευρωπαϊκούς δασμούς που συνδέονταν με τη Γροιλανδία, πυροδοτώντας ισχυρό ράλι στη Wall Street

Wall Street: Άλμα 1% στον S&P 500 και 600 μονάδες στον Dow μετά την υπαναχώρηση Τραμπ στους δασμούς για την Ευρώπη

Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε άνοδο 1%, ενώ ο Dow Jones εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 600 μονάδες, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τους νέους δασμούς προς την Ευρώπη, δηλώνοντας πως έχει επιτευχθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας για τη Γροιλανδία.

Οι αμερικανικές μετοχές είχαν ήδη ανοδική πορεία από νωρίτερα την Τετάρτη, μετά την ομιλία του Τραμπ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπου ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία για την απόκτηση της Γροιλανδίας.

Οι δείκτες και οι εβδομαδιαίες απώλειες

Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 588,64 μονάδων (+1,21%), κλείνοντας στις 49.007,23 μονάδες.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,16% στις 6.875,62 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 1,18%, κλείνοντας στις 23.224,82 μονάδες.

Παρά τα κέρδη της ημέρας, και οι τρεις βασικοί δείκτες παραμένουν σε αρνητικό έδαφος για την εβδομάδα. Ο Dow οδεύει προς πτώση 0,6%, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq καταγράφουν εβδομαδιακές απώλειες κοντά στο 1%.

Το μήνυμα Τραμπ για Γροιλανδία και Αρκτική

«Μετά από μια ιδιαίτερα παραγωγική συνάντηση που είχα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, διαμορφώσαμε το πλαίσιο μιας μελλοντικής συμφωνίας σχετικά με τη Γροιλανδία και συνολικά την Αρκτική περιοχή», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social.

«Βάσει αυτής της κατανόησης, δεν θα επιβληθούν οι δασμοί που επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου».

Λίγο αργότερα, μιλώντας στο CNBC, δήλωσε ότι «υπάρχει μια ιδέα συμφωνίας» με τη Γροιλανδία.

Αντιστροφή του “sell America” trade

Η λεγόμενη στρατηγική “sell America”, που έπληξε τις αγορές την Τρίτη, αντιστράφηκε την Τετάρτη.

Η τιμή του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύθηκε και η απόδοσή του υποχώρησε, ενώ ο δείκτης δολαρίου κατέγραψε άνοδο έναντι άλλων νομισμάτων.

Τεχνολογία και τράπεζες οδηγούν το ράλι

Oι μετοχές τεχνολογίας όπως εκείνες της Nvidia και AMD ηγήθηκαν της ανόδου, καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν δυναμικά στις μετοχές ανάπτυξης.

Οι τραπεζικές μετοχές επίσης ενισχύθηκαν, μετά τη δήλωση Τραμπ ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εφαρμόσει πλαφόν 10% στα επιτόκια πιστωτικών καρτών. Citigroup και Capital One σημείωσαν άνοδο περίπου 1%.

 Επιφυλακτικότητα των επενδυτών

«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι εξαιρετικά απρόβλεπτος και αλλάζει κατεύθυνση πολύ γρήγορα. Η αγορά δεν θεωρεί πλέον δεδομένο ότι οι δηλώσεις του θα εφαρμοστούν», δήλωσε στο CNBC ο Jed Ellerbroek της Argent Capital Management.

«Η σύγκρουση με την Ευρώπη για τη Γροιλανδία θα είχε προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη πτώση αν οι επενδυτές πίστευαν ότι πρόκειται για σοβαρή γεωπολιτική ρήξη».

Παρέμβαση Δικαιοσύνης και Fed

Στην Ουάσινγκτον, δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξέφρασαν σκεπτικισμό σχετικά με το αν ο Τραμπ έχει τη νομική εξουσία να απομακρύνει τη Lisa Cook από τη θέση της διοικήτριας της Federal Reserve.
Ο δικαστής Brett Kavanaugh τόνισε ότι μια τέτοια κίνηση «θα αποδυνάμωνε, αν όχι θα κατέρρεε, την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας».

OT Originals
Περισσότερα από Markets

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο