array(5) {
  ["ai_cats"]=>
  array(1) {
    [0]=>
    string(20) "Business and Finance"
  }
  ["ai_subcats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(7) "Economy"
    [1]=>
    string(18) "Financial Industry"
  }
  ["ai_tone"]=>
  string(7) "neutral"
  ["ai_dv_cat1"]=>
  string(8) "Business"
  ["ai_dv_cat2"]=>
  string(16) "Personal Finance"
}

Ασιατικά χρηματιστήρια: Μικτή εικόνα στις αγορές

Oι επενδυτές στάθμισαν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο το αδιέξοδο γύρω από τα Στενά του Ορμούζ

Ασιατικά χρηματιστήρια: Μικτή εικόνα στις αγορές

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Μικτή ήταν η εικόνα οι ασιατικές αγορές σήμερα, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο το αδιέξοδο γύρω από τα Στενά του Ορμούζ, αλλά και τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια.

Η Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 4,35%, όπως αναμενόταν, ενώ οι αγορές συνέχισαν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε κατά 1,44%, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 0,61%.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες 0,14%, ενώ ο Shenzhen Composite κινήθηκε ανοδικά κατά 0,37%.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας ενισχύθηκε κατά 0,33%.

Οι αγορές της Ιαπωνίας παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.

Στο γεωπολιτικό μέτωπο, οι επενδυτές παρακολούθησαν στενά τις εξελίξεις γύρω από τα Στενά του Ορμούζ, μετά τις αναφορές ότι το Ιράν εξετάζει με το Ομάν το ενδεχόμενο επιβολής τελών για τις υπηρεσίες που συνδέονται με τη θαλάσσια διέλευση από την κρίσιμη αυτή αρτηρία.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη χώρα που ελέγχει το στρατηγικής σημασίας θαλάσσιο πέρασμα, προσθέτοντας ένα ακόμη στοιχείο αβεβαιότητας στις αγορές.

Στην αγορά συναλλάγματος, το γεν διαμορφώθηκε στα 159,24 γεν ανά δολάριο, έχοντας χάσει περίπου τα μισά από τα κέρδη που είχε καταγράψει μετά την πρόσφατη παρέμβαση ΗΠΑ και Ιαπωνίας με στόχο τη στήριξη του ιαπωνικού νομίσματος.

Οι οικονομολόγοι της DBS εκτιμούν ότι η νέα αδυναμία του γεν αναδεικνύει τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, ιδιαίτερα καθώς το ιαπωνικό νόμισμα δεν έχει καταφέρει να επωφεληθεί ουσιαστικά από τη συρρίκνωση της διαφοράς επιτοκίων μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας.

Την ίδια ώρα, οι κινεζικές μετοχές αρχίζουν να εμφανίζονται πιο ελκυστικές στα μάτια των επενδυτών, καθώς μέρος των κεφαλαίων στρέφεται προς αγορές που έχουν μείνει πίσω από τα ισχυρά ράλι του πρώτου εξαμήνου στη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν.

Σύμφωνα με την UBS Global Wealth Management, παρατηρούνται νέες εισροές σε κινεζικές μετοχές του κλάδου των ημιαγωγών, αλλά και σε εταιρείες με μεγαλύτερη έκθεση στην εγχώρια οικονομία. Ο Suresh Tantia, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για τις ασιατικές μετοχές στην UBS, στάθηκε ιδιαίτερα στις σχετικά χαμηλές αποτιμήσεις της κινεζικής αγοράς.

Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, η Reserve Bank of Australia διατήρησε, όπως αναμενόταν, το βασικό επιτόκιο στο 4,35%.

Η κεντρική τράπεζα σημείωσε ότι, μετά τις τρεις αυξήσεις του επιτοκίου από την αρχή του έτους, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι πλέον πιο περιοριστικές, ενώ η οικονομία εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης, όπως αναμενόταν.

Ωστόσο, η RBA προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Όπως ανέφερε, δεδομένου ότι η νομισματική πολιτική θεωρείται ήδη «κάπως περιοριστική», το Διοικητικό Συμβούλιο επέλεξε να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο, προκειμένου να αξιολογήσει την πορεία της οικονομίας.

Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων, εφόσον υλοποιηθούν ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό, υπογραμμίζοντας ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να επαναφέρει τον πληθωρισμό με βιώσιμο τρόπο στον στόχο.

OT Originals
Περισσότερα από Ασία

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies