array(5) {
  ["ai_cats"]=>
  array(0) {
  }
  ["ai_subcats"]=>
  array(0) {
  }
  ["ai_tone"]=>
  NULL
  ["ai_dv_cat1"]=>
  NULL
  ["ai_dv_cat2"]=>
  NULL
}

Βενεζουέλα – ΗΠΑ: Η αλήθεια πίσω από το μεγαλύτερο deal του Τραμπ

Η πετρελαϊκή συμφωνία των ΗΠΑ με τη Βενεζουέλα αντιμετωπίζει πολλαπλά νομικά και υλικοτεχνικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων ερωτημάτων σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί

Βενεζουέλα – ΗΠΑ: Η αλήθεια πίσω από το μεγαλύτερο deal του Τραμπ

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε μετά την κρατική απαγωγή του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο από τις ΗΠΑ, είναι σχεδόν σίγουρα καταδικασμένη σε κατάρρευση, εξαιτίας ευρείας σειράς νομικών και υλικοτεχνικών ζητημάτων, σύμφωνα με έρευνα της Guardian.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εποφθαλμιά εδώ και καιρό τις πετρελαϊκές πηγές άλλων κρατών, χαρακτηρίζοντας το deal με τη Βενεζουέλα ως «τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή συμφωνία στην παγκόσμια ιστορία».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε ήδη για πρώτη φορά δημόσια, το μακρινό 1987 στο πετρέλαιο του, όταν είπε στο ABC ότι οι ιρανικές επιθέσεις σε αμερικανικά πλοία κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν – Ιράκ απαιτούσαν μια ακραία απάντηση. «Γιατί δεν θα μπορούσαμε να μπούμε και να καταλάβουμε μέρος του πετρελαίου τους, το οποίο βρίσκεται κατά μήκος της θάλασσας;» αναρτήθηκε.

Τα επόμενα χρόνια, επανήλθε συχνά στην ιδέα ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να αρπάζουν, ουσιαστικά, πετρέλαιο από άλλες χώρες μετά από στρατιωτική σύγκρουση, από τη Λιβύη μέχρι το Ιράκ.

Νωρίτερα φέτος, ο Τραμπ είχε επιτέλους την ευκαιρία να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του, υπό την απειλή όπλου. Οι αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν στη Βενεζουέλα τον Ιανουάριο και απήγαγαν τον Μαδούρο, ο οποίος μεταφέρθηκε γρήγορα σε ομοσπονδιακό κρατητήριο στις ΗΠΑ και αντικαταστάθηκε από την υπάκουη Ντέλσι Ροντρίγκεζ. Ο Τραμπ δήλωσε στην εφημερίδα Atlantic τις ημέρες που ακολούθησαν την επιδρομή: «Αν [η Ροντρίγκεζ] δεν κάνει αυτό που είναι σωστό, θα πληρώσει ένα πολύ μεγάλο τίμημα, πιθανώς μεγαλύτερο από τον Μαδούρο».

Στη συνέχεια, τον Αύγουστο, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι το γραφείο στρατηγικού κεφαλαίου (OSC) στο Πεντάγωνο, θα κατείχε το ένα τρίτο της δεύτερης μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας, της North American Blue Energy Partners (Nabep).

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η συμφωνία σημαίνει ότι σύντομα θα αναπληρώσει το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου των ΗΠΑ, το οποίο μειώθηκε σε μακροχρόνιο χαμηλό μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράν.

Διαψεύσεις

Αλλά σχεδόν όλα όσα έχουν πει ο Τραμπ και το υπουργικό του συμβούλιο για τη συμφωνία είναι ψευδή και παραπλανητικά, σύμφωνα με τους ειδικούς και τους αξιωματούχους που μίλησαν με τον Guardian.

Η νομοθεσία της Βενεζουέλας για το πετρέλαιο δεν επιτρέπει 100ετείς συμφωνίες ή οτιδήποτε μεγαλύτερο των 25 ετών.

