array(5) {
  ["ai_cats"]=>
  array(0) {
  }
  ["ai_subcats"]=>
  array(0) {
  }
  ["ai_tone"]=>
  NULL
  ["ai_dv_cat1"]=>
  NULL
  ["ai_dv_cat2"]=>
  NULL
}

Καναδάς: Τα «βαρίδια» των δασμών, το παρασκήνιο των συνομιλιών με ΗΠΑ και οι προκλήσεις για τον Τραμπ

Δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας μπορεί να χαθούν αν οι ΗΠΑ επιμείνουν στους δασμούς στον Καναδά - Ποιοι τομείς θα «νιώσουν» πιο έντονα τις επιπτώσεις

Καναδάς: Τα «βαρίδια» των δασμών, το παρασκήνιο των συνομιλιών με ΗΠΑ και οι προκλήσεις για τον Τραμπ

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Σχεδόν 90.000 θέσεις εργασίας μπορεί να χάσει ο Καναδάς αν οι δασμοί μεταξύ Οττάβα και Ουάσιγκτον παραμείνουν σε ισχύ, εκτίμησε ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι Trevor Tombe με ανάλυσή του στο The Hub.

Μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε δύο μακροχρόνιους συμμάχους, οι οποίοι μόλις πέρυσι πραγματοποίησαν εμπορικές συναλλαγές αγαθών και υπηρεσιών ύψους 872 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως ανέφερε ο Tombe, ιδιαίτερα αισθητοί θα γίνουν οι δασμοί στις εξαγωγές σε μηχανήματα και ηλεκτρονικά είδη, στα πλαστικά και το καουτσούκ, τα έπιπλα, το ξύλο, το χαρτί, καθώς και τα χημικά και τα καλλυντικά. Μάλιστα, οι περιοχές που προβλέπεται να πληγούν περισσότερο είναι η Βρετανική Κολομβία, το Οντάριο και το Κεμπέκ.

Καναδάς

Γιατί κατέρρευσαν οι συνομιλίες ΗΠΑ – Καναδά

Γιατί όμως απέτυχαν οι συνομιλίες; Το αντικείμενο της συμφωνίας περιλάμβανε τη μείωση των δασμών σε ορισμένα είδη καναδικού χάλυβα και αλουμινίου στο 25%, τη μείωση των δασμών στα καναδικά αυτοκίνητα στο 15% και την κατάργηση του δασμού 10% στην ξυλεία.

Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου που επικαλείται το Bloomberg, οι συνομιλίες τερματίστηκαν όταν ο Καναδάς επιδίωξε πρόσθετες παραχωρήσεις σε κάποιους από αυτούς τους τομείς.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που άλλαξαν τη στάση τους, δηλώνοντας ότι «οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στους προτεινόμενους όρους των ΗΠΑ ήταν άδικες, οικονομικά ασύμφορες και έθεταν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία οποιασδήποτε συμφωνίας».

«Πυρά» στο προσχέδιο από το εσωτερικό

Στο μεταξύ, το προσχέδιο της συμφωνίας συνάντησε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό αμφοτέρων των χωρών.

Η αμερικανική βιομηχανία χάλυβα και αλουμινίου, για παράδειγμα, αντέδρασε έντονα στα μέτρα, γιατί θεωρούσε ότι αυτά θα αποδυνάμωναν τη θέση της.

Αντιδράσεις αντιμετώπισε και ο Κάρνεϊ για τις παραχωρήσεις που ήταν διατεθειμένος να κάνει, οι οποίες ουσιαστικά θα θεσμοθετούσαν δασμούς που ο Καναδάς χαρακτηρίζει εδώ και καιρό παράνομους.

Δύσκολο… «σταυρόλεξο» για τον Τραμπ;

Μήπως η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τον Καναδά μπορεί να εντείνει τις πιέσεις στον Τραμπ, ο οποίος ήδη βλέπει τη δημοτικότητά του να έχει κάνει…βουτιά;

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Reuters/Ipsos, η οποία δημοσιεύθηκε στις 17 Αυγούστου, μόλις το 33% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ενέκριναν την απόδοση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ενώ το 64% την αποδοκίμασαν.

Και μάλιστα την ώρα που ακόμη δεν έχει «κλείσει» το μέτωπο με το Ιράν, ενώ οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου ολοένα πλησιάζουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Καναδάς κατατάσσεται από το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών ως ένας από τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

‘Ετσι, η σύγκρουση της Ουάσιγκτον με την Οττάβα θα μπορούσε να εντείνει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για τις υψηλές τιμές και να περιπλέξει ακόμη περισσότερο το έργο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, την ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει να τιθασεύσει την αγορά ομολόγων και να μειώσει το κόστος δανεισμού.

Οι εξαιρέσεις

Πάντως, από τους δασμούς θα εξαιρεθεί μια σειρά ζωτικών πόρων που οι ΗΠΑ εισάγουν από τον Καναδά, όπως είναι το πετρέλαιο, η ποτάσα και τα κρίσιμα ορυκτά.

Επισημαίνεται ότι ο Καναδάς είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής των ΗΠΑ σε αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, με περισσότερα από 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies