Άριστη σε ποιότητα και κανονική σε ποσότητα αναμένεται η φετινή παραγωγή σταφυλιού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕΟΣΟΕ, η οποία πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εν μέσω, αλλά και εν όψει του επικείμενου τρυγητού στις αμπελουργικές περιοχές της χώρας.
Η γενική διαπίστωση που αφορά τις ποσότητες της σταφυλικής παραγωγής, όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ, είναι ότι στις μεγάλες αμπελουργικές περιοχές της χώρας θα υπάρξει αυξημένη παραγωγή, η οποία δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως υπερπαραγωγή, αλλά ως επιστροφή στην κανονικότητα, γεγονός που δεν δικαιολογεί πτώση των τιμών.
Σε μεγάλα αστικά καταναλωτικά κέντρα η παράνομη διακίνηση οίνων αγγίζει το 60%
Βέβαια εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές στις οποίες παρατηρήθηκαν φαινόμενα παγετού και χαλαζοπτώσεων (Νεμέα, Μαντινεία, Ηράκλειο και εν μέρει Θεσσαλία).
ΚΕΟΣΟΕ: Ανύπαρκτοι οι έλεγχοι
Ιδιαίτερα επισημάνθηκε το γεγονός της ανυπαρξίας ελέγχων που αφορά την διακίνηση οίνων, αφού όπως χαρακτηριστικά διατυπώθηκε σε μεγάλα αστικά καταναλωτικά κέντρα η παράνομη διακίνηση οίνων αγγίζει το 60%, ενώ στη νησιωτική Ελλάδα οίνοι διαφορετικής προέλευσης από τον τόπο παραγωγής διακινούνται ως εντοπίως παραγόμενοι.
Η ανυπαρξία ελέγχων παρέχει επίσης τα περιθώρια να διακινούνται ως ελληνικοί, εισαγόμενοι οίνοι, σε εξευτελιστικές τιμές.
Διατυπώθηκε επίσης ότι αν και πολλοί έλεγχοι πολυάριθμων κλιμακίων της ΑΑΔΕ, πραγματοποιούνται στις τουριστικές περιοχές της χώρας, δεν πραγματοποιείται κανένας στοιχειώδης έλεγχος για την προέλευση των οίνων, όπως προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία.
Τέλος οι εκπρόσωποι των συνεταιριστικών οργανώσεων διατύπωσαν την ισχυρή βούλησή τους για την στήριξη των αμπελουργών μελών τους με τιμές οι οποίες θα επιτρέψουν στους τελευταίους την συνέχιση της αμπελοκαλλιέργειας και την οικονομική επιβίωση των αμπελουργικών τους εκμεταλλεύσεων.




































