Στο χαμηλότερο επίπεδο της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ έχει υποχωρήσει η δημοτικότητά του για τα πεπραγμένα του, με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να εμφανίζεται ανήσυχη καθώς εκτιμά πως ο πόλεμος εναντίον του Ιράν θα έχει μακρά διάρκεια, δείχνει δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Μόλις το 33% των ερωτηθέντων στο πλαίσιο της έρευνας απάντησε ότι εγκρίνει τις επιδόσεις του αμερικανού προέδρου, ενώ το 64% είπε πως δεν τις εγκρίνει.
Το ποσοστό, που ανερχόταν στο 35% σε προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα αυτόν τον μήνα, είναι το χαμηλότερο της δεύτερης θητείας του και φτάνει το χαμηλότερο της πρώτης θητείας του, που καταγράφτηκε τον Δεκέμβριο του 2017.
Καθοριστικές οι οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στο Ιράν
Αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025 με λίγο λιγότερους από τους μισούς πολίτες να εκφράζουν θετική άποψη για αυτόν, η δημοτικότητα του προέδρου Τραμπ φθίνει με ταχύ ρυθμό, από την ώρα που ξεκίνησε τον πόλεμο από κοινού με το Ισραήλ εναντίον του Ιράν την 28η Φεβρουαρίου. Η δυσαρέσκεια των Αμερικατών προέρχεται κυρίως από την αύξηση των τιμών στα καύσιμα, που πλήττει πολλούς στις ΗΠΑ, κάτι που μοιάζει δυσοίωνο ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που υποσχόταν στην εκστρατεία του πως θα τιθάσευε τον πληθωρισμό και ότι δεν θα ενέπλεκε τις ΗΠΑ σε αυτούς που αποκαλούσε «πολέμους για πάντα», διαβεβαίωνε αρχικά πως ο πόλεμος εναντίον του Ιράν θα διαρκούσε μερικές εβδομάδες. Αλλά η Τεχεράνη αποδείχτηκε πιο ανθεκτικός αντίπαλος από ό,τι πίστευε η Ουάσιγκτον και η απόφασή της να κλείσει το στενό του Ορμούζ, στρατηγικής σημασίας, έχει διαρκείς συνέπειες στις τιμές των καυσίμων.

Πηγή: Reuters
Τι πιστεύουν για την εξέλιξη του πολέμου
Το 80% των Αμερικανών, ανάμεσά τους το 87% εξ όσων δήλωσαν υποστηρικτές των δημοκρατικών και το 71% εξ όσων δήλωσαν υποστηρικτές των Ρεπουμπλικανών, θεωρεί ως ο πόλεμος θα «συνεχιστεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα». Μόλις το 16% πιστεύει πως θα τελειώσει σε μερικές εβδομάδες. Μόλις ο ένας στους πέντε -και ο ένας στους δυο υποστηρικτές των ρεπουμπλικάνων- θεωρεί πως ο πόλεμος αυτός έπρεπε να γίνει.
Πλέον, σύμφωνα με την έρευνα, οι ψηφοφόροι πιστεύουν πως οι δημοκρατικοί θα έκαναν καλύτερη δουλειά από τους ρεπουμπλικάνους στο πεδίο της οικονομίας (38% έναντι 35%), εύρημα άνευ προηγουμένου τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία.
Οι Αμερικανοί αποσύρουν την υποστήριξή τους στη μεταναστευτική πολιτική
Η υποστήριξη στο κυβερνών κόμμα υποχωρεί και στο ζήτημα της μετανάστευσης, εξαιτίας των θανάτων και της αύξησης των συλλήψεων, ιδίως παιδιών. Το 40% του δείγματος θεωρεί καλύτερη την προσέγγιση των ρεπουμπλικάνων, το 38% αυτή των δημοκρατικών, υπέδειξε η έρευνα. Η διαφορά αυτή είναι η χαμηλότερη της δεύτερης θητείας Τραμπ· βρισκόταν στις 26 εκατοστιαίες μονάδες τον Ιανουάριο του 2025.
Η δημοσκόπηση μέσω διαδικτύου διενεργήθηκε σε όλη την επικράτεια σε δείγμα 1.166 ενηλίκων· το ποσοστό στατιστικού σφάλματος είναι ±3%.
















![Τεκμήρια: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ανέγερση οικοδομών [Μέρος Γ’]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/07/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1.png)




