Το OSC δεν έχει εξουσιοδότηση από την αμερικανική νομοθεσία, λένε οι ειδικοί, να κατέχει μετοχές σε εταιρείες.

Επιπλέον, λένε ότι η συμφωνία όπως έχει διαρθρωθεί δεν θα φέρει νέα κεφάλαια στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας.

Και σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Τραμπ, το πετρέλαιο της Βενεζουέλας δεν θα βοηθήσει στην αναπλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ στο εγγύς μέλλον.

Υπάρχει επίσης μια περίεργη φιγούρα στο επίκεντρο της συμφωνίας: ο Αλεχάντρο Μπετανκούρ Λόπες (Alejandro Betancourt López), ο φιλικός, στις ΗΠΑ, Βενεζουελάνος, που γίνεται συνεργάτης της Ουάσινγκτον ως ιδιοκτήτης της Nabep.

Ο 46χρονος Μπετανκούρ σπούδασε στη Μασαχουσέτη και έχει σπίτια στην Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νέα Υόρκη. Έχει ιστορικό στον ενεργειακό και πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας, κατέχει μια εταιρεία γυαλιών ηλίου και κάποτε είχε τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι, ως δικηγόρο του.

Ο Μπετανκούρ, ο οποίος έχει εμπλακεί σε πολλαπλές διεθνείς έρευνες για διαφθορά στη Βενεζουέλα, ενεπλάκη στη συμφωνία από έναν ιδιωτικό συνεργάτη του Μάρκο Ρούμπιο, σύμφωνα με τρία άτομα που τον γνωρίζουν.

Ο Μπετανκούρ δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ ούτε έχει καταδικαστεί για κανένα έγκλημα.

Ο Guardian έμαθε ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Βενεζουέλας είχαν προσλάβει ερευνητές και χάκερ για να ερευνήσουν την πηγή των χρημάτων του Μπετανκούρ.

Οι ειδικοί είναι τελικά επιφυλακτικοί ως προς το αν η συμφωνία πετρελαίου μπορεί να αντέξει. «Η συμφωνία είναι σαν το μεγάλο όμορφο τείχος που θα πληρώσει το Μεξικό», δήλωσε ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης Τζον Φίλι.

«Εμπλοκή στο παιχνίδι»

Λιγότερο από ένα μήνα μετά την αμερικανική επιδρομή του Ιανουαρίου που ανέτρεψε τον Μαδούρο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Exxon, Ντάρεν Γουντς, δήλωσε ότι η χώρα ήταν «μη επενδύσιμη» λόγω των «νομικών και εμπορικών δομών και πλαισίων που ισχύουν σήμερα».

Δύο άτομα που γνωρίζουν τη διαδικασία δήλωσαν ότι ο Τραμπ άρχισε να αναζητά έναν τρόπο να βεβαιωθεί ότι οι ΗΠΑ είχαν «εμπλοκή στο παιχνίδι», δηλαδή την οικονομική ιδιοκτησία που θα καθησύχαζε τους επενδυτές. Η πιθανή απάντηση μπορεί να είναι το αμερικανικό μερίδιο στην εταιρεία του Μπετανκούρ, North American Blue Energy Partners.

Αν και ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Άμυνας λένε ότι κατέχει το 35% της ιδιοκτησίας, το Πεντάγωνο δήλωσε στους νομοθέτες της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων του Κογκρέσου σε γραπτή ενημέρωση που είδε ο Guardian ότι έχει «εντάλματα» για την Nabep: δικαιώματα αγοράς μετοχών, αντί των ίδιων των μετοχών.

Το υπουργείο Εξωτερικών, λέει η κυβέρνηση, θα έχει επίσης το δικαίωμα να αγοράσει το 20% όλων των αντλιών πετρελαίου Nabep, στο κόστος.

