Ασφαλιστικές: Στρέφονται σε ομόλογα καταστροφών για κάλυψη κινδύνων στα data centers

Οι ασφαλιστικές στρέφονται σε hedge funds και ομόλογα CAT για να καλύψουν τους αυξημένους κινδύνους των data centers AI

Ασφαλιστικές: Στρέφονται σε ομόλογα καταστροφών για κάλυψη κινδύνων στα data centers

Σε ιδιωτικές εταιρείες κεφαλαίων και hedge funds στρέφονται οι ασφαλιστικές εταιρείες για να καλύψουν πιθανές ζημιές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κέντρα δεδομένων, καθώς δυσκολεύονται να προσφέρουν επαρκή κάλυψη για εκτεταμένες επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη.

Πολλοί μεσίτες και μια μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία ακινήτων δήλωσαν ότι δημιουργούν ομόλογα καταστροφής ή «cat» και οχήματα ειδικού σκοπού για εναλλακτικούς επενδυτές, καθώς οι δανειστές που αναζητούν να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή κέντρων δεδομένων δυσκολεύονται να βρουν επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για κινδύνους όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και κυβερνοεπιθέσεις, αναφέρουν οι Financial Times.

Η αξία των έργων έχει εκτοξευθεί σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, επισκιάζοντας την διαθέσιμη κάλυψη και ωθώντας τις ασφαλιστικές εταιρείες να στραφούν σε εναλλακτικούς επενδυτές για να καλύψουν δανειστές και εταιρείες τεχνολογίας.

«Η ζήτηση [για ασφάλιση] είναι τεράστια. Πώς δημιουργούμε αρκετή προσφορά; Θα χρειαστεί να αξιοποιήσουμε νέες πηγές κεφαλαίου», δήλωσε στους FT ο Λοράν Ρουσό, επικεφαλής της Emea στην εταιρεία αντασφαλίσεων Guy Carpenter.

Οι δανειστές κέντρων δεδομένων ανησυχούν για ζημιές από πυρκαγιές και πλημμύρες, απώλεια τσιπ υψηλής αξίας και αναζητούν επίσης κάλυψη για ακυρώσεις έργων, κινδύνους κατασκευής και διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Ο Τζο Πάισερ, επικεφαλής επιχειρηματικών κεφαλαίων στην χρηματιστηριακή Aon, δήλωσε στους FT ότι οι τίτλοι που συνδέονται με ασφάλειες για κέντρα δεδομένων «θα χρειαστούν για να καλυφθεί όλη η ζήτηση που έρχεται».

ασφαλιστικές

Σε ποιους πωλούν Ομόλογ CAT οι ασφαλιστικές

Οι επενδυτές στην ευρύτερη αγορά ομολόγων CAT έχουν προσελκύσει τις υψηλότερες αποδόσεις της σε σύγκριση με το εταιρικό και το κυβερνητικό χρέος. Οι ασφαλιστικές εταιρείες και άλλες εταιρείες εκδίδουν ομόλογα CAT και πληρώνουν τους επενδυτές για να αναλάβουν μέρος των κινδύνων. Σε περίπτωση καταστροφής, οι ομολογιούχοι μπορεί να χάσουν τα χρήματά τους.

Τα hedge funds, οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, ακόμη και οι ιδιώτες επενδυτές, έχουν εγγραφεί για ομόλογα CAT, οδηγώντας σε πωλήσεις ρεκόρ τους τελευταίους μήνες.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες εξετάζουν τώρα την έκδοση ομολόγων που θα καλύπτουν έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ζημιές περιουσίας για ένα μόνο κέντρο δεδομένων ή ένα χαρτοφυλάκιο κέντρων δεδομένων, ανέφεραν οι μεσίτες. Αυτά πιθανότατα θα στοχεύουν στις πιο καταστροφικές φυσικές καταστροφές, όπως σεισμούς ή τυφώνες.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες προετοιμάζονται επίσης να δημιουργήσουν εναλλακτικά επενδυτικά κεφάλαια που θα επιτρέπουν στους επενδυτές να καλύπτουν άλλους τύπους κινδύνων, όπως κυβερνοεπιθέσεις και διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων.

Ένα ομόλογο κέντρου δεδομένων που παρέχει κάλυψη έως και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων θα απέδιδε τουλάχιστον 2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα συγκρίσιμα κρατικά ομόλογα, τα οποία θεωρούνται ασφαλέστερα, δήλωσε ο Ρουσό.

Τα χρεόγραφα ήταν καταλληλότερα για επενδυτές που ειδικεύονται σε πιο επικίνδυνα και υψηλότερης απόδοσης περιουσιακά στοιχεία, είπε, επειδή τα κέντρα δεδομένων ήταν ελκυστικοί στόχοι για επιθέσεις και αντιμετώπιζαν αβεβαιότητα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ζήτηση για υπολογιστική ισχύ και αποθήκευση.

«Εάν συνειδητοποιήσουμε ότι η ζήτηση δεν θα υπάρχει, η οικονομική βιωσιμότητα αυτών των έργων θα αμφισβητηθεί», είπε ο Ρουσό, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία, επομένως μπορούν να γίνουν στόχοι σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον».

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο