Νέο ιστορικό υψηλό κατέγραψε σήμερα ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας, με τα ασιατικά χρηματιστήρια να κινούνται επίσης ανοδικά, ακολουθώντας τα κέρδη της Wall Street και τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα που ενίσχυσαν το επενδυτικό κλίμα.
Στη Νότια Κορέα, ο Kospi ενισχύθηκε κατά 6,68%, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις 7.000 μονάδες
Στέλνοντας μήνυμα ότι οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή βρίσκονται σε εξέλιξη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η αμερικανική πρωτοβουλία για τη συνοδεία πλοίων εκτός των Στενών του Ορμούζ έχει τεθεί προσωρινά σε παύση.
«Έχουμε συμφωνήσει αμοιβαία ότι, ενώ ο αποκλεισμός θα παραμείνει σε πλήρη ισχύ, το Project Freedom θα παγώσει για σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να διαπιστωθεί αν η συμφωνία μπορεί να οριστικοποιηθεί και να υπογραφεί», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social.
Ο αμερικανικός στρατός είχε ξεκινήσει τη Δευτέρα τη συνοδεία εμπορικών πλοίων εκτός των Στενών του Ορμούζ στο πλαίσιο του Project Freedom. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Pete Hegseth, δήλωσε ότι «δύο αμερικανικά εμπορικά πλοία, μαζί με αντιτορπιλικά των ΗΠΑ, έχουν ήδη διαπλεύσει με ασφάλεια τα Στενά, αποδεικνύοντας ότι η ναυτική οδός είναι ανοιχτή».
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού West Texas Intermediate για τον Ιούνιο υποχώρησαν κατά 1,78% στα 100,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια του Brent crude για τον Ιούλιο σημείωσαν πτώση 1,70% στα 108,00 δολάρια.
Ενίσχυση Kospi
Στη Νότια Κορέα, ο Kospi ενισχύθηκε κατά 6,68%, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις 7.000 μονάδες και διευρύνοντας τα κέρδη του άνω του 70% από την αρχή του έτους, μετά την επαναλειτουργία της αγοράς έπειτα από αργία. Η μετοχή της Samsung Electronics κατέγραψε ιστορικό υψηλό, σημειώνοντας άνοδο άνω του 15% και υπερβαίνοντας το όριο του 1 τρισ. δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση. Η SK Hynix έφτασε επίσης σε νέο υψηλό, με άνοδο άνω του 10%. Αντίθετα, ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq υποχώρησε κατά 0,88%.
Στην Κίνα, ο δείκτης CSI 300 ενισχύθηκε κατά 1,62% μετά την επαναλειτουργία των αγορών λόγω της αργίας της Πρωτομαγιάς. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng Index σημείωσε άνοδο 0,62%, ενώ ο Hang Seng Tech Index κέρδισε 1,05%.
Η χρηματιστηριακή αγορά της Ιαπωνίας παρέμεινε κλειστή λόγω αργίας. Το ιαπωνικό γεν ενισχύθηκε πάνω από 1% έναντι του δολαρίου, φτάνοντας στα 156,15 γεν ανά δολάριο.




