«Τα Υπουργεία Εξωτερικών και Πολέμου διαπραγματεύτηκαν μια ιστορική ευκαιρία να εξασφαλίσουν τον πλειοψηφικό έλεγχο των ΗΠΑ σε περισσότερα από 65 δισεκατομμύρια βαρέλια αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου στη Βενεζουέλα με μηδενικό κόστος για τους φορολογούμενους», δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Δεν είναι σαφές πώς θα αγοράσουν οι ΗΠΑ αργό πετρέλαιο ή ποια θα είναι η διαδικασία. Το υπουργείο Εξωτερικών, από την πλευρά του, επιμένει: «Πρόκειται για μια ιδιωτική συμφωνία με μια ιδιωτική εταιρεία. Δεν είναι μια συμφωνία με την προσωρινή κυβέρνηση της Βενεζουέλας και δεν υπήρξε πολιτική διαδικασία στις διαπραγματεύσεις».

Αυτό φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με την αρχική ανακοίνωση του Τραμπ, η οποία ανέφερε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μόλις συνήψαν συμφωνία με τη χώρα της Βενεζουέλας». Η κυβέρνηση αναφέρει ότι η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου της Nabep, η οποία έχει συσταθεί στα Μπαρμπάντος, θα αποτελείται από Αμερικανούς πολίτες.

Η ιδιοκτησία του Πενταγώνου ήταν ένα από τα πιο αινιγματικά μέρη της συμφωνίας, επειδή η ιδέα ότι το Υπουργείο Άμυνας θα μπορούσε να κατέχει περισσότερο από το ένα τρίτο μιας πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας ή οποιασδήποτε πετρελαϊκής εταιρείας, θα ήταν αδιανόητη σε οποιαδήποτε προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ. Πριν από τον Τραμπ, το υπουργείο Άμυνας δεν είχε λειτουργήσει ποτέ σαν ιδιωτικό επενδυτικό ταμείο που θα μπορούσε να κατέχει άμεσα ποσοστά ξένων εταιρειών.

Αλλά το Πεντάγωνο έχει μεταμορφωθεί. Το OSC βρίσκεται υπό την εξουσία του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Στίβεν Φάινμπεργκ, ενός ισχυρού δισεκατομμυριούχου που ασκεί την πραγματική οικονομική εξουσία στο Πεντάγωνο και έχει μαζί του πρώην υπαλλήλους του γίγαντα ιδιωτικών κεφαλαίων Cerberus, όπως ανέφερε ο Guardian.

Ο Φάινμπεργκ εγκατέστησε έναν πρώην υπάλληλο της Cerberus, τον Ντέιβιντ Λορτς, ως επικεφαλής του OSC.

Η κυβέρνηση Τραμπ χρησιμοποιεί έναν νόμο της δεκαετίας του 1950 που ονομάζεται Νόμος περί Παραγωγής Άμυνας για να επιτρέψει στο Πεντάγωνο να γίνει ένα είδος γιγάντιου επενδυτικού ταμείου.

«Το έχει μετατρέψει σε όχημα για την ιδιοκτησία σημαντικών εγχώριων και διεθνών εταιρειών», δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος.

Ένας πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι Φάινμπεργκ και Λορτς δόμησαν το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας του Τραμπ με τη Βενεζουέλα. «Είναι απολύτως ένα έργο Φάινμπεργκ», δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Ωστόσο, ο νόμος που δημιούργησε το OSC στην πραγματικότητα δεν το εξουσιοδότησε να κάνει επενδύσεις σε μετοχές, και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε στο Reuters: «Το Γραφείο Στρατηγικού Κεφαλαίου (OSC) δεν αποκτά μετοχικά μερίδια σε ιδιωτικές εταιρείες».

«Το Κογκρέσο σαφώς δεν πιστεύει ότι έχει δώσει την εξουσία στην OSC να κάνει επενδύσεις σε μετοχές», δήλωσε η Ashley Deeks, αντιπρύτανης της νομικής σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, η οποία έχει γράψει για τα μερίδια ιδιοκτησίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε εταιρείες για το Harvard National Security Journal.

Δεδομένου ότι το OSC δεν έχει εξουσιοδότηση να επενδύει σε μετοχές ιδιωτικών εταιρειών, η ιδιοκτησία της Nabep θα κατέχεται από ένα εντελώς διαφορετικό γραφείο του Πενταγώνου, που ονομάζεται Industrial Base Analysis and Sustainment (Ibas), σύμφωνα με τον πρώην αξιωματούχο του Πενταγώνου.

