Οι ανησυχίες και η αβεβαιότητα που προκαλούν οι γεωπολιτικές εντάσεις στις αγορές -πολύ περισσότερο οι πολεμικές συγκρούσεις – οδηγούν τους επενδυτές σε ασφαλείς -και δοκιμασμένες- τοποθετήσεις όπως ο χρυσός αλλά και νομίσματα όπως το ιαπωνικό γιέν και το ελβετικό φράγκο.
Τα δύο δημοφιλή νομίσματα στις αγορές συναλλάγματος, που θεωρούνται -επίσης- ασφαλή καταφύγια, ενισχύθηκαν, ενώ το ευρώ υποχώρησε με την επανέναρξη των συναλλαγών στη σκιά των εκτεταμένων επιθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν.
Το ευρώ υποχώρησε 0,34% στα 1,1776 δολάρια, σε σύγκριση με περίπου 1,18 δολάρια στο τέλος των συναλλαγών της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη. Υποχώρησε επίσης 0,5% έναντι του ελβετικού φράγκου στα 0,9039, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2015.
Το δολάριο υποχώρησε 0,26% στα 155,65 γεν και έκλεισε με πτώση 0,3% έναντι του ελβετικού φράγκου. Ωστόσο, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι της στερλίνας και του αυστραλιανού δολαρίου.
Πως αντιδρούν οι αγορές
Οι επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ – και τα αντίποινα του Ιράν – προκάλεσαν σοκ σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και σε διάφορους τομείς, από τη ναυτιλία έως τις αεροπορικές μεταφορές και το πετρέλαιο, με προειδοποιήσεις για αύξηση του κόστους της ενέργειας και διακοπή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον Κόλπο, μια στρατηγική θαλάσσια οδό και παγκόσμιο εμπορικό κόμβο.
Η αντίδραση των αγορών ενέργειας θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει την πορεία των μετοχών, των ομολόγων και των νομισμάτων σε απάντηση στις εξελίξεις στο Ιράν.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι το πετρέλαιο θα ανοίξει με απότομη άνοδο τη Δευτέρα – οι έμποροι αναφέρουν ότι έχει ήδη σημειώσει άνοδο περίπου 10% στις εξωχρηματιστηριακές αγορές. Ο χρυσός, που αποτελεί ασφαλές καταφύγιο, είναι επίσης πιθανό να σημειώσει άνοδο, ενώ οι μετοχές να υποχωρήσουν.
Οι περισσότερες μετοχές του Κόλπου σημείωσαν πτώση την Κυριακή και το Χρηματιστήριο του Κουβέιτ ανέστειλε τις συναλλαγές, καθώς οι επιθέσεις του Ιράν σε κοντινούς στόχους των ΗΠΑ και στα κράτη του Κόλπου πυροδότησαν φόβους για παρατεταμένη αστάθεια στην περιοχή.
Τα δύο σενάρια
Οι αγορές συναλλάγματος ήταν από τις πρώτες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που άρχισαν να διαπραγματεύονται μετά τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου, καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να καταλάβουν τι θα ακολουθήσει, , αναφέρει το Reuters.
«Βλέπουμε δύο σενάρια: πρώτον, περιορισμένες διαταραχές στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, με περιορισμένες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Δεύτερον, μια πιο παρατεταμένη, ευρύτερη σύγκρουση που θα οδηγήσει σε πετρελαϊκό σοκ», δήλωσε ο Σάμι Τσαρ, επικεφαλής οικονομολόγος της Lombard Odier.
«Πιστεύουμε ότι το πρώτο σενάριο εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε, αλλά στο δεύτερο σενάριο «θα επηρεαστούν οι πρώτες ύλες, οι αποδόσεις των ομολόγων, τα νομίσματα, οι ευαίσθητοι στο πετρέλαιο τομείς μετοχών, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, οι πορείες της νομισματικής πολιτικής και, σε περίπτωση παρατεταμένου κλεισίματος (του Στενού του Ορμούζ), η οικονομική ανάπτυξη».
Το αργό πετρέλαιο Brent διαπραγματευόταν 8%-10% υψηλότερα, στα 80 δολάρια ανά βαρέλι, στο εξωχρηματιστηριακό εμπόριο την Κυριακή, σύμφωνα με τους traders . Την Παρασκευή, σημείωσε άνοδο στα 73 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.
Το Ιράν είναι σημαντικός παραγωγός ενέργειας και βρίσκεται απέναντι από την πλούσια σε πετρέλαιο Αραβική Χερσόνησο, πέρα από το Στενό του Ορμούζ, από το οποίο διέρχεται περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου.






































