Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να διατηρήσει την ευελιξία και την επαγρύπνησή της για τη διαχείριση της σταθερότητας των τιμών, καθώς η σύγκρουση με το Ιράν εντείνει τους κινδύνους στασιμοπληθωρισμού, προτρέπει ο Μπόρις Βούτσιτς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας. Σύμφωνα με το Bloomberg ο Βούτσιτς διατυπώνει ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις του εν εξελίξει πολέμου.
Ο Βούτσιτς, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ τον Ιούνιο, τόνισε τη σημασία της προληπτικής προσέγγισης της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων που ενδέχεται να προκύψουν από τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Ο πόλεμος στο Ιράν έχει δημιουργήσει αβεβαιότητες που ενδέχεται να επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη και τα ποσοστά πληθωρισμού, καθιστώντας απαραίτητη την προσεκτική παρακολούθηση και τις έγκαιρες προσαρμογές της πολιτικής.
Η στρατηγική της ΕΚΤ θα είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, διασφαλίζοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο, ενώ παράλληλα υποστηρίζεται η οικονομική σταθερότητα, επισημαίνει. Οι παρατηρήσεις του Βούτσιτς είναι μια επισήμανση της ανάγκης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προσαρμοστεί γρήγορα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, προκειμένου να μετριαστούν αποτελεσματικά οι κίνδυνοι στασιμόπληθωρισμού.
Ντε Γκίντος: Σε ετοιμότητα για εκτίναξη του πληθωρισμού
Σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν στον πληθωρισμό πρέπει να βρίσκεται η ΕΚΤ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Mundo, μία μέρα νωρίτερα.
«Στη συνεδρίασή μας την Πέμπτη καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι [ο πόλεμος] θα έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην ανάπτυξη όσο και στον πληθωρισμό. Περιττό να πούμε ότι όσο πιο μακροχρόνια και εκτεταμένη είναι η σύγκρουση, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι επιπτώσεις της», επεσήμανε.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κατέσησε σαφές ότι «είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε όπως απαιτείται», ανέφερε, προσθέτοντας πως «φυσικά, μας απασχολεί η κατάσταση. Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αποτρέψει τον πόλεμο από το να έχει αρχικές επιπτώσεις τόσο στον πληθωρισμό όσο και στην ανάπτυξη, αλλά η ΕΚΤ μπορεί να παρακολουθεί την κατάσταση και να βρίσκεται σε εγρήγορση για πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις».









![Ξενοδοχειακές επενδύσεις: Ελλάδα και Αθήνα στους πρωταθλητές της Ευρώπης το 2025 [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/03/Hotel_Reception-768x402-1.jpg)




![Ελβετικό φράγκο: «Σωσίβιο» η νέα ρύθμιση μπροστά στο ράλι της ισοτιμίας [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/03/ot_swiss_Francs25-1024x668-1-1.jpg)

















