Σκωτσέζικο ουίσκι: Ο Τραμπ καταργεί τους δασμούς λόγω… Καρόλου

Αίρονται οι δασμοί στο σκωτσέζικο ουίσκι «προς τιμήν» του βασιλιά Καρόλου, στο πλαίσιο εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο

Σκωτσέζικο ουίσκι: Ο Τραμπ καταργεί τους δασμούς λόγω… Καρόλου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δημοσίευσε την Πέμπτη στο Truth Social ότι θα μειώσει τους δασμούς στο βρετανικό ουίσκι, συμπεριλαμβανομένου του σκωτσέζικου ουίσκι, «προς τιμήν» του βασιλιά Καρόλου Γ΄, ο οποίος επισκέφθηκε τις ΗΠΑ την περασμένη Δευτέρα.

Την κατάργηση δασμών στο ουίσκι είχαν βάλει στο μάτι εδώ και καιροί Βρετανοί αξιωματούχοι, ήδη από την επίσκεψη του Τραμπ στη Σκωτία του καλοκαίρι του 2025.

Λόγω των δασμών, οι εξαγωγές σκωτσέζικου ουίσκι προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 15% από τον Απρίλιο του 2025 έως τον Φεβρουάριο του 2026

Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Ηνωμένου Βασιλείου

Ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζέιμισον Γκριρ, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλτ Τραμπ ανέφερε ότι η απόφασή του βασίστηκε στην «ικανότητα της Σκωτίας να συνεργάζεται με την Κοινοπολιτεία του Κεντάκι για ουίσκι και Μπέρμπον».

Όπως δήλωσε στο Οβάλ Γραφείο χθες, η Σκωτία και το Κεντάκι «μπορούν να αρχίσουν να διαπραγματεύονται ξανά».

ουίσκι

Ο βασιλιάς Κάρολος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάνουν πρόποση κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου προς τιμήν του βασιλιά και της βασίλισσας Καμίλα στο Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον – REUTERS/Suzanne Plunkett/File Photo

Ο επιβαρυντικός ρόλος των δασμών

Οι δασμολογικές επιβαρύνσεις φαίνεται ότι έριξαν σημαντικά τις πωλήσεις σκωτσέζικου ουσίκι στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Σκωτσέζικου Ουίσκι (Scotch Whisky Association), οι εξαγωγές σκωτσέζικου ουίσκι προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 15% από τον Απρίλιο του 2025 έως τον Φεβρουάριο του 2026, αφότου ο Τραμπ επέβαλε τους νέους δασμούς.

Τον Φεβρουάριο του 2026 ο Σύνδεσμος δήλωσε ότι οι παγκόσμιες εξαγωγές των ποτών το 2025 μειώθηκαν κατά 0,6% σε αξία, ήτοι στα 5,36 δισ. λίρες, και κατά 4,3% σε όγκο, δηλαδή στα 1,3 δισ. μπουκάλια, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Χαμόγελα στη σκιά του πολέμου

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, Τζον Σουίνι, χαιρέτισε τη μείωση των δασμών για το σκωτσέζικο ουίσκι.

«Ως πρωθυπουργός, έχω θέσει ως αποστολή μου να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να άρω τους δασμούς των ΗΠΑ στο ουίσκι μας», δήλωσε. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Εκφράζω τις ευχαριστίες μου στον πρόεδρο που ανέλαβε δράση για την άρση των δασμών».

Η επίσημη επίσκεψη του βρετανικού βασιλικού ζεύγους ήρθε σε μια περίοδο που ο πόλεμος στο Ιράν έχει επιδεινώσει σημαντικά τις διατλαντικές σχέσεις.

Ο Τραμπ κατηγορεί τον πρωθυπουργό Σερ Κιρ Στάρμερ και τους συμμάχους στην Ευρώπη ότι δεν κάνουν αρκετά για να βοηθήσουν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ στην εκστρατεία τους κατά του ισλαμικού καθεστώτος

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies