Με θετικό πρόσημο άρχισαν την εβδομάδα οι αγορές της Ασίας, παρά την αυξανόμενη αβεβαιότητα γύρω από τη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump, ότι προτίθεται να αυξήσει τους παγκόσμιους δασμούς στο 15% από 10%.
Η εξαγγελία ήρθε λίγες ημέρες μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, το οποίο ακύρωσε μεγάλο μέρος της εμπορικής ατζέντας του προέδρου που είχε εφαρμοστεί βάσει του νόμου International Emergency Economic Powers Act (IEEPA) του 1977.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Rystad Energy, Claudio Galimberti, οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να θεωρούν ότι η απειλή έχει εκλείψει.
«Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ακυρώνει σημαντικό μέρος των υφιστάμενων δασμών και περιορίζει τη δυνατότητα στοχευμένων μέτρων κατά συγκεκριμένων χωρών, αλλά δεν καταργεί το ευρύτερο πλαίσιο των δασμών», σημείωσε σε ανάλυσή του.
Όπως πρόσθεσε, εάν εφαρμοστεί το ανώτατο όριο δασμών χωρίς προηγούμενες εξαιρέσεις βάσει του IEEPA, ο μέσος δασμολογικός συντελεστής θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε επίπεδα ακόμη υψηλότερα από εκείνα που ίσχυαν πριν από την απόφαση του Δικαστηρίου.
Οι αγορές
Στις αγορές τώρα της Νότιας Κορέας, ο δείκτης Kospi κατέγραψε άνοδο για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, ενισχυόμενος κατά 1,7% και αγγίζοντας νέο ιστορικό υψηλό. Οι μετοχές των SK Hynix και Samsung Electronics σημείωσαν κέρδη άνω του 3% και 2% αντίστοιχα.
Ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq κινήθηκε επίσης ανοδικά, με κέρδη 0,74%.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά 0,17%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κατέγραψε άλμα άνω του 2%.
Οι αγορές σε Κίνα και Ιαπωνία παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.
Βουτιά στο bitcoin
Σε αντίθεση με τα χρηματιστήρια, το Bitcoin υποχώρησε περισσότερο από 3%, διολισθαίνοντας κάτω από το επίπεδο των 65.000 δολαρίων, μετά τις ανακοινώσεις του Donald Trump για την αύξηση των δασμών.
Ο επικεφαλής επενδυτικών λύσεων για την περιοχή της Ασίας (εκτός Ιαπωνίας), Christopher Hamilton, σχολίασε ότι η πτώση δεν συνιστά ειδικά «κρυπτο-σοκ», αλλά μάλλον επαναξιολόγηση του επενδυτικού ρίσκου.
«Το Bitcoin έχει γίνει ολοένα και πιο ευαίσθητο στις παγκόσμιες συνθήκες ρευστότητας. Όταν οι αγορές επανατιμολογούν τους κινδύνους ανάπτυξης, πληθωρισμού ή πολιτικής – όπως συμβαίνει τώρα με τους δασμούς – το Bitcoin συχνά λειτουργεί ως υψηλής μεταβλητότητας έκφραση ρίσκου και όχι ως αμυντικό καταφύγιο», ανέφερε.

































