Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν εκ νέου μετά το μήνυμα του νέου ηγέτη του Ιράν ότι το Στενό του Ορμούζ θα μείνει κλειστό, απειλώντας πλέον την ενεργειακή ασφάλεια της Δύσης.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,66% στις 598 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,47% στις 10.305 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,29% στις 23.572 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,71% στις 7.984 μονάδες.
Σε επίπεδο τίτλων, ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της ιταλικής αμυντικής βιομηχανίας Leonardo, καταγράφοντας άνοδο 5,7%, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων καλύτερων των προσδοκιών. Ο όμιλος εμφάνισε έσοδα 19,5 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1 δισ. ευρώ για το σύνολο της χρήσης, αυξημένα κατά 19% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Σημαντική άνοδο κατέγραψε και η μετοχή της βιοτεχνολογικής Abivax, η οποία ενισχύθηκε κατά 6,8%, καθώς επανήλθαν τα σενάρια για πιθανή εξαγορά της εταιρείας. Η γαλλική εταιρεία είχε αναδειχθεί ως η καλύτερη ευρωπαϊκή μετοχή το 2025, μετά τη δημοσίευση ιδιαίτερα ισχυρών αποτελεσμάτων από κλινική δοκιμή προχωρημένου σταδίου για φάρμακο κατά της ελκώδους κολίτιδας.
Στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, η γερμανική BMW ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της για το 2025 ξεπέρασαν τα 7 δισ. ευρώ, ελαφρώς υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που συγκέντρωσε η LSEG. Ωστόσο, η εταιρεία προειδοποίησε για πιέσεις στον κλάδο λόγω «επιβαρύνσεων από δασμούς», με τη μετοχή να καταφέρνει στο τέλος να κλείσει θετικά, κατά 1,3%.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μετοχή της HSBC κατέγραψε πτώση 6%, μετά την απόφαση της τράπεζας να αναστείλει επ’ αόριστον τη λειτουργία των καταστημάτων της στο Κατάρ, εξέλιξη που αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την έκθεσή της στη Μέση Ανατολή.
Πετρέλαιο και πόλεμος
Στο επίκεντρο όμως και σήμερα ήταν το πετρέλαιο, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ενισχύθηκαν σημαντικά, συντηρώντας την έντονη μεταβλητότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στις αγορές ενέργειας. Η άνοδος σημειώνεται παρά τις προσπάθειες της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ) να περιορίσει τις διακυμάνσεις μέσω της μεγαλύτερης έκτακτης απελευθέρωσης στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου στην ιστορία του οργανισμού.
Επίσης, σύμφωνα με τον νέο ηγέτη του Ιράν, Μοτζταμπα Χαμενεΐ, τα στενά του Ορμούζ θα παραμείνουν κλειστά, ως μέσο πίεσης προς τους εχθρούς του Ιράν, ενώ όλες οι αμερικανικές βάσεις στην περιοχή πρέπει να κλείσουν, αλλιώς θα γίνουν στόχος επίθεσης. Αυτό το ανέφερε στο πρώτο του μήνυμα στο οποίο απηύθυνε έκκληση για εθνική ενότητα και πρόσθεσε ότι το Ιράν πιστεύει στη φιλία με τους γείτονες.
Περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου διέρχεται από το στενό πέρασμα νότια του Ιράν. Ωστόσο, η διέλευση δεξαμενόπλοιων έχει σχεδόν σταματήσει, καθώς η Τεχεράνη απειλεί με επιθέσεις σε πλοία που επιχειρούν να διασχίσουν τη θαλάσσια οδό.

































