Τη δική του απάντηση για την υπόθεση λειτουργίας του πρώτου McDonald’s στη Μύκονο που προκαλεί ήδη αντιδράσεις δίνει, με αποκλειστική δήλωσή του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, ο διευθύνων σύμβουλος της Premier Capital Ελλάς, Vladimir Janevski, επιχειρώντας να τοποθετήσει τη συζήτηση στο πλαίσιο της στρατηγικής επέκτασης της εταιρείας στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.
Ο κ. Janevski υπογραμμίζει ότι η εταιρεία «έχει ακολουθήσει τη διαδικασία αδειοδότησης που απαιτείται από την ελληνική νομοθεσία» και τονίζει ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται εποικοδομητικά με τις αρμόδιες αρχές για την επίλυση διοικητικών ζητημάτων που έχουν ανακύψει.
Η Premier Capital έχει εντοπίσει πιθανή τοποθεσία στη Μύκονο, εντάσσοντας το νησί στον ευρύτερο σχεδιασμό της για παρουσία σε περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση
Η δέσμευση της Premier Capital στην ελληνική αγορά, όπως λέει είναι μακροπρόθεσμη, γεγονός που αποτυπώνεται τόσο στο δίκτυο των 33 εστιατορίων που ήδη λειτουργούν όσο και στους περισσότερους από 1.400 εργαζομένους που απασχολεί».
Σύμφωνα με κ. Janevksi, η Premier Capital, που διαχειρίζεται το franchise της McDonald’s στην Ελλάδα, βασίζεται στην εμπειρία που έχει ήδη αποκτήσει από τη λειτουργία εποχικών εστιατορίων σε Σαντορίνη, Ρόδο, Κρήτη και Ζάκυνθο.
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι «η εταιρεία έχει εντοπίσει πιθανή τοποθεσία στη Μύκονο, εντάσσοντας το νησί στον ευρύτερο σχεδιασμό της για παρουσία σε περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση».

Ο κ. Janevski υπογραμμίζει ότι η εταιρεία «έχει ακολουθήσει τη διαδικασία αδειοδότησης που απαιτείται από την ελληνική νομοθεσία»
Οι επενδύσεις της Premier για McDonald’s
Από το 2011 έως σήμερα, προσθέτει, η εταιρεία έχει επενδύσει άνω των 51 εκατ. ευρώ για το άνοιγμα νέων καταστημάτων, την ανακαίνιση υφιστάμενων σημείων και την αναβάθμιση υποδομών και τεχνολογίας σε όλο το δίκτυό της, δημιουργώντας – όπως τονίζει – νέες θέσεις εργασίας και στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες.
Η τοποθέτηση του CEO έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η συζήτηση για τη λειτουργία McDonald’s στη Χώρα της Μυκόνου συναντά έντονες αντιδράσεις αλλά και έρχεται να αναδείξει και θεσμικές αρρυθμίες.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Το πρώτο McDonald’s στη Μύκονο αποτέλεσε αφορμή για να επανέλθουν στο προσκήνιο βασικά ζητήματα που αφορούν το νησί των Ανέμων. Από τη μία πλευρά τίθεται το αδειοδοτικό θέμα, καθώς το διάταγμα προστασίας της Χώρας απαγορεύει ρητώς τα φαστ φουντ.
Από την άλλη, υπάρχει η συμβολική διάσταση, με μερίδα της τοπικής κοινωνίας να θεωρεί ότι το συγκεκριμένο σήμα δεν συνάδει με την τουριστική ταυτότητα του νησιού.
Άλλοι, ωστόσο, υπενθυμίζουν ότι το ίδιο διάταγμα απαγορεύει και τα σουβλατζίδικα, τα οποία λειτουργούν κανονικά, ενώ η Μύκονος διαθέτει πλήθος αλυσίδων στην εστίαση και την αναψυχή.
Η διαδικασία αδειοδότησης ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν η εταιρεία υπέβαλε αίτημα στην πλατφόρμα openbusiness για «επιχείρηση μαζικής εστίασης (εστιατόριο – καφετέρια)» στην περιοχή Αλευκάντρα, κάτω από τους Μύλους.

Ο Δήμος διαβίβασε το αίτημα στην υπηρεσία δόμησης και στις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες, καθώς η Χώρα της Μυκόνου είναι αρχαιολογικός χώρος και παραδοσιακός οικισμός με πολλαπλές θεσμικές προστασίες.
Μετά την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας των 15 ημερών, ζητήθηκε η χορήγηση βεβαίωσης, η οποία δόθηκε παραμονή Χριστουγέννων, με ρητή επισήμανση ότι πρέπει να τηρούνται οι όροι των ειδικών διαταγμάτων.
Η Premier Capital του Μαλτέζου επιχειρηματία Melo Hili, εμφανίζεται να επιδιώκει συνδυασμό τουριστικών σημείων και αστικών κέντρων,
Στη συνέχεια, όταν έγινε αντιληπτό μέσω αναρτήσεων ότι επρόκειτο για κατάστημα McDonald’s, ο δήμος οδήγησε τη διαδικασία σε έλεγχο από την πολεοδομία. Η έγκριση τελικά ανακλήθηκε έναν μήνα αργότερα, λόγω ανακριβών στοιχείων στην αίτηση. Η εταιρεία απέδωσε το ζήτημα σε τεχνικό θέμα της πλατφόρμας και υπέβαλε νέα αίτηση στις 26 Ιανουαρίου και περιμένει…
Η δραστηριότητα των McDonald’s στην Ελλάδα
Η υπόθεση της Μυκόνου εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική αναδιάταξης της παρουσίας της αλυσίδας στην ελληνική αγορά. Όπως έχει γράψει ο ΟΤ, η McDonald’s τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει νέα καταστήματα σε κομβικά σημεία – μεταξύ αυτών και το επικείμενο άνοιγμα καταστήματος στο The Mall Athens – επενδύοντας σε αναβαθμισμένη εμπειρία πελάτη και ψηφιακές υποδομές.
Η Premier Capital του Μαλτέζου επιχειρηματία Melo Hili, εμφανίζεται να επιδιώκει συνδυασμό τουριστικών σημείων και αστικών κέντρων, επενδύοντας σε καταστήματα που προσαρμόζονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Η συζήτηση στη Μύκονο, πάντως, παραμένει έντονη και ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι απόψεις διίστανται…


















![Ενοίκια: Το ράλι στα ακίνητα – Προσιτές και απλησίαστες περιοχές [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/01/ot_akinhta_rents26.jpg)

