Αλλά η αποστολή του Ibas δεν έχει καμία σχέση με το πετρέλαιο. Η δουλειά του, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, είναι αποκλειστικά να «ενισχύσει τη βιομηχανική βάση άμυνας των ΗΠΑ».

Το παραπάνω είναι μόνο ένας από τους λόγους για τους οποίους οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και οι επενδυτές λένε κατ’ ιδίαν ότι αποφεύγουν αυτή τη συμφωνία, δήλωσε ο Phil Gunson της International Crisis Group, ο οποίος έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα. «Ανησυχούν για τις παρατυπίες. Ανησυχούν για τους όρους της συμφωνίας. Είναι η αδιαφάνεια της συμφωνίας που ανησυχεί τους σοβαρούς επενδυτές», είπε.

«Το αν το Πεντάγωνο έχει την εξουσία να ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο είναι αμφισβητήσιμο», πρόσθεσε.

Ο Λευκός Οίκος απηύθυνε ερωτήσεις στο υπουργείο Άμυνας σχετικά με το αν το OSC έχει εξουσιοδότηση να κατέχει μετοχές. Το υπουργείο δεν απάντησε σε ερωτήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με το θέμα. Σε μια δήλωση, ένας εκπρόσωπος απλώς επανέλαβε ορισμένους προηγούμενους ισχυρισμούς της κυβέρνησης: πρόκειται για μια «ιστορική ευκαιρία» για τον έλεγχο των περισσότερων αποθεμάτων πετρελαίου της Βενεζουέλας.

Η διάρκεια της συμφωνίας επίσης δεν φαίνεται να είναι τόσο μεγάλη όσο ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Ο νομικός εμπειρογνώμονας της Βενεζουέλας Χοσέ Ιγνάσιο Ερνάντεζ λέει ότι η νομοθεσία της Βενεζουέλας είναι ξεκάθαρη ότι αυτό είναι αδύνατο και η ίδια η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει δηλώσει ότι η συμφωνία είναι για 25 χρόνια, όχι για 100.

«Όλα αυτά είναι απλώς προπαγάνδα», δήλωσε ο Ιγνάσιο Ερνάντεζ. «Δεν μπορεί να εφαρμοστεί όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση».

Ο ενδιάμεσος

Όσοι έχουν γνωρίσει τον Αλεχάντρο Μπετανκούρ λένε ότι είναι εξαιρετικά ευχάριστος και πρόθυμος.

«Ήταν ένας πολύ καλός τύπος», λέει ο Λεβ Πάρνας, ο πρώην συνεργάτης του Τζουλιάνι που έφυγε από τη Maga μετά τη σύλληψή του το 2019, και ο οποίος ταξίδεψε με τον Μπετανκούρ. «Δεν μου αρέσουν πολλοί άνθρωποι, αλλά μου αρέσει αυτός, η σύζυγός του, η οικογένειά του».

«Ο Μπετανκούρ, είναι καλός πωλητής», είπε ένας άλλος Αμερικανός που τον γνωρίζει εδώ και χρόνια. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι ο Μπετανκούρ είχε «ιστορικό» στην παραγωγή πετρελαίου.

Κάποιοι τον θεωρούν έναν αποτελεσματικό επιχειρηματία που έχει εμπειρία τόσο σε ενεργειακές όσο και σε πετρελαϊκές συμφωνίες.

Το 2012, ο Μπετανκούρ αγόρασε το κάστρο Ελ Αλαμίν στην Ισπανία, ένα τεράστιο κτήμα με δικό του γήπεδο τένις και γήπεδο ποδοσφαίρου, σύμφωνα με αεροφωτογραφίες. Το κάστρο έχει γίνει χώρος για συναντήσεις με εξέχοντες επιχειρηματίες και πολιτικούς, ανέφερε η El País.

