Οι τιμές του χρυσού, του αργύρου και του χαλκού κατρακύλησαν την Παρασκευή, αφού έφτασαν σε ιστορικά υψηλά αυτή την εβδομάδα, καθώς οι ανήσυχοι επενδυτές κινήθηκαν για να εξασφαλίσουν κέρδη, με τις ελπίδες για επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ να αρχίζουν να εξασθενούν και το δολάριο να σταθεροποιείται.
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι επέλεξε τον πρώην Διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Κέβιν Γουόρς, για επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ο δείκτης δολαρίου (.DXY), ένα μέτρο του αμερικανικού νομίσματος έναντι των ομολόγων του, είχε ενισχυθεί εν αναμονή του διορισμού του Γουόρς.
«Η αγορά πιστεύει ότι ο Kevin Warsh είναι λογικός και ότι δεν θα πιέσει επιθετικά για μειώσεις επιτοκίων», δήλωσε ο αναλυτής της Panmure Liberum, Tom Price. «Οι γενικευμένοι επενδυτές που έχουν διαφορετικές ατζέντες – όπως η προστασία του κεφαλαίου – αποκομίζουν κέρδη».
Ένα υψηλότερο αμερικανικό νόμισμα καθιστά τα μέταλλα που έχουν τιμή δολαρίου πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, κάτι που θα μπορούσε να πλήξει τη ζήτηση. Αυτή η σχέση χρησιμοποιείται από τα funds που διαπραγματεύονται χρησιμοποιώντας σήματα αγοράς και πώλησης από αριθμητικά μοντέλα.
ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΣΗΜΙΟΥ
Με τις τιμές του χρυσού και του ασημιού να αυξάνονται κατά 17% και 39% αντίστοιχα μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο, η αποκομιδή κερδών στην τελευταία συνεδρίαση συναλλαγών του μήνα ήρθε μετά από αρκετές ημέρες περιορισμένης ρευστότητας, όπου οι μικρές ροές που προκλήθηκαν από τον φόβο της απώλειας ευκαιριών πυροδότησαν υπερμεγέθεις κινήσεις.
«Τόσο ο χρυσός όσο και το ασήμι ήταν ώριμα για διόρθωση, δεδομένης της εξαιρετικά κερδοσκοπικής και ασταθούς φύσης της τελευταίας ανόδου», δήλωσε ο Όλε Χάνσεν, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank.
Ο χρυσός υποχώρησε κατά 4,7% στα 5.143,40 δολάρια ανά ουγγιά στις 12:01 GMT και το ασήμι είχε χάσει 11% στα 103,40 δολάρια, αφού έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ στα 5.594,80 δολάρια και 121,60 δολάρια ανά ουγγιά αντίστοιχα την Πέμπτη.
«Τα πολύτιμα μέταλλα έχουν ανακαλύψει τη βαρύτητα», δήλωσε ο ανεξάρτητος αναλυτής Ρος Νόρμαν. «Είναι βάναυσο, αλλά στους κερδοσκόπους έχει υπενθυμιστεί ότι πρόκειται για αγορές διπλής κατεύθυνσης».
Ο χαλκός, ο οποίος άγγιξε ιστορικό υψηλό στα 14.527,50 δολάρια ανά μετρικό τόνο την Πέμπτη, υποχώρησε κατά 1,1% στα 13.465 δολάρια. Έχει κερδίσει περίπου 6% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, αφού σημείωσε άνοδο 11% τον Δεκέμβριο.
«Οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές και ασταθείς, καθώς τα κεφάλαια συνεχίζουν να ρέουν σε αυτήν τη σχετικά μικρή και πλέον πολύ γεμάτη αγορά», δήλωσε η αναλύτρια της Macquarie, Alice Fox.
Οι traders αναμένουν περαιτέρω απώλειες για τον χαλκό, το αλουμίνιο και άλλα βιομηχανικά μέταλλα που είναι εισηγμένα στα χρηματιστήρια ενόψει των διακοπών της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς στις 16 Φεβρουαρίου, όταν η Κίνα, ο κορυφαίος καταναλωτής μετάλλων, θα κλείσει για μια εβδομάδα.
«Οι Κινέζοι παίκτες δεν θα θέλουν να έχουν καμία θέση σε αυτές τις ασταθείς αγορές», δήλωσε η Price της Panmure. «Δείτε τι έχει συμβεί σε μόλις 12 ώρες».






































