Ο Μπιλ Γκέιτς θέλει να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αργότερα φέτος, ανυπομονώντας να προτείνει παγκόσμιες προσπάθειες για να μειωθούν οι αυξανόμενοι κίνδυνοι που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη.
Ο συνιδρυτής της Microsoft και δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι πιστεύει πως η Κίνα μπορεί να συμφωνήσει να περιορίσει την κυκλοφορία πιθανώς επικίνδυνων μοντέλων AI, αν οι ΗΠΑ κάνουν πρώτες το βήμα.
Ο Γκέιτς είπε επίσης ότι θα ήθελε να προτείνει τα κράτη να παρακολουθούν την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να δημιουργεί μόρια και να πραγματοποιεί βιολογικές επιθέσεις — κάτι που δεν θα εμποδίζει την ανάπτυξη της τεχνολογικής βιομηχανίας.
Το προσωπικό του Γκέιτς εργάζεται για να τελειοποιήσει μια συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ για το επόμενο ταξίδι του στην Κίνα, είπε ο εκπρόσωπός του, προγραμματισμένη προσωρινά για τον Νοέμβριο.
«Ο Πρόεδρος Σι μπορεί να εκπλαγεί από το πόσο έντονος είμαι», είπε ο Γκέιτς. Πρόσθεσε ότι η Κίνα προστατεύει τα παιδιά από την εθιστική χρήση AI ως συντρόφων, αλλά πιστεύει ότι λίγοι ηγέτες παγκοσμίως προλαμβάνουν εγκαίρως μια σειρά πιθανών βλαβών από την AI.
«Ναι, στο παρελθόν η τεχνολογία δεν το έκανε αυτό. Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά. Αυτό είναι σαν ορόσημο στην εξέλιξη που χρειάζεται απίστευτη πολιτική διαχείριση από την κοινωνία συνολικά».
AI hacking: Θα πρέπει να σοκάρει τους ανθρώπους
Ο Γκέιτς εξέφρασε πιο αισιόδοξη άποψη για την AI τον Ιανουάριο, αλλά από τότε ανησυχεί ότι μπορεί να διεξάγει επιθέσεις ενώ ταυτόχρονα αντικαθιστά ανθρώπους σε δουλειές και εθίζει ψυχολογικά τους χρήστες.
Για παράδειγμα, τεχνολογία από την OpenAI, την Anthropic και τη Meta Platforms που χάκαρε πραγματικούς ιστότοπους σε αυτά που υποτίθεται ότι ήταν απομονωμένες αξιολογήσεις κυβερνοασφάλειας.
«Αυτά τα περιστατικά ασφάλειας είναι σοκαριστικά και πρέπει να σοκάρουν τους ανθρώπους», είπε ο Γκέιτς.
Σε ανάρτηση blog την Τετάρτη, ο Γκέιτς κάλεσε για μια νέα διεθνή οργάνωση να διαχειριστεί την AI, αντλώντας στοιχεία από το καθεστώς πυρηνικών επιθεωρήσεων, τους διεθνείς κανονισμούς αεροπορίας και τις συμφωνίες προστασίας του όζοντος.
Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση Τραμπ, έχει ασκήσει κάποιο έλεγχο στη διανομή ισχυρών μοντέλων AI όπως το Fable 5 της Anthropic, αλλά περισσότερος κανονιστικός έλεγχος έχει γίνει σε επίπεδο πολιτειών.
Ενώ πολλοί ηγέτες της τεχνολογίας, όπως ο CEO της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, έχουν αναδείξει τα οφέλη της ΑΙ, πολλοί έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για τους κινδύνους της. Ο Ντέμης Χασάμπης, πρόεδρος της Google DeepMind, πρότεινε ένα σώμα σαν την Financial Industry Regulatory Authority (FINRA), που θα μπορούσε να αναπτύξει και να διεξάγει τεστ για την ΑΙ που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.
Ο Γκέιτς συμφωνεί με αρκετούς άλλους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παίξουν ηγετικό ρόλο, αλλά λέει ότι πρέπει να καθοριστεί ποια κριτήρια θα ορίζουν ποια ενέργεια θα ληφθεί.
«Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μοντέλο τύπου FINRA, αλλά είναι μια αστεία συζήτηση», είπε ο Γκέιτς. «Είναι σαν να λες, “πρέπει να συναντηθούμε για να συζητήσουμε τη φορολογία σε αυτό το εστιατόριο ή σε εκείνο το εστιατόριο;”».
«Η μεγαλύτερη προτεραιότητα του κόσμου»
Στο blog του, ο Γκέιτς είπε ότι η «μεγαλύτερη προτεραιότητα του κόσμου» είναι να δημιουργηθεί ένα μέλλον με τεχνητή νοημοσύνη που δεν αυξάνει τις ανισότητες και δεν βλάπτει τους ευάλωτους, πριν από την κλιματική αλλαγή και τις υγειονομικές κρίσεις.
Καθώς επιδιώκει υψηλού προφίλ συνεργασίες, ο Γκέιτς είπε επίσης στο Reuters ότι σχεδιάζει να δει τον Βρετανό πρωθυπουργό Άντι Μπέρναμ αυτό το φθινόπωρο. Τον Φεβρουάριο, ακύρωσε μια εμφάνιση στην Ινδία μετά την κυκλοφορία των αρχείων Επστάιν. Ο Γκέιτς είπε ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει το μέγεθος των εγκλημάτων του Επστάιν όταν συνεργαζόταν μαζί του για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Το ίδρυμά του στοχεύει να ξοδέψει 200 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2045 με αυξανόμενη εστίαση στην τεχνητή νοημοσύνη. Συνεργάζεται με την Anthropic για ελέγχους υγείας βασισμένους σε AI για την εγκυμοσύνη και με την OpenAI για να βοηθήσει τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στη Ρουάντα, είπε ο Γκέιτς. Θα μιλήσει επίσης με το προσωπικό της Anthropic και της OpenAI, καθώς και οι δύο εταιρείες προετοιμάζουν μεγάλες IPOs, για το πώς να προσφέρουν με αποτέλεσμα, πρόσθεσε.
Στο μυαλό του υπάρχουν διάφορες ιδέες για την αντιμετώπιση κοινωνικών αναταραχών. Φαντάστηκε να φορολογήσει τα έσοδα από εταιρείες που χρησιμοποιούν tokens ή τις δημιουργίες της τεχνητής νοημοσύνης για να υποκαταστήσουν την εργασία, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στη χρηματοδότηση ενός κοινωνικού δικτύου ασφαλείας.
Επίσης ανέφερε ότι η κοινωνία θα έπρεπε να διατηρήσει μέχρι και το 40% των υπαρχουσών θέσεων εργασίας για ανθρώπους, σημειώνοντας στην ανάρτησή του πόση φροντίδα έλαβε ο πατέρας του όταν υπέφερε από Αλτσχάιμερ.
Ο Γκέιτς τόνισε, τέλος, ότι οι διαμαρτυρίες κοινοτήτων που επικεντρώνονται σε κέντρα δεδομένων χάνουν τη μεγαλύτερη εικόνα. «Περίμενε μέχρι να καταστρέψεις πραγματικά την αγορά εργασίας», είπε.
![Λιανικό εμπόριο: Κάθε πέρυσι και καλύτερα – Καμπανάκι από ΕΣΕΕ [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/08/lianiko-emporio.jpg)







