Ο Μπετανκούρ αποτελεί αντικείμενο σκανδάλου για πάνω από μια δεκαετία. Ο δημόσιος έλεγχος εναντίον του εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2013, όταν ένας πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, ο Ότο Ράιχ, κατέθεσε μια σειρά από ισχυρισμούς σε αστική αγωγή, συμπεριλαμβανομένων παραβιάσεων του Νόμου περί Οργανισμών που Επηρεάζονται από τουςΕκβιαστές και Διεφθαρμένους (Rico), ο οποίος στοχεύει στο οργανωμένο έγκλημα και τη δυσφήμιση, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Μαζί με τους συνεργάτες του σε μια εταιρεία που ονομάζεται Derwick Associates, ο Μπετανκούρ έβγαλε χρήματα κατασκευάζοντας ηλεκτρικούς σταθμούς σε συμβάσεις που κέρδισε με μίζες, σύμφωνα με την αγωγή του Ράιχ.

Οι ισχυρισμοί του Ρίκο απορρίφθηκαν όταν το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο Ράιχ δεν κατάφερε να αποδείξει ένα νομικό «πρότυπο εκβιασμού» και οι ισχυρισμοί για δυσφήμιση απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας.

Σε επιστολή του προς τον Guardian, ο δικηγόρος του Μπετανκούρ, Vel Freedman, έγραψε: «Ούτε ο Derwick ούτε ο κ. Μπετανκούρ ζήτησαν, έδωσαν εντολή ή ενθάρρυναν ποτέ κανέναν να πληρώσει δωροδοκία».

Το 2018, ο ξάδερφος του Betancourt, ένας επιχειρηματικός εταίρος που συνδέεται επίσης με τον Derwick, κατηγορήθηκε σε υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μαϊάμι. Μια ένορκη κατάθεση που υπέβαλε ένας πράκτορας της Homeland Security Investigations ανέφερε έναν ανώνυμο «συνωμότη 2», ο οποίος είπε ότι έλαβε εκατοντάδες εκατομμύρια σε νομιμοποιημένα κεφάλαια με τον ξάδερφο, ο οποίος εξακολουθεί να είναι φυγάς στην υπόθεση.

Η Miami Herald ανέφερε ότι επρόκειτο για τον Μπετανκούρ. Σε επιστολή του προς τον Guardian, ο δικηγόρος του Μπετανκούρ έγραψε: «Ο κ. Μπετανκούρ δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για έγκλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν έχει ποτέ κατονομαστεί ως κατηγορούμενος. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει ζητήσει ποτέ την έκδοσή του και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν τον έχει ποτέ δημόσια αναγνωρίσει ως στόχο, ως ανώνυμο συνωμότη ή ως οποιονδήποτε συνωμότη σε οποιοδήποτε κατηγορητήριο».

Ο Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Βενεζουέλας ότι ο Μπετανκούρ δεν αποτέλεσε αντικείμενο αμερικανικής έρευνας. «Δεν υπήρξε καμία έρευνα στο σύστημά μας εναντίον του».

Στο απόγειο της πρώτης θητείας του Τραμπ, ο Μπετανκούρ προσέλαβε τον Τζουλιάνι, τότε προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ, ως δικηγόρο του.

Παρακολούθηση

Η σχέση του με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει διαταραχθεί με την πάροδο των ετών. Σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, οι αρχές της Βενεζουέλας ανησυχούσαν τόσο πολύ για τους ισχυρισμούς σχετικά με τα οικονομικά του Μπετανκούρ που προσέλαβαν μια ομάδα δικηγόρων και ερευνητών που ξεκίνησε μια εντατική έρευνα για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν τα χρήματά του.

Ο δικηγόρος του Μπετανκούρ είπε ότι ο επιχειρηματίας δεν υπεξαίρεσε ποτέ χρήματα.

Οι ερευνητές που προσέλαβε η Βενεζουέλα χρησιμοποίησαν ακόμη και χάκερ για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν τα κεφάλαιά του. Μια πηγή είπε ότι η παρείσφρησή τους ήταν εκτεταμένη. «Το WhatsApp του, οι λογιστές του, οι δικηγόροι του, τα πάντα».

