Κοινές δηλώσεις έκαναν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν.
«Η Ελλάδα δηλώνει παρούσα στην ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση του Λιβάνου»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσόρισε τον Ζοζέφ Αούν στην Αθήνα, στην πρώτη επίσκεψη Λιβανέζου ηγέτη εδώ και 14 χρόνια.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι σχέσεις με τον Λίβανο αναβαθμίζονται και θα συγκροτηθεί Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.
Η Ελλάδα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του Λιβάνου, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Αθήνα στηρίζει τις πρωτοβουλίες της λιβανικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα τον διάλογο με το Ισραήλ. Μάλιστα, χαρακτήρισε την απόφαση για συνομιλίες «γενναία».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ενίσχυση των θεσμών στον Λίβανο και από τη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας είναι έτοιμο να ενισχύσει τον λιβανικό στρατό ακόμη περισσότερο για να ελέγχει αυτός και μόνο όλη την επικράτεια του Λιβάνου, ιδιαίτερα το νότιο τμήμα της χώρας.
«Η Ελλάδα δηλώνει παρούσα στην ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση του Λιβάνου», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να μετατραπεί σε περιοχή ειρήνης και ασφάλειας, τόνισε, ενώ μίλησε για την αξία «των ενεργειακών γεφυρών».
«Δεν είμαστε απλώς γείτονες, είμαστε αδελφοί λαοί», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Δείτε βίντεο:
Αούν: «Προσβλέπω στη συνέχιση της υποστήριξης του στρατού του Λιβάνου»
«Μας ενώνει η Μεσόγειος, η ελευθερία και η κοινή πορεία των λαών μας», είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο πρόεδρος του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν και αναφέρθηκε στη συνύπαρξη των δύο λαών και τα κοινά συμφέροντά τους.
«Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Λιβάνου αποτελούν παράδειγμα για όλους τους γείτονές μας», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και αυτός στην ενεργειακή συνεργασία.
«Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσετε να στηρίζετε τη χώρα μας», «προσβλέπω στη συνέχιση της υποστήριξης του στρατού του Λιβάνου», τόνισε ο Ζοζέφ Αούν.
«Προσβλέπω σε εταιρική στρατηγική σχέση με την ΕΕ», σημείωσε ο πρόεδρος του Λιβάνου.
Ο Ζοζέφ Αούν αναφέρθηκε και στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα, σημειώνοντας ότι η ιστορία ενώνει Λίβανο και Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του Λιβάνου αναφέρθηκε και στον Γιώργο Σεφέρη που δούλευε στον Λίβανο.
«Να επικρατήσει η ευημερία σε ολόκληρη τη γη, ζήτω η Ελλάδα, ζήτω ο Λίβανος», κατέληξε ο Ζοζέφ Αούν.











![ΟΛΠ: Σε ποια θέση βρίσκεται ο Πειραιάς στον παγκόσμιο χάρτη [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/08/Capture-101.png)


![Υποχρεωτική Ηλεκτρονική Τιμολόγηση [Μέρος 1ο]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/08/etimologia.jpg)















![Λιανικό εμπόριο: Αρνητικά τα αποτελέσματα των θερινών εκπτώσεων – Τι δείχνει η έρευνα της ΕΣΕΕ [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/08/EV_140714_THERINES_EKPTOSEIS12-1024x683-1-1.jpg)








