Τρία πλοία ανοικτά των ακτών του Ιράν έχουν πληγεί από βλήματα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων της Βρετανίας (UKMTO), το τελευταίο από μια σειρά περιστατικών που έχουν αναφερθεί στο Στενό του Ορμούζ ή κοντά σε αυτό.
Ένα από τα πλοία ανέφερε ότι είχε πληγεί 11 ναυτικά μίλια βόρεια του Ομάν στο Στενό του Ορμούζ, προκαλώντας πυρκαγιά στο πλοίο και αναγκάζοντας το πλήρωμα να το εκκενώσει, ανέφερε η UKMTO.
UKMTO WARNING 019-26 UPDATE 001
Click here to view the full Warning⤵️https://t.co/JwxT8aIkIg#MaritimeSecurity #MarSec pic.twitter.com/OLc0G5Q2Zb
— UKMTO Operations Centre (@UK_MTO) March 11, 2026
Άλλα δύο περιστατικά αναφέρθηκαν επίσης την Τετάρτη το πρωί, με ένα πλοίο να βάλλεται από βλήμα περίπου 50 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του Ντουμπάι και ένα άλλο να υφίσταται ζημιές στα ανοικτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η UKMTO προέτρεψε τα πλοία στην περιοχή να μετακινούνται με προσοχή και να αναφέρουν οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα, ενώ οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες.
UKMTO WARNING 019-26
Click here to view the full Warning⤵️https://t.co/G5vWl4nAjL#MaritimeSecurity #MarSec pic.twitter.com/sItx9iYnCX
— UKMTO Operations Centre (@UK_MTO) March 11, 2026
Στρατηγικής σημασίας τα Στενά του Ορμούζ
Η ναυτιλιακή κίνηση μέσω των στρατηγικής σημασίας Στενών του Ορμούζ έχει σχεδόν σταματήσει από τότε που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές κατά του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου. Το Ιράν αντέδρασε στοχεύοντας πλοία που προσπαθούσαν να περάσουν από το στενό, με πολλαπλά περιστατικά να έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες.
Τα Στενά του Ορμούζ, που βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία διακίνησης πετρελαίου στον κόσμο, καθώς από εκεί διαμετακομίζεται περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κεντρικό Στρατηγείο, οι αμερικανικές δυνάμεις βύθισαν την Τρίτη αρκετά ιρανικά πλοία, μεταξύ των οποίων 16 ναρκοθετικά, κοντά στα Στεν’α του Ορμούζ. Η ενημέρωση αυτή ακολούθησε μια προηγούμενη ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι αν το Ιράν είχε τοποθετήσει νάρκες στην θαλάσσια οδό, «θέλουμε να αφαιρεθούν, ΑΜΕΣΩΣ!»








































