Κούβα: Ανοιχτή στις αμερικανικές επενδύσεις – Θα αντισταθεί σε ενδεχόμενη αμερικανική εισβολή

Τι είπε για την Κούβα σε συνέντευξη του ο πρόεδρος Μιγκέλ  Ντίαζ-Κανέλ

Κούβα: Ανοιχτή στις αμερικανικές επενδύσεις – Θα αντισταθεί σε ενδεχόμενη αμερικανική εισβολή

Ανοιχτή σε αμερικανικές επενδύσεις για εξερεύνηση πετρελαίου αλλά και έτοιμη να αντιμετωπίσει με τις ένοπλες δυνάμεις και το λαό της οποιαδήποτε αμερικανική εισβολή είναι η Κούβα.

«Δεν υπάρχει εχθρός που να μην μπορεί να νικηθεί»τόνισε ο πρόεδρος Μιγκέλ  Ντίαζ-Κανέλ σε συνέντευξή του στην εκπομπή Meet the Press του NBC. Ο Ντίαζ-Κανέλ συνδύασε προκλητικές και συμφιλιωτικές θέσεις απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την εκστρατεία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την άσκηση οικονομικής πίεσης στην Κούβα και τις υποδείξεις του ότι η ηγεσία του νησιού θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης μετά τη Βενεζουέλα και το Ιράν.

Οι ΗΠΑ χαλάρωσαν τον περασμένο μήνα τον πετρελαϊκό αποκλεισμό επιτρέποντας στη Ρωσία να αποστείλει περίπου 730.000 βαρέλια αργό πετρέλαιο στην Κούβα. Εκείνη την εποχή, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι προτιμούσε να αφήσει το πετρέλαιο να εισέλθει επειδή ο λαός της Κούβας το χρειαζόταν.

Η Κούβα ανοιχτή στις αμερικανικές επενδύσεις

Ο Ντίαζ-Κανέλ δήλωσε ότι η αποστολή θα καλύψει μόνο το ένα τρίτο των αναγκών της Κούβας σε πετρέλαιο σε ένα μήνα, ωθώντας τη χώρα να σχεδιάσει «μια ολόκληρη στρατηγική για την ενεργειακή μετάβαση», συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας.

«Εξερευνούμε νέα κοιτάσματα και είμαστε ανοιχτοί σε ξένες επενδύσεις στην Κούβα για την εξερεύνηση και τις γεωτρήσεις πετρελαίου», είπε. «Η Κούβα θα χαρεί να καλωσορίσει αμερικανικές εταιρείες που θα ήθελαν να έρθουν και να συμμετάσχουν».

Από την επιβεβαίωση των συνομιλιών με τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση της Κούβας απελευθέρωσε μερικούς πολιτικούς κρατούμενους και προσφέρθηκε να ανοίξει την οικονομία της σε επενδύσεις από Κουβανούς που ζουν στο εξωτερικό.

Ο Ντίαζ-Κανέλ δήλωσε ότι δεν είχε μιλήσει με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο και διέψευσε ότι οι ΗΠΑ απαίτησαν από την Κούβα να απελευθερώσει πολιτικούς κρατούμενους, να προγραμματίσει πολυκομματικές εκλογές ή να αναγνωρίσει τα συνδικάτα και την ελευθερία του Τύπου.

Ο Τραμπ και οι κορυφαίοι σύμμαχοί του θέλουν να αντικαταστήσουν τον Ντίαζ-Κανέλ, τον οποίο λένε ότι έχει καταστρέψει την οικονομία και τον θεωρούν ανίκανο να επιβλέψει πολιτικές και οικονομικές αλλαγές.

Ο Ντίαζ-Κανέλ αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για την κατάσταση του νησιού και κατηγόρησε το εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ που ισχύει από τη δεκαετία του 1960. Η υπεράσπιση της Κούβας από ξένες επιθέσεις θα συνεπαγόταν το δόγμα του «πολέμου όλου του λαού», δήλωσε στο NBC.

«Κάθε Κουβανός άνδρας ή γυναίκα έχει μια αποστολή, έναν σκοπό, ένα μέρος για να υπερασπιστεί και θα έχει τη δική του θέση στην άμυνα», δήλωσε ο Ντίαζ-Κανέλ.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies