Οι μετοχές στη Wall Street σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη, ενώ οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στην αρχή του μήνα, καθώς ενισχύονταν οι ελπίδες ότι πλησιάζει το τέλος του πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κέρδισε 224,23 μονάδες κινούμενος ανοδικά κατά 0,48% και έκλεισε στις 46.566,74, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,72% και έκλεισε στις 6.575,32 μονάδες ενώ και o Nasdaq κινήθηκε ανοδικά κατά 1,16% κλείνοντας στις 21.840,947 μονάδες.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε ανάρτησή του στο Truth Social το πρωί της Τετάρτης ότι ο πρόεδρος του Ιράν ζήτησε από τις ΗΠΑ κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, οι ΗΠΑ θα εξετάσουν την πρόταση όταν τα Στενά του Ορμούζ είναι «ανοιχτά, ελεύθερα και καθαρά», πρόσθεσε ο Τραμπ, γράφοντας ότι «μέχρι τότε, θα καταστρέψουμε το Ιράν ή, όπως λένε, θα το στείλουμε πίσω στη Λίθινη Εποχή!!!».
Αυτό έρχεται μετά την δήλωση του προέδρου στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο αργά την Τρίτη ότι αναμένει οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από το Ιράν σε «δύο ή τρεις εβδομάδες».
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν μετά από αυτό το σχόλιο. Τελευταία διαπραγματεύονταν γύρω στα 100 δολάρια, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate
να κλείνουν 1,24% χαμηλότερα στα 100,12 δολάρια το βαρέλι και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent να κλείνουν 2,7% χαμηλότερα στα 101,16 δολάρια το βαρέλι.
«Η αγορά φαίνεται να διαισθάνεται ότι πιθανώς θα υπάρξει κάποια λύση τις επόμενες δύο εβδομάδες», δήλωσε ο Πάτρικ Ράιαν, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής και διευθυντής του τμήματος λύσεων πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στη Madison Investments.
Η αισιοδοξία σχετικά με ένα πιθανό τέλος του πολέμου οδήγησε τις μετοχές σε ραγδαία άνοδο την Τρίτη, την τελευταία ημέρα συναλλαγών του Μαρτίου.
Η κίνηση αυτή ήρθε μετά από μια ανεπιβεβαίωτη αναφορά που ανέφερε ότι ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν ήταν ανοιχτός στο να τερματίσει τον πόλεμο με εγγυήσεις. Είχε κάνει παρόμοιες δηλώσεις νωρίτερα τον Μάρτιο, αναφέροντας σε μια ανάρτηση στο X ότι «ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος… είναι η αναγνώριση των νόμιμων δικαιωμάτων του Ιράν, η καταβολή αποζημιώσεων και σταθερές διεθνείς εγγυήσεις ενάντια σε μελλοντική επιθετικότητα».
Ωστόσο, η αγορά ενδέχεται να μην έχει ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο. Σύμφωνα με τον Ράιαν, εκτός αν υπάρξει «κάποια ανακοίνωση που θα σηματοδοτήσει το τέλος της κρίσης», οι συναλλαγές θα πρέπει να «παραμείνουν ασταθείς» βραχυπρόθεσμα.
Οι επενδυτές θα λάβουν περισσότερες ενδείξεις σχετικά με την πορεία του πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν την Τετάρτη στις 9 μ.μ. (ώρα Ανατολικής Ακτής), καθώς ο Τραμπ αναμένεται να απευθύνει ομιλία «προς τον λαό για να δώσει σημαντικές ενημερώσεις».

































