Καλπάζει η ακρίβεια πλήττοντας και το πασχαλινό τραπέζι, το οποίο θα είναι κατά 50 ευρώ ακριβότερο φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το ΙΝΚΑ – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας.
Οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά εκτιμώνται έως και στο 20%, δείχνουν τα στοιχεία του INKA. Ειδικότερα, για ένα τραπέζι που αφορά 6 έως 8 άτομα και περιλαμβάνει τόσο το τραπέζι της Ανάστασης όσο και το γεύμα της Κυριακής του Πάσχα, το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 412,29 ευρώ, έναντι 361,95 ευρώ την προηγούμενη χρονιά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, ο «πρωταγωνιστής» του τραπεζιού, ο οβελίας, θα φτάσει έως τα 18 ευρώ. Αναλυτικά, το αρνί θα το πληρώσουμε στα κρεοπωλεία από 15 έως 17 ευρώ, στη Βαρβάκειο από 14 έως 15 ευρώ, στη Λαχαναγορά του Ρέντη 14,98 ευρώ και στα σούπερ μάρκετ 12,90 ευρώ.
Το κατσίκι θα είναι κατά ένα ευρώ ακριβότερo από το αρνί, εκτός από τη λαχαναγορά όπου η τιμή παραμένει ίδια
Το κατσίκι θα είναι κατά ένα ευρώ ακριβότερo, εκτός από τη λαχαναγορά όπου η τιμή παραμένει ίδια.
Επίσης, οι τιμές των υπόλοιπων κρεάτων στη Βαρβάκειο είναι για το μοσχάρι έως 14 ευρώ το κιλό, για το μοσχάρι ποντίκι ή κιμάς 11,50 – 12,50 ευρώ το κιλό, το χοιρινό (μπριζόλες) 6,50 – 8 ευρώ το κιλό και το ολόκληρο κοτόπουλο (νωπό) 3,80 – 4,50 το κιλό.
Για το αρνί, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, διευκρίνισε ότι η συκωταριά πετιέται μόνο στους νομούς που βρίσκονται σε καραντίνα. «Δεν είναι όλοι οι νομοί και όλα τα κτηνιατρεία σε καραντίνα», τόνισε.
Ακρίβεια: Τι γίνεται με τις ντομάτες
«Οι ντομάτες έχουν εξαφανιστεί λόγω και των καιρικών συνθηκών και επειδή τα έξοδα των θερμοκηπίων είναι μεγάλα, το πετρέλαιο είναι στα ύψη», λέει στο Mega ο Γιάννης Ρουστέμης, αντιπρόεδρος παραγωγών Α’ Λαϊκής Αγοράς Αθηνών.
Ερωτηθείς αν ισχύει ότι οι χονδρέμποροι έχουν βρει καλύτερες τιμές στο εξωτερικό και τα έχουν στείλει εκεί, απάντησε ότι «αυτό γίνεται κάθε χρόνο και ότι οι τιμές των οπωροκηπευτικών είναι κανονικές, το μόνο που έχει ξεφύγει είναι οι ντομάτες».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος, αντέτεινε ότι οι ντομάτες ήταν και πέρυσι θερμοκηπίου και ότι δεν λείπουν από την αγορά, όμως οι τιμές τους έχουν εκτοξευτεί.

