Το hacking σε εταιρικούς υπολογιστές ήταν ένα πολύ γνωστό εργαλείο έρευνας, αν και συνήθως παράνομο, εκείνη την εποχή. Ένα έγγραφο του 2021 που αποκτήθηκε από την Guardian, το οποίο συντάχθηκε από μια ομάδα χάκερ, δείχνει μια λίστα με στόχους της Βενεζουέλας.

Αναφέρει την Μπετανκούρ ως «δευτερεύοντα» στόχο.

Ο δικηγόρος του Μπετανκούρ δεν το επιβεβαίωσε, αλλά είπε ότι ο πελάτης του ήταν ένας σημαντικός υποστηρικτής της προσωρινής κυβέρνησης της αντιπολίτευσης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Εάν συμβεί, είπε, οποιαδήποτε προσπάθεια πειρατείας «ανήκει στο πλαίσιο της αντίθεσης του κ. Μπετανκούρ στο καθεστώς Μαδούρο», και όχι ως μια νόμιμη οικονομική έρευνα.

Μέχρι το 2024, ο Μπετανκούρ συμμετείχε ξανά σε γεωτρήσεις στη Βενεζουέλα, με την Nabep, την εταιρεία που κατείχε τότε μαζί με τον Αμερικανο και στέλεχος του πετρελαϊκού κλάδου, Χάρι Σάρτζεντ. Η εταιρεία ξεκίνησε σε μικρή κλίμακα, με μόλις 23.000 βαρέλια την ημέρα.

Τον Σεπτέμβριο του 2025, η ισπανική αστυνομία εισέβαλε στο κάστρο του σε σχέση με μια έρευνα για ξέπλυμα χρήματος, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισπανικού τύπου.

Αλλά περίπου εκείνη την εποχή, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ ήταν ήδη σε επαφή με τον Μπετανκούρ σχετικά με την πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματούχο, καθώς και έναν επιχειρηματία που το γνώριζε. Ο δικηγόρος του Μπετανκούρ έγραψε ότι η ισπανική έρευνα «δεν οδήγησε ποτέ σε καμία κατηγορία εναντίον του κ. Μπετανκούρ». Ο Guardian δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την κατάσταση της έρευνας.

Μέχρι τις 3 Ιανουαρίου, όταν ο Μαδούρο απήχθη στην αμερικανική επιδρομή, μια πηγή που συμμετείχε δήλωσε ότι ο Μπετανκούρ έπαιξε κρίσιμο ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την Ντέλσι Ροντρίγκεζ.

Ο δικηγόρος του Μπετανκούρ έγραψε στον Guardian ότι ο Μπετανκούρ λειτούργησε ως μεσάζων.

«Δεν υπήρχε καθιερωμένο κανάλι εμπιστοσύνης μεταξύ της προσωρινής κυβέρνησης της Βενεζουέλας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Και οι δύο πλευρές μίλησαν με τον κ. Μπετανκούρ, επειδή και οι δύο τον γνώριζαν και ήταν διατεθειμένες να βασιστούν σε αυτόν, και εκείνος διευκόλυνε τις επικοινωνίες μεταξύ τους».

Αυτό που πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν το ζήτημα της πρόσφατης ιστορίας της Βενεζουέλας είναι γιατί η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεργάζεται με τον Μπετανκούρ, δεδομένου του σημαντικού του βάρους.

«Ο μόνος διακριτός νικητής σε όλα αυτά είναι ο Μπετανκούρ», δήλωσε ένας επιχειρηματίας που έχει αφιερώσει χρόνια σε ζητήματα της Βενεζουέλας.

Για τον Τραμπ, το ζήτημα είναι απλό. «Ήταν ένας πόλεμος, αλλά είναι ίσως η μεγαλύτερη συμφωνία που έγινε ποτέ», δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη αυτή την εβδομάδα. «Στον νικητή ανήκουν τα λάφυρα. Όλοι το έχετε ακούσει αυτό».

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies