Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι αγορές της περιοχής της Ασίας, με τους επενδυτές όμως να παρακολουθούν με επιφυλακτικότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εν μέσω αναζωπύρωσης της έντασης μεταξύ Ιράν και Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι αντιτορπιλικό του αμερικανικού ναυτικού εκτόξευσε πυρά και ακινητοποίησε φορτηγό πλοίο με ιρανική σημαία στον Κόλπο του Ομάν, πριν πεζοναύτες επιβιβαστούν και καταλάβουν το σκάφος.
Η κατάληψη του πλοίου σηματοδοτεί κλιμάκωση της έντασης και έρχεται μετά από περιστατικά κατά τα οποία το Ιράν φέρεται να άνοιξε πυρ εναντίον εμπορικών πλοίων που επιχειρούσαν να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ νωρίτερα την ίδια ημέρα. Τα στενά αποτελούν κρίσιμο πέρασμα μεταξύ του Περσικού Κόλπου και του Κόλπου του Ομάν.
Ο ναυτικός αποκλεισμός
Από την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ έχουν θέσει σε εφαρμογή ναυτικό αποκλεισμό για πλοία που εισέρχονται ή εξέρχονται από ιρανικά λιμάνια. Η Τεχεράνη θεωρεί τον αποκλεισμό παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός που είχε συμφωνηθεί με την Ουάσινγκτον και επικαλείται το γεγονός αυτό ως έναν από τους λόγους ακύρωσης των αναμενόμενων διαπραγματεύσεων της Δευτέρας στο Ισλαμαμπάντ.
Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι θα «εξουδετερώσει κάθε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής και κάθε γέφυρα στο Ιράν» εάν η Τεχεράνη δεν αποδεχθεί τους όρους των ΗΠΑ για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Στις αγορές τώρα, ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας περιόρισε τα αρχικά του κέρδη και έκλεισε με άνοδο 0,44%, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq ενισχύθηκε κατά 0,41%. Η SK Hynix ξεχώρισε με άνοδο άνω του 3%, μετά την ανακοίνωση ότι ξεκίνησε μαζική παραγωγή μνημών νέας γενιάς για servers τεχνητής νοημοσύνης, σχεδιασμένων για την πλατφόρμα της Nvidia.
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 κατέγραψε άνοδο 0,60%, ενώ ο Topix ενισχύθηκε κατά 0,43%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος.
Στην Κίνα, ο δείκτης CSI 300 σημείωσε άνοδο 0,46%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά 0,74%.
Τα επιτόκια στην Κίνα
Παράλληλα, το Πεκίνο διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού για 11ο συνεχόμενο μήνα, καθώς η άνοδος των τιμών ενέργειας λόγω της έντασης στη Μέση Ανατολή επιβαρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης.
Η απόφαση ελήφθη μετά την ανακοίνωση ότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 5% το πρώτο τρίμηνο, επιταχύνοντας από το 4,5% του προηγούμενου τριμήνου και αγγίζοντας το ανώτατο όριο του ετήσιου στόχου. Ωστόσο, το Πεκίνο μείωσε τον στόχο ανάπτυξης για το 2026 στο εύρος 4,5%–5%, τον χαμηλότερο που έχει τεθεί από τη δεκαετία του 1990.
















![Οι κυρώσεις για τις διαδικαστικές παραβάσεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας [άρθρο 53 Ν.5104/2024] [2ο Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/02/forologikes-2.jpg)


















