Στην «ουρά» μπαίνουν στις ΗΠΑ οι εισαγωγείς που επιδιώκουν να λάβουν το μερίδιό τους από τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιστροφές τελωνειακών δασμών.
Βέβαια, αναμένονται προβλήματα καθώς το εμπορικό δικαστήριο που θα χειριστεί τη διαδικασία πρέπει τώρα να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη «έκρηξη» αυτων των υποθέσεων.
Πολυεθνικές εταιρείες όπως η FedEx και η L’Oreal και εκατοντάδες μικρότερες εταιρείες έχουν υποβάλει περίπου 2.000 αγωγές στο Αμερικανικό Δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίου στο Μανχάταν, ζητώντας επιστροφές για δασμούς που επιβλήθηκαν πέρυσι από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου.
Οι υποθέσεις αυτές ενδέχεται να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς οι δασμοί που κρίθηκαν παράνομοι από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 20 Φεβρουαρίου επιβλήθηκαν σε περισσότερους από 300.000 εισαγωγείς.
Ο αριθμός των υποθέσεων που κατατέθηκαν αντιπροσωπεύει μια δραματική αύξηση σε σχέση με το 2024, όταν μόνο 252 νέες υποθέσεις κατατέθηκαν στο δικαστήριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικαστηρίου.
Οι δασμοί επιβλήθηκαν σε 300 χιλιάδες εισαγωγείς
Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν ασχολήθηκε με τις επιστροφές, αφήνοντας το θέμα στους τελωνειακούς υπαλλήλους και στους οκτώ ενεργούς δικαστές του εμπορικού δικαστηρίου, το οποίο συνήθως χειρίζεται διαφορές σχετικά με μέτρα αντιντάμπινγκ και ταξινομήσεις εισαγωγών για όλα τα προϊόντα, από περσίδες παραθύρων έως χοιρινό λίπος.
Οι υποθέσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι οποίες ασκήθηκαν από την εταιρεία παιχνιδιών Learning Resources, τον εισαγωγέα αλκοολούχων ποτών VOS Selections και άλλους εισαγωγείς, έχουν πλέον επιστρέψει στο εμπορικό δικαστήριο.
Οι δικηγόροι πέντε από τους ενάγοντες πρότειναν σε έγγραφο που κατατέθηκε στο δικαστήριο στις 24 Φεβρουαρίου ότι οι αγωγές τους θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως δοκιμαστικές υποθέσεις για να καθοριστεί ο τρόπος υπολογισμού των επιστροφών.
Οι μικρότεροι εισαγωγείς, που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών που κατέβαλαν δασμούς, θέλουν να παρακάμψουν τη διαδικασία της άσκησης αγωγής, η οποία μπορεί να κοστίσει χιλιάδες δολάρια σε νομικά έξοδα.
Ελπίζουν ότι η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων ( Customs and Border Protection- CBP) θα θεσπίσει μια απλή, χαμηλού κόστους διαδικασία επιστροφής, όπως μια ειδική διαδικτυακή πύλη για την εισαγωγή βασικών πληροφοριών για τη δημιουργία επιστροφής.
Οι δικηγόροι εμπορικού δικαίου δήλωσαν ότι η CBP θα μπορούσε να απαιτήσει από τους εισαγωγείς να ακολουθήσουν την καθιερωμένη διοικητική διαδικασία που απαιτεί την υποβολή επίσημων ενστάσεων.
Περιπλέκοντας τη διαδικασία, οι επιστροφές δασμών που καταβλήθηκαν στις αρχές του 2025 ενδέχεται να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τους δασμούς που καταβλήθηκαν πιο πρόσφατα.


































