Μπορεί να βρέθηκαν να σημειώνουν απώλειες πάνω από 2%, αλλά τελικά στο τέλος έλεγξαν τις απώλειες τους οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον FTSE 100 μάλιστα να κλείνει με κέρδη, παρά το ότι οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν πυροδότησαν έντονη άνοδο στις τιμές του πετρελαίου.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,18% στις 596,63 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,69% στις 10.436 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,79% στις 23.114 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,24% στις 7.952 μονάδες.
Σήμερα, ήταν η τελευταία συνεδρίαση μιας «σύντομης» χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς οι αγορές θα παραμείνουν κλειστές αύριο λόγω της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών.
Ο πόλεμος στο Ιράν
Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο το βράδυ της Τετά ρτης, ο Τραμπ δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της σύγκρουσης και επανέλαβε τις απειλές για περαιτέρω κλιμάκωση. «Θα τους πλήξουμε εξαιρετικά σκληρά τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «θα τους γυρίσουμε στη λίθινη εποχή».
Παράλληλα, επανέφερε την απειλή για πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές του Ιράν, σημειώνοντας ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία, οι ΗΠΑ θα στοχεύσουν το σύνολο των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ενδεχομένως ταυτόχρονα.
Την ίδια στιγμή, η Τεχεράνη διέψευσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί απευθείας συνομιλίες με την Ουάσιγκτον, απορρίπτοντας και τον ισχυρισμό περί αιτήματος για κατάπαυση του πυρός, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα ηγηθούν προσπαθειών για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, καλώντας τις χώρες που εξαρτώνται από το πετρέλαιο να διασφαλίσουν μόνες τους την πρόσβαση ή να στραφούν σε αμερικανική ενέργεια.
Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε νέο άλμα τις τιμές του πετρελαίου, με το Brent να ενισχύεται πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι στις πρώτες ευρωπαϊκές συναλλαγές, ανατρέποντας την πτώση της προηγούμενης συνεδρίασης και επαναφέροντας τους φόβους για παρατεταμένες διαταραχές στην προσφορά μέσω των Στενών του Ορμούζ, ενός κομβικού σημείου από το οποίο διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής και το οποίο το Ιράν έχει ουσιαστικά μπλοκάρει από την έναρξη των εχθροπραξιών στα τέλη Φεβρουαρίου.
Το πετρέλαιο
Οι τιμές του Brent έχουν παρουσιάσει έντονες διακυμάνσεις, από τα περίπου 70 δολάρια πριν την έναρξη της σύγκρουσης έως σχεδόν τα 120 δολάρια, με κάθε διπλωματική ή στρατιωτική εξέλιξη να προκαλεί απότομες μεταβολές.
Σε επιχειρηματικό επίπεδο, οι επιπτώσεις αρχίζουν ήδη να γίνονται αισθητές. Στον ενεργειακό τομέα, η Shell φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τη Βενεζουέλα για την επέκταση δραστηριοτήτων φυσικού αερίου σε υπεράκτια κοιτάσματα, με στόχο την αξιοποίηση σημαντικών αποθεμάτων. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη μεταφορά αερίου στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο για επεξεργασία LNG, ενισχύοντας την παραγωγή, αν και παραμένουν εμπόδια που σχετίζονται με εταιρικές συμμετοχές και γεωπολιτικές παραμέτρους.
Την ίδια ώρα, η άνοδος του ενεργειακού κόστους αρχίζει να επηρεάζει και τον κλάδο των αερομεταφορών. Ο επικεφαλής της Ryanair προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υπάρξουν διαταραχές στην προμήθεια καυσίμων στην Ευρώπη από τον Ιούνιο, εάν συνεχιστεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, αυξάνοντας τον κίνδυνο ακυρώσεων πτήσεων κατά τη θερινή περίοδο.
Οι αεροπορικές εταιρείες ήδη απορροφούν το αυξημένο κόστος καυσίμων, ενώ η Lufthansa έκανε λόγο για πρώτες ενδείξεις στενότητας στην προσφορά, ιδίως στην Ασία, όπου ορισμένα αεροδρόμια περιορίζουν τις πρόσθετες πτήσεις. Παρά τις πιέσεις, η Ryanair εκτιμά ότι η επιβατική κίνηση θα συνεχίσει να αυξάνεται και ότι οι αυξήσεις στα εισιτήρια θα παραμείνουν συγκρατημένες, χωρίς μέχρι στιγμής να καταγράφεται σημαντική επίπτωση στις τιμές.





































