Reuters: H Ρωσία μειώνει την παραγωγή πετρελαίου τον Απρίλιο

Η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία ενδέχεται να έχει μειωθεί κατά 300.000–400.000 βαρέλια την ημέρα

Reuters: H Ρωσία μειώνει την παραγωγή πετρελαίου τον Απρίλιο
:

Σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου τον Απρίλιο αναγκάστηκε η Ρωσία εξαιτίας των επιθέσεων ουκρανικών drones σε λιμάνια και διυλιστήρια, καθώς και της διακοπής των προμηθειών αργού μέσω του μοναδικού εναπομείναντος ρωσικού αγωγού πετρελαίου προς την Ευρώπη, σύμφωνα με πέντε πηγές και υπολογισμούς του Reuters.

Η Ρωσία ενδέχεται να έχει μειώσει την παραγωγή κατά περίπου 300.000 έως 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, σε σύγκριση με το μέσο επίπεδο που παρατηρήθηκε τους πρώτους μήνες του έτους, ανέφεραν οι πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Οι αριθμοί αυτοι επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται να είναι η πιο απότομη μηνιαία πτώση της ρωσικής παραγωγής τα τελευταία έξι χρόνια από την πανδημία του COVID.

Το πετρέλαιο, που αντλείται κυρίως από κοιτάσματα στη λεκάνη της Δυτικής Σιβηρίας, αποτελεί τη ζωτική δύναμη της ρωσικής οικονομίας αξίας 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, οπότε μια μείωση της παραγωγής μειώνει τα έσοδα του δεύτερου μεγαλύτερου εξαγωγέα στον κόσμο.

Οι πιθανές απώλειες, ωστόσο, ενδέχεται να μετριαστούν από τον πόλεμο με το Ιράν, ο οποίος έχει προκαλέσει κρίση εφοδιασμού και παραγωγής στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι οι υψηλές τιμές θα συμβάλουν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ουκρανικές επιθέσεις

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ουκρανία εξαπέλυσε μια σειρά επιθέσεων με drones εναντίον των μεγαλύτερων δυτικών λιμανιών πετρελαίου της Ρωσίας, προκαλώντας τεράστιες πυρκαγιές, ενώ επιτέθηκε και σε διυλιστήρια.

«Με φόντο τις συνεχιζόμενες επιθέσεις σε λιμάνια και διυλιστήρια της Ρωσίας, θα είναι δύσκολο να διατεθεί το πετρέλαιο χωρίς μείωση της παραγωγής, ειδικά με τις επικείμενες διακοπές λειτουργίας για συντήρηση την άνοιξη», δήλωσε μία από τις πηγές στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης.

Η Ρωσία χαρακτήρισε τα στοιχεία για την παραγωγή πετρελαίου ως απόρρητα λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας. Το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου έφτασε στο αποκορύφωμά της στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αλλά κατέρρευσε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 λόγω έλλειψης επενδύσεων. Στη συνέχεια, ανέκαμψε κατά τις δεκαετίες του 2000 και του 2010, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο της μετασοβιετικής περιόδου το 2019, λίγο πριν από την πανδημία του COVID.

Οι υπολογισμοί του Reuters

Σύμφωνα με τις πηγές και τους υπολογισμούς του Reuters, η πτώση της παραγωγής τον Απρίλιο ανέρχεται σε μείωση μεταξύ 500.000 και 600.000 βαρελιών την ημέρα σε σχέση με τα επίπεδα παραγωγής της Ρωσίας στα τέλη του 2025. Μια μηνιαία μείωση δεν σημαίνει απαραίτητα ετήσια μείωση της παραγωγής.

Η Ουκρανία έχει εντείνει τις επιθέσεις σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της Ρωσίας – οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο των εσόδων του ρωσικού προϋπολογισμού – σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει τη ρωσική πολεμική οικονομία.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies