Με πτώση των βασικών δεικτών έκλεισαν οι συναλλαγές στη Wall Street που διεξήχθησαν με το βλέμα σε μια πιθανή συμφωνία για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ.
Ο βιομηχανικός δείκτης κατέγραψε πτώση κατα 0,85% καθώς επηρεάστηκε από την πτώση κατά 3% των μετοχών της Salesforce , μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για ανακατατάξεις στην ηγεσία της. Οι μετοχές της Sandisk υποχώρησαν πάνω από 6%. Η εταιρεία μνήμης δημοσίευσε αποτελέσματα για το τέταρτο οικονομικό τρίμηνο που δεν εντυπωσίασαν τους επενδυτές.
Επιπλέον, η AppLovin κατέγραψε πτώση σχεδόν 20% λόγω των ανάμεικτων τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, ενώ μια ακομα τεχνολογική η Western Digital έχασε 13%, καθώς οι προβλέψεις της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο απογοήτευσαν τους επενδυτές. Ωστόσο, τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες, σημειώνει το CNBC.
«Οι αγορές φαίνεται να παίρνουν κυρίως μια ανάσα μετά από μια περίοδο έντονης διαπραγμάτευσης που προκλήθηκε από τα αποτελέσματα των κερδών», δήλωσε ο JJ Kinahan, επικεφαλής της επέκτασης λιανικής και των εναλλακτικών επενδυτικών προϊόντων της Cboe. «Τα κέρδη και οι πωλήσεις που ξεπερνούν τις προσδοκίες δεν ανεβάζουν πάντα τις τιμές των μετοχών όταν συνοδεύονται από συγκρατημένες προβλέψεις.»
«Ενδέχεται επίσης να παρατηρείται κάποια ρευστοποίηση κερδών», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι τόσο η Sandisk όσο και η Western Digital έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τον τελευταίο χρόνο. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, η Sandisk έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 3.000%, ενώ η Western Digital έχει σημειώσει άνοδο άνω του 500%.
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά την αναφορά του ιρανικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, το οποίο, επικαλούμενο μέλος του κοινοβουλίου της χώρας, μετέδωσε ότι ένα σχέδιο σχετικά με τις συνθήκες ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ θα απαγόρευε, σύμφωνα με πληροφορίες, στα πλοία των ΗΠΑ και του Ισραήλ να διέρχονται από το κρίσιμο αυτό πέρασμα.
Το σχέδιο εξετάζεται επί του παρόντος από κοινοβουλευτική επιτροπή του Ιράν, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.
Επίσης, πρόσφατα ακούστηκαν εκρήξεις στα ανοικτά των ακτών του Ομάν από ένα δεξαμενόπλοιο που διέσχιζε το στενό.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού West Texas Intermediate σημείωσαν άνοδο περίπου 2,8% και έκλεισαν στα 77,29 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωσαν άνοδο 3,8% και έκλεισαν στα 82,48 δολάρια το βαρέλι.
«Οι αγορές έχουν δει πολλές ψευδείς ελπίδες καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης, και ενώ οι λεπτομέρειες γίνονται όλο και πιο συγκεκριμένες, η προσοχή μετατοπίζεται πλέον από το αν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στο πώς θα διαμορφωθούν οι τελικές ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανεπίλυτων ζητημάτων σχετικά με το αν τελικά θα επιτραπεί στο Ιράν να επιβάλλει διόδια στα πλοία που χρησιμοποιούν το Στενό», έγραψε ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, Jim Reid.




























![Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Οι διακυμάνσεις του πετρελαίου και ο ρόλος της Κίνας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/06/Strait-of-Hormuz-4-2.jpg)











