Να λάβει υπόψιν η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) τους κινδύνους επιδείνωσης των συνθηκών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής προέτρεψε βασική ομάδα συμβούλων της ιαπωνικής κυβέρνησης.
Η έκκληση ερμηνεύεται ως ένα σημάδι ότι διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Καζούο Ουέντα μπορεί να αντιμετωπίσει αντιδράσεις αν επιδιώξει να αυξήσει τα επιτόκια στη συνάντηση του επόμενου μήνα.
«Αναμένουμε από την Τράπεζα της Ιαπωνίας να εφαρμόσει κατάλληλη νομισματική πολιτική, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις συνθήκες χρηματοδότησης στις χρηματοπιστωτικές αγορές και παρακολουθώντας τις εξελίξεις των τιμών» ανέφεραν μέλη του ιδιωτικού τομέα του συμβουλίου οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Η ομάδα προέτρεψε επίσης την κεντρική τράπεζα να συνεκτιμήσει ότι οι ελλείψεις αγαθών και οι αυξανόμενες τιμές θα μπορούσαν να αυξήσουν τις ανάγκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, σύμφωνα με το Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας με ψήφους 6-3 διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, ένα ασυνήθιστα διχασμένο αποτέλεσμα που υποδηλώνει τη δημιουργία δυναμικής για αύξηση των επιτοκίων όταν οι αρχές αποφασίσουν την νομισματική πολιτική στις 16 Ιουνίου. Οι traders βλέπουν πιθανότητα 75% για αύξηση.
Σύμφωνα με την έρευνα Tankan της Τράπεζας της Ιαπωνίας για τον Μάρτιο, η εκτίμηση των επιχειρήσεων σχετικά με τις συνθήκες χρηματοδότησης επιδεινώθηκε ελαφρώς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2026, αν και οι επιχειρήσεις συνέχισαν να θεωρούν τις συνθήκες ευνοϊκές.
Η κυβέρνηση Τακαΐτσι
Η σύσταση της επιτροπής δημιουργεί στους επενδυτές την σκέψη πως η πρωθυπουργός Σαναέ Τακαΐτσι ενδέχεται να προτιμά η κεντρική τράπεζα να υιοθετήσει μια αργή προσέγγιση στην αύξηση των επιτοκίων, καθώς η σύγκρουση στο Ιράν δημιουργεί αβεβαιότητες.
Η πρωθυπουργός διόρισε οικονομολόγους στην επιτροπή, που συμμερίζονται τις δικές της απόψεις, τον πρώην αναπληρωτή κυβερνήτη της Τράπεζας της Ιαπωνίας Masazumi Wakatabe και τον επικεφαλής οικονομολόγο του Dai-ichi Life Research Institute, Toshihiro Nagahama.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ακριβώς τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, αναμένεται να φτάσει στο Τόκιο για συζητήσεις με αρκετούς οικονομικούς αξιωματούχους.
Ο Μπέσεντ έχει στο παρελθόν προτρέψει την κυβέρνηση να δώσει στην κεντρική τράπεζα χώρο για να αυξήσει τα επιτόκια, προκειμένου να παραμείνει μπροστά από την καμπύλη στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας
Η πορεία της Τράπεζας της Ιαπωνίας προς την αύξηση των επιτοκίων έχει σκιαστεί από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες απειλούν να ενισχύσουν τον καταναλωτικό πληθωρισμό, ενώ παράλληλα επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα.
Εξηγώντας την απόφαση του περασμένου μήνα να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική, ο Ουέντα επικαλέστηκε τη μειωμένη εμπιστοσύνη ότι η οικονομία και οι τιμές θα εξελιχθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας.
Στην τριμηνιαία έκθεσή της για τις προοπτικές, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε την πρόβλεψή της για τον δομικό πληθωρισμό για το τρέχον οικονομικό έτος στο 2,8%, περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αγορές, ενώ μείωσε στο μισό την πρόβλεψή της για οικονομική ανάπτυξη στο 0,5%.
Η επιτροπή κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να υποστηρίξει τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει αυξήσει τις τιμές του αργού πετρελαίου και έχει επηρεάσει αρνητικά την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Από τον Απρίλιο, η κυβέρνηση έχει επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής των δανείων με χαμηλό επιτόκιο σε επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την περιφερειακή σύγκρουση.









































