Πλούσια αναμένεται και την εφετινή χρονιά η εκδοτική δραστηριότητα των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της στρατηγικής που εφαρμόζουν για την αποτελεσματική διαχείριση των στοιχείων του παθητικού τους.
Οι διοικήσεις τους σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα συγκυρία, προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους χρηματοδότησης και να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην κερδοφορία τους.
Αυτός είναι πλέον ο κεντρικός στόχος των κινήσεών τους, μιας και οι δείκτες MREL κινούνται ήδη πάνω από την ελάχιστη απαίτηση που έχουν ορίσει οι εποπτικές αρχές.
Όπως επισημαίνουν σχετικά αναλυτές, η περίοδος που διανύουμε είναι ιδανική για τις τράπεζες. Συγκεκριμένα:
– Από τη μία πλευρά, οι παρεμβατικοί δείκτες της ΕΚΤ, όπως και τα διατραπεζικά επιτόκια euribor, έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με τα υψηλά τους κατά τη φάση αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής.
– Από την άλλη, οι συνεχείς αναβαθμίσεις στο αξιόχρεο τόσο της χώρας, όσο και των ίδιων των τραπεζικών ομίλων, οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα τα spreads και ενισχύει τη ζήτηση για εγχώριες αξίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά από τον Απρίλιο του 2023, όταν ο οίκος S&P σηματοδότησε πρώτος την επικείμενη επιστροφή για πρώτη φορά μετά τη χρεοκοπία του 2010, της πιστοληπτικής αξιολόγησης του δημοσίου στην επενδυτική κατηγορία, οι αποδόσεις των τραπεζικών ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας έχουν μειωθεί κατά 450 μονάδες βάσης περίπου.
Η ανάκληση
Αυτή η εξέλιξη επιτρέπει στους συστημικούς ομίλους να κλειδώσουν χαμηλά επιτόκια για τα ομόλογα MREL που οφείλουν να διατηρούν.
Κάθε φορά λοιπόν που τους δίνεται η δυνατότητα να ανακαλέσουν πρόωρα ένα ομόλογο που έχουν διαθέσει στον παρελθόν, προχωρούν σε νέα έκδοση για την εξαγορά του.
Η επαναγορά γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις μόλις ο τίτλος εισέλθει στον τελευταίο χρόνο πριν την ωρίμανσή του, καθώς μετά από το συγκεκριμένο ορόσημο δεν προσμετράται στους δείκτες MREL.
Δηλαδή ο εκδότης πληρώνει τόκους, χωρίς λόγο, ενώ θα μπορούσε να καταβάλλει και λιγότερους με τα σημερινά δεδομένα.
Με τις νέες εκδόσεις λοιπόν, που αναχρηματοδοτούν παλαιότερες, οι τράπεζες μειώνουν τα έντοκα έξοδα, κλειδώνουν χαμηλό κόστος για μία μεγάλη περίοδο και ενισχύουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Οι πρώτες κινήσεις
Η Eurobank άνοιξε το χορό των ομολογιακών εκδόσεων για το 2026, προχωρώντας στην έκδοση ομολόγου διάρκειας 11 ετών, με δικαίωμα ανάκλησης στα 6 έτη περίπου.
Η ζήτηση που εκδηλώθηκε ήταν εντυπωσιακή, με τις προσφορές των επενδυτών να φτάνουν τα 3,8 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η τράπεζα ζητούσε μόλις 400 εκατ. ευρώ.
Ως αποτέλεσμα, το πιστωτικό περιθώριο του ομολόγου διαμορφώθηκε στις 160 μονάδες βάσης, χαμηλότερα κατά 40 μονάδες βάσης σε σχέση με την αρχική ενδεικτική προσφορά.
Ακολούθησε χθες η Εθνική Τράπεζα με την έκδοση πράσινου ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, λήξης το 2031 με δυνατότητα ανάκλησης το 2030.
Συνολικά αντλήθηκαν 600 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές από τους επενδυτές να φτάνουν στα 3,5 δισ. ευρώ, ρίχνοντας την απόδοση στο 3,23%.
Τα συνολικά μεγέθη
Υπολογίζεται ότι το 2026 οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να αντλήσουν από τις αγορές τουλάχιστον 3 δισ ευρώ, με ακόμη πιο χαμηλά επιτόκια σε σχέση με το 2025.
Συνολικά από το 2018, όταν μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία στη βάση της υποχρέωσης για τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις, έχουν εκδώσει ομόλογα συνολικής αξίας 28,5 δισ. ευρώ.
Από τα υφιστάμενα ομόλογα, περίπου 14,5 δισ. ευρώ αφορούν τίτλους υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και 8,5 δισ. ευρώ χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.
Πέρυσι, προχώρησαν σε εκδόσεις senior χρεογράφων ύψους 3,8 δισ. ευρώ έναντι 5 δισ. ευρώ το 2024, εκ των οποίων 2,3 δισ. ευρώ ήταν πράσινα ομόλογα.



![Μισθοί: Τι αυξήσεις θα πάρουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι [παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/12/shutterstock_afksisi_misthos_euro.jpg.jpg)






















![Αεροπορική κίνηση: Πανευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα σε σύγκριση με τα προπανδημικά επίπεδα [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/01/airport-touristes-1024x682-1.jpg)












