Το δολάριο σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και σχεδόν ένα μήνα, μετά από δημοσίευμα των New York Times που ανέφερε ότι Ιρανοί πράκτορες είχαν προσφερθεί να συζητήσουν τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot επέκτεινε τις προηγούμενες απώλειές του, αποδυναμώνοντας έως και 0,4% πριν περιορίσει την κίνηση. Ο δείκτης είχε αυξηθεί κατά 1,4% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, καθώς η κλιμακούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αναζωπύρωσε τους πληθωριστικούς φόβους και οδήγησε στη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία-καταφύγια.
To δημοσίευμα θα πρέπει να ληφθεί «με επιφύλαξη» δήλωσε η Evelyne Gomez-Liechti, στρατηγικός αναλυτής στην Mizuho International, δεδομένου ότι η προσπάθεια διαπραγμάτευσης φέρεται να έγινε μια ημέρα μετά την έναρξη των επιθέσεων, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίστηκαν ως επιφυλακτικοί ως προς την προσέγγιση.
Σταθεροποιείται το ευρώ
Το ευρώ σταθεροποιήθηκε στα 1,1612 δολάρια, έχοντας νωρίτερα φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Νοεμβρίου. Αυτό ακολούθησε τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη και τα οποία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο, πριν από την έναρξη της σύγκρουσης με το Ιράν.
«Ο αντίκτυπος του πολέμου στο Ιράν στην ισοτιμία EUR/USD συνοψίζεται σε ένα πράγμα: την ενέργεια» εξηγεί στο Reuters ο George Saravelos, παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας συναλλάγματος στην Deutsche Bank. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές επανέλαβαν τις απώλειές τους την Τετάρτη, καθώς οι αυξανόμενοι φόβοι για μια απότομη αύξηση του πληθωρισμού επηρέασαν τις μετοχές και τα ομόλογα, αφού οι ισραηλινές και αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν στόχους σε όλο το Ιράν, προκαλώντας μια ορμή για μετρητά μεταξύ των επενδυτών.

































![Χρυσή λίρα: Μια ανάσα από τα 1.200 ευρώ η τιμής της [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/03/ot_iran_war_lires_up.png)




![Σούπερ μάρκετ: Στο 1,38% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/02/SUPER-MARKET-1024x683-1.jpg)
