Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, δήλωσε σε συνέντευξη στο Reuters ότι το Ιράν πρέπει να προχωρήσει σε «ουσιαστική» μείωση της ικανότητας εμπλουτισμού ουρανίου. Έτσι θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των ΗΠΑ και θα τερματιστεί ο επτάμηνος πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών. Η Τεχεράνη από την πλευρά της λέει ότι, αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι της, ο πόλεμος δεν θα τελειώσει.
Ο Βανς, αν και διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με την εμπλοκή των ΗΠΑ σε ξένους πολέμους, έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης με το Ιράν. Μεσολάβησε για την επίτευξη μιας προσωρινής ειρηνευτικής συμφωνίας τον Σεπτέμβριο, η οποία όμως κατέρρευσε γρήγορα. Ο πόλεμος έχει προκαλέσει αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και έχει καταστεί πολιτικό βάρος για τον Ντόναλντ Τραμπ και τα υπόλοιπα στελέχη των Ρεπουμπλικανών ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.
Να μειώσει τον εμπλουτισμό
Ο Βανς δήλωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτούσε από το Ιράν να μειώσει την ικανότητα πυρηνικού εμπλουτισμού του, αντί να παρέχει απλώς διαβεβαιώσεις για μελλοντικούς περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα.
«Αν δεν επιθυμείτε πυρηνικό όπλο, τότε γιατί χρειάζεστε καύσιμο εμπλουτισμένο σε ποσοστό 60%; Και αν θέλετε να δείξετε ότι δεσμεύεστε να μην κατασκευάσετε πυρηνικό όπλο, μην παράγετε καύσιμο υψηλού εμπλουτισμού. Πρόκειται για ένα θεμελιώδες ζήτημα αρχής», είπε.
«Πιστεύω ότι, αν θέλουν να αποδείξουν τη δέσμευσή τους να μην κατασκευάσουν πυρηνικό όπλο, θα έπρεπε να προβούν σε μια ουσιαστική κίνηση όσον αφορά την ικανότητα εμπλουτισμού τους», πρόσθεσε.
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε την τελευταία πρόταση της Τεχεράνης για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ και προειδοποίησε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ενδέχεται να κλιμακωθούν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.
Ο Βανς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ανοιχτές σε μια συμφωνία, αλλά θα απαιτήσουν συγκεκριμένες παραχωρήσεις από το Ιράν στο πυρηνικό ζήτημα. «Δεν πρόκειται να ανταλλάξουμε λόγια με πράξεις», τόνισε.
Βανς: Δεν ξέρουμε πώς λαμβάνουν αποφάσεις στο Ιράν
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, την κατάσταση περιπλέκει το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις στην Τεχεράνη.
Ο Βανς ανέφερε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με τον Ιρανό Πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν και τον υπουργό Εξωτερικών Αραγτσί. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές πόση εξουσία ασκούν εντός της δομής εξουσίας του Ιράν, μετά τον θάνατο του ανώτατου ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
«Ένα από τα στοιχεία που διαπιστώσαμε είναι ότι δεν είναι απολύτως σαφές πώς λαμβάνει αποφάσεις η χώρα τους», είπε ο Βανς. Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Ντόναλντ Τραμπ, νωρίτερα.
Τεχεράνη: Ξέρετε πολύ καλά
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε την Κυριακή ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είναι οι Ιρανοί ομόλογοί τους και πώς λειτουργεί το σύστημα λήψης αποφάσεων του Ιράν.
«Το πρόβλημα είναι στην πραγματικότητα το αντίθετο: έγκειται στις αντιφατικές θέσεις και τα συγκεχυμένα μηνύματα των Αμερικανών αξιωματούχων», δήλωσε ο Εσμαΐλ Μπαγκαεΐ.
Πηγή: in.gr



































